Η Τουρκική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ότι έχει παρουσιάσει σημαντικότατη πρόοδο, κατασκευάζοντας και παράγοντας κρίσιμα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά για τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ προβαίνει και σε εξαγωγές αυτών σε άλλες χώρες.
Το Ταμείο Επενδύσεων Επιχειρηματικού Κεφαλαίου Συμμετοχής Καινοτόμων και Προηγμένων Τεχνολογιών
Πλέον των παραπάνω η Τουρκία εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στον τομέα της Πολεμικής της Βιομηχανίας, αφού σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ , αναφέρεται ότι "Οι πρώτες υπογραφές υπογράφηκαν στο Ταμείο Καινοτόμων και Προηγμένων Τεχνολογιών", επισημαινοντας τα ακόλουθα:
Το Ταμείο Επενδύσεων Επιχειρηματικού Κεφαλαίου Συμμετοχής Καινοτόμων και Προηγμένων Τεχνολογιών, που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), υπό την ηγεσία της SSTEK, με τη συνεργασία των Vakıf Katılım Bankası AŞ, Ziraat Katılım Bankası AŞ και Turkey Development and Investment Bank Η AŞ, προσφέρει καινοτόμες και προηγμένες τεχνολογίες που θα κάνουν τη διαφορά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Ιδρύθηκε για να υποστηρίξει startups και επιχειρηματίες που εργάζονται σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη επένδυση στο πλαίσιο του ταμείου θα πραγματοποιηθεί στην Beam Teknoloji A.Ş.
Στο Συνεδριακό Κέντρο Nuri Demirağ πραγματοποιήθηκε τελετή σχετικά με την πρώτη επένδυση που έγινε.
Οι στόχοι της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir δήλωσε ότι η αμυντική βιομηχανία είναι η ατμομηχανή της τεχνολογίας. Ο Ντεμίρ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η αμυντική βιομηχανία είναι η ατμομηχανή της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας βλέπουμε ολοένα και περισσότερα επιτυχημένα παραδείγματα προσαρμογής των σπουδών στον τομέα αυτό στον εμπορικό τομέα. Δεδομένου ότι η τεχνολογία έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις, απαιτεί την ανάπτυξη συνεργασίας, κοινής εργασίας καθώς και κουλτούρα συνεργασίας.
Ενώ τέτοιες πλατφόρμες συμβάλλουν στην προώθηση και την εμπορία προϊόντων, δημιουργούν επίσης νέους χώρους συνεργασίας. Το κλίμα εδώ είναι σημαντικό, ειδικά για τις επιχειρήσεις μας .
Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών παρέχοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και την υποστήριξη των εταιρειών μας, των ΜΜΕ, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των πανεπιστημίων μας, έθεσε τις βάσεις ώστε βιομηχανία να δημιουργήσει το δικό της οικοσύστημα.
Ενώ μόνο 62 έργα αμυντικής βιομηχανίας πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία το 2002, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τα 750. Οι προϋπολογισμοί αυτών των έργων έχουν αυξηθεί από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχει επίσης αυξηθεί από 56 σε 1.500.
Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των εταιρειών έχει αυξηθεί από 1 δισ. δολάρια σε 11 δισ. δολάρια.
Χάρη στους κύριους εργολάβους, υπεργολάβους με προηγμένες ικανότητες, ΜΜΕ, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ένα ευρύ φάσμα μοναδικών προϊόντων στη λίστα των κορυφαίων 100 στον κόσμο και η εξάρτηση από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία έχει μειωθεί από 80 τοις εκατό σε 20 τοις εκατό.
Η χώρα μας συνεχίζει να κάνει σταθερά βήματα προς τη θέση του εξαγωγέα τεχνολογίας και όχι του εισαγωγέα τεχνολογίας».
Επιπλέον, ο Demir δήλωσε ότι το Ταμείο Επενδύσεων Επιχειρηματικού Κεφαλαίου Συμμετοχής Καινοτόμων και Προηγμένων Τεχνολογιών ιδρύθηκε με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία πόρων για εταιρείες με υψηλές δυνατότητες υποκατάστασης εισαγωγών, με στόχο την παραγωγή υψηλής τεχνολογίας και αμυντικής βιομηχανίας.
"Η στρατηγική γεωγραφική θέση, το σχετικά χαμηλού κόστους εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα επωφεληθεί από το υψηλό δυναμικό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας και το όραμα να είναι μια περιφερειακή δύναμη, με υψηλές δυνατότητες εξαγωγών ή/και υποκατάστασης εισαγωγών, εξυπηρετείται.
Προβλέπεται επένδυση σε αυτές τις καινοτόμες εταιρείες σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα της χρηματοδότησης συμμετοχής, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στον διεθνή χώρο.
Τομέας προτεραιότητας στις επενδύσεις μας θα είναι η αύξηση της ικανότητας της χώρας μας, να συνεχίσει να μειώνει την εξάρτησή μας από το εξωτερικό στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Με αυτό το ταμείο, στόχος μας δεν είναι μόνο να μειώσουμε την εξάρτηση της αμυντικής μας βιομηχανίας από το εξωτερικό, αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο για τα επιχειρηματικά κεφάλαιά μας, ειδικά σε καινοτόμες τεχνολογίες και δυναμικούς νέους, και να τους υποστηρίξουμε. Αναλογικά με τη στήριξη των στόχων της εγχώριας και εθνικής παραγωγής με το ταμείο, θα ξεκινήσουμε μια πορεία που θα στοχεύει τις εξαγωγές και όχι τις εισαγωγές και στοχεύει όχι μόνο την εγχώρια χρήση αλλά και την ξένη αγορά σε σημαντικό βαθμό", είπε.
Πως επηρεάζονται τα Ελληνοτουρκικά-Οι κινήσεις της Ελλάδας
Τα παραπάνω προσδίδουν άλλη δυναμική στην Τουρκία επηρεάζοντας τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με την Ελλάδα, η χώρα μας αφενός θα εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό σε οπλικά συστήματα και πυρομαχικά από τρίτες χώρες ενώ η Τουρκία όχι και παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν θα έχουν την δυνατότητα να πλήξουν το σύνολο της τουρκικής επικράτειας, με αποτέλεσμα η τουρκική πολεμική βιομηχανία να συνεχίζει απρόσκοπτα σχεδόν την παραγωγή της.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε ανάπτυξη της δικής της πολεμικής βιομηχανίας, αφού υπολείπεται σε σχέση με την αντίστοιχη της Τουρκίας.
Μέχρι αυτό να συμβεί θα πρέπει να μετέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά προγράμματα αμυντικών συστημάτων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποκτήσουμε τεχνογνωσία και προνομιακή απόκτηση αυτών.