Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μεγάλη αγανάκτηση των Αρμενίων κατά της Μόσχας και του οργανισμού CSTO-”Δεν μας βοήθησαν οι Ρώσοι πουθενά με τους Αζέρους”

Πριν έξι μόλις ημέρες, είχαμε μια νέα απρόκλητη επίθεση κατά του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας από στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν.

Αζέροι στρατιώτες εισέβαλαν στο αρμενικό έδαφος χωρίς να υπολογίζουν κανέναν και τίποτα παραβιάζοντας μια ολόκληρη λίστα του διεθνούς δικαίου, ενώ η Ρωσία και οι ειρηνευτικές της δυνάμεις παρακολουθούσαν αμέτοχες, παρόλο που είχαν υπογράψει συμφωνία με την ρωσική ηγεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύναμη πεζικού του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε αιφνιδιαστικά με φορητά όπλα κατά των αρμενικών θέσεων που βρίσκονται στο τμήμα Σοτκ των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες του χρυσωρυχείου Σοτκ.

Οι αντιδράσεις σε Μόσχα και δύση χλιαρές, αλλά οι Αζέροι συνεπικουρούμενοι από Τούρκους συμβούλους υλοποιούν το δικό τους σχέδιο στην  περιοχή αυτή, συρρικνώνοντας το αρμενικό έδαφος.

Τα γεγονότα αυτά πυροδότησαν κύμα αγανάκτησης στην Αρμενία, κυρίως κατά των ρωσικών δυνάμεων και της Μόσχας, λόγω τόσο της μη αντίδρασης, όσο και για την σχέση Πούτιν-Ερντογάν.  

Για παράδειγμα, ευρισκόμενος σε έναν πολυσύχναστο δρόμο που πλαισιώνεται από πράσινα πλατάνια κοντά στην Όπερα του Ερεβάν, ο Ατούρ Σαγκαρσιάν δηλώνει σε δυτικά ΜΜΕ,  ότι “η Ρωσία είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος και η Αρμενία πρέπει να αναζητήσει συμμάχους αλλού”.

«Ονειρεύομαι μια μέρα που η Αρμενία θα εγκαταλείψει τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και τη ρωσική σφαίρα επιρροής», είπε ο Σαρκισιάν, ένας 26χρονος φιλόλογος, αναφερόμενος στο περιφερειακό σύμφωνο της Μόσχας.

«Η Ρωσία και ο CSTO δεν βοήθησαν την Αρμενία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο», είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στην αδράνεια του οργανισμού αυτού ασφαλείας απέναντι στις εχθροπραξίες με το κράτος του Αζερμπαϊτζάν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε σοκ σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ώθησε τους παραδοσιακούς εταίρους της Μόσχας να αναζητήσουν συμμάχους αλλού.

Ένα βασικό παράδειγμα της φθίνουσας περιφερειακής επιρροής της Ρωσίας είναι η Αρμενία, μέχρι τώρα ένας από τους στενότερους συμμάχους της Μόσχας, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Αρμενία με περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους βασίζεται στη Ρωσία για τη στρατιωτική και οικονομική της υποστήριξη.

Η χώρα φιλοξενεί της 102η ρωσική στρατιωτική βάση στο Γκιούμρι και πολλοί άνθρωποι στη χώρα μιλούν ρωσικά.
Το κλίμα όμως στην χώρα αυτή είναι πολύ άσχημο για την Ρωσία και χιλιάδες Αρμένιοι δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν μπορούν να συγχωρήσουν τη Μόσχα που απέφυγε την ευθύνη της να υπερασπιστεί στρατιωτικά τη χώρα τους ενάντια στο συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, διότι περί αυτού πρόκειται.

Τα δύο κράτη του Καυκάσου έχουν υλοποιήσει δύο πολέμους για τον έλεγχο του αμφισβητούμενου θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ  η τελευταία σύγκρουση το 2020 οδήγησε στην ήττα της Αρμενίας και στην απώλεια περιοχών εδάφους που έλεγχε για χρόνια.

Η απογοήτευση των Αρμενίων με τη Μόσχα, έχει αυξηθεί περισσότερο αφού το Αζερμπαϊτζάν μπλόκαρε τη μοναδική χερσαία σύνδεση μεταξύ Καραμπάχ και Αρμενίας στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η Αρμενία είναι μια μικρή χώρα και πρέπει να ενταχθεί σε ένα δυτικό μπλοκ, σε μια συμμαχία όπου θα λάβει πραγματική βοήθεια», είπε ένας άλλος κάτοικος του Ερεβάν, η Αρπίνε Μαδαριάν.

"Πρέπει να φύγουμε από τον CSTO. Δεν μας βοηθούν, δεν είναι φίλοι μας", πρόσθεσε η 42χρονη καθηγήτρια αγγλικών.

Η ανίερη συμμαχία Ρώσων και Τούρκων κατά Αρμενίων και Ελλήνων κατ' επέκταση

Πολλές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της χώρας κινείται προς την δύση ολοταχώς πλέον, αφού οι Ρώσοι δεν ξέχασαν την συμμαχία με το Ερεβάν, απλά την πρόδωσαν για να κρατήσουν τον Ερντογάν κοντά τους.

Οι τουρκικές εκλογές πλησιάζουν, και το ισλαμικό κόμμα του ΑΚΡ, με κάθε τρόπο θα τις κερδίσει πιθανότατα, κάτι που οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά, για αυτό και τα δίνουν όλα σε Τούρκους-Αζέρους, τηρώντας ουδετερότητα στα όποια σχέδια Μπακού-Άγκυρας στην περιοχή του Καυκάσου.

Άλλωστε τι γεωπολιτική αξία έχει η μικρή Αρμενία μπροστά στο πλούσιο σε υδρογονάνθρακες Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία του Ερνογάν με 82 εκτ κατοίκους, που ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου μη επιτρέποντας σε πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα;   

Ο Πούτιν ενθυμούμενος το σοβιετικό κομμουνιστικό παρελθόν,  στράφηκε εδώ μερικά χρόνια ολοκληρωτικά στην Τουρκία με μια ιδιότυπη προσωπική συμμαχία, η οποία στρέφεται και κατά της Ελλάδος.

Αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε πολύ βαθιά και να πράξουμε ανάλογα, ενώ τους Τούρκους τους σιγοντάρουν και οι ΗΠΑ, για τους δικούς τους λόγους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει εμμέσως την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, το μοίρασμα του Αιγαίου, και την υποχώρηση της Αθήνας σε κάθε απαίτηση των Τούρκων, για να κάνουν ελεύθερα την δουλειά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, οι κολοσσοί EXXON MOBIL και SHEVRON.

Έτσι, για να έλθουμε στα καθ’ υμάς, αν ξεκινήσει οποιοδήποτε επεισόδιο Ελλάδος-Τουρκίας στο Αιγαίο, τότε θα έχουμε την τύχη των Αρμενίων και ακόμα χειρότερα, αφού ΗΠΑ-Ρωσία θα παρακολουθούν την Άγκυρα, μέχρι που θα φτάσει, και αν  λέμε, οι Νεο-Οθωμανοί για παράδειγμα ξεπεράσουν τα όρια, τότε και μόνο τότε θα επέμβει το ΝΑΤΟ.

Η λύση είναι γνωστή και έρχεται από τους Αρχαίους προγόνους μας, που μας συμβούλευσαν μέσω των γραπτών τους, “ τα ακόντια ( ελληνικοί πύραυλοι) να έχουν το ίδιο μήκος των λόγων μας”, προς κάθε εχθρό, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι Τούρκοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF