Οι Τούρκοι ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην χώρα τους, έχουν πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα από τις ευθείες απειλές για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, να έχουν "περάσει" σε αγκαλιές και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για την εφαρμογή μορατόριουμ στο Αρχιπέλαγος, ασκήσεων, πτήσεων, την τουριστική περίοδο.
Ωστόσο, όπως έχουμε καταδείξει σε πληθώρα άρθρων μας, αυτό είναι η μια όψη του νομίσματος την τρέχουσα περίοδο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η άλλη όψη είναι ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τα εξοπλιστικά επιθετικά τους προγράμματα, με μελλοντικό αποδέκτη την Ελλάδα.
Τώρα έρχονται οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να προσγειώσουν ανώμαλα στελέχη του πολιτικού κόσμου και της κυβέρνησης στη χώρα μας που πίστεψαν πως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις γύρισαν σελίδα μετά τους σεισμούς.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για τα F-16 που ζητήθηκαν από τις ΗΠΑ. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πάντα έλεγαν ότι τα F-16 θα παραδοθούν στις ένοπλες δυνάμεις και ότι δεν ήταν δυνατή η παραλαβή τους με προϋποθέσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε ερωτήσεις στην τηλεόραση A Haber.
Επισημαίνοντας, ότι οι διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και του YPG/PKK, όπως η υποστήριξη που δίνεται στο YPG/PKK, το θέμα της FETO και οι κυρώσεις συνεχίζονται, ο Τσαβούσογλου είπε ότι σχημάτισαν στρατηγική επιτροπή μετά από πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ότι συμφώνησαν να συναντώνται δύο φορές το χρόνο κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα.
Ο Τσαβούσογλου είπε, "Στόχος είναι να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, αφετέρου να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα.
Οι ΗΠΑ ευνοούν Ελλάδα και Ελληνοκυπριακή Διοίκηση
Αφενός, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης ( GCA).Το βλέπουμε από την υποστήριξή τους.
Οι Έλληνες παραβίασαν το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Και κάναμε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Είπαμε επίσης ότι αυτό είναι ευθέως ανάλογο με την κυριαρχία. Αλλά μερικά από τα τεθωρακισμένα που έδωσαν πήγαν στα νησιά.
Το υποβρύχιο αγκυροβόλησε τέλος στο ελληνικό μέρος της Κύπρου. Βλέπουμε ότι έχουν ανατρέψει την ισορροπία υπό αυτή την έννοια
Όμως αν οι ΗΠΑ θέλουν να λειτουργήσουν ως έντιμος μεσολαβητής προτείνοντας ότι ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει θα πρέπει να είναι πιο αντικειμενικές και ισορροπημένες».
F-16 και ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Σημειώνοντας ότι υπάρχουν γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που αντιτίθενται στα F16 και ότι πρέπει να πειστούν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, μπορούν να τα ξεπεράσουν τα εμπόδια.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, είχε εντατική δουλειά στο Κογκρέσο πρόσφατα και ότι ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να θέσουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από την Τουρκία, ως προϋπόθεση στο Κογκρέσο.
Τονίζοντας ότι είπαν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό, ο Τσαβούσογλου είπε:
"Εμείς είπαμε από την αρχή ότι έχουμε μια πιο θερμή στάση απέναντι στη Φινλανδία. Διαχωρίσαμε τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας από τη Σουηδία. Εάν η Σουηδία λάβει μέτρα σχετικά με τη συμφωνία, μπορούμε να την αξιολογήσουμε αργότερα. Αυτή τη στιγμή, απέχουν πολύ από αυτό το σημείο. Βρίσκονται σε ένα μακρινό σημείο.
"Η Σουηδία έκανε το καθήκον της, ας την βάλουμε στο ΝΑΤΟ", είπαν ο γενικός γραμματέας και ορισμένοι σύμμαχοι, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Ο νέος νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου», ανέφερε
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν λέει «περιμένουμε τις εκλογές» σχετικά με τα F-16, αλλά εντείνονται οι προσπάθειές τους να πείσουν το Κογκρέσο.
Σημειώνοντας ότι το θέμα των F-16 δεν αφορά κόμμα ή συμμαχία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πάντα έλεγαν ότι τα F-16 θα παραδοθούν στις ένοπλες δυνάμεις και ότι δεν ήταν δυνατή η αγορά τους με προϋποθέσεις.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανήλθε δριμύτερος στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι συμβάλλουν στον εξοπλισμό τους και έχοντας γείρει υπέρ της χώρας μας και της Κύπρου.
Κοινώς η ανάπαυλα των τουρκικών διεκδικήσεων σε φραστικό επίπεδο έληξε, οπότε και αναμένουμε να ακολουθήσουν και ανάλογες επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο από την τουρκική πολεμική αεροπορία και το πολεμικό Ναυτικό.
Ωστόσο, εκτιμούμε ότι οι Τούρκοι θα περιμένουν την διεξαγωγή των εκλογών τους και εφόσον εκλεγεί ο Ερντογάν, αναμένουμε ραγδαία κλιμάκωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μικρό χρονικό διάστημα μετά.
Τώρα αναφορικά με το θέμα των F-16 δεν πιθανολογούμε ούτε κατ' ελάχιστο αυτά να δοθούν από τις ΗΠΑ πριν τις εκλογές, αφού αυτό θα ενίσχυε τον Ερντογάν προεκλογικά, κάτι που δεν επιθυμεί η Ουάσιγκτον σε καμία των περιπτώσεων.