Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Βαρόμετρο" οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο- Πως βλέπουν οι Τούρκοι τις αλλαγές που θα φέρει το μη επανδρωμένο μαχητικό KIZILELMA

Είναι γεγονός ότι ένας τομέας στον οποίο η Τουρκία έχει σημειώσει ραγδαία πρόοδο τα τελευταία χρόνια είναι αυτός των UAV, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα,UCAV, επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, USV, μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα αλλά και UGV μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα.

Στον αντίποδα η χώρα μας μειονεκτεί σαφέστατα στον εν λόγω τομέα έναντι των Τούρκων, αφού έχει προβεί μέχρι στιγμής σε αγορά και Leasing, σε μικρούς αριθμούς UAV-UCAV από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ τα όποια αντίστοιχα γηγενή μέσα βρίσκονται σε πρώιμο επίπεδο.

Ωστόσο η Τουρκία έχει κατασκευάσει επιπλέον το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος KIZILELMA (κόκκινη μηλιά), στα χαρακτηριστικά του οποίου είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε προγενέστερο άρθρο μας, ενώ το όνομα του και μόνο παραπέμπει ότι στόχο έχει την Ελλάδα.

Με το KIZILELMA η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει το αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος υπέρ της στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα χάρη στα RAFALE και F-16 VIPER έχει τον πρώτο λόγο.

Οι αλλαγές που θα φέρει το KIZILELMA στην αεροπορική μάχη

Κατά την άποψή μας έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε πως ο Selçuk Bayraktar κατασκευαστής του KIZILELMA "βλέπει" τις επιπτώσεις του τουρκικού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους KIZILELMA στην αεροπορική μάχη, αναφέροντας:

"Το μη επανδρωμένο πολεμικό αεροπλάνο BAYRAKTAR KIZILELMA έγραψε ιστορία ως το πρώτο μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος της Τουρκίας. Το KIZILELMA, του οποίου οι δραστηριότητες δοκιμών συνεχίζονται, έχουμε στόχο να ξεκινήσουμε την μαζική παραγωγή της το 2024.

Ο Selçuk Bayraktar είπε στον Yağız Şenkal για την αλλαγή που θα οδηγήσει το KIZILELMA στην αεροπορία. Στη δήλωση του Selçuk Bayraktar είπε, "τα UAV-UCAV προκάλεσαν μια αλλαγή  που ο κόσμος δεν περίμενε".

Στην πραγματικότητα, ο πρώτος στρατός στον κόσμο που εισήγαγε αυτή την αλλαγή στο πεδίο της μάχης ήταν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το KIZILELMA θα είναι επίσης η αρχή μιας τέτοιας αλλαγής στην αερομαχία.

Τα όπλα μπορούν να μεταφερθούν κάτω από το φτερό και μέσα στην άτρακτο του KIZILELMA .Η μεταφορά όπλων μέσα στο κύτος θα μειώσει την ορατότητα του ραντάρ. Ο σχεδιασμός του εξάλλου πραγματοποιήθηκε για να παρέχει χαμηλή ορατότητα ραντάρ.

Χρειάζεται να είναι εξοπλισμένο με προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης με υψηλό επίπεδο αυτονομίας που να μπορούν να ανιχνεύουν αυτόματα εχθρικά αεροσκάφη μέσω αισθητήρων και να τα λειτουργούν αυτόματα εάν πρόκειται να γίνει αερομαχία και εάν χρειαστεί να κάνει επιθετικούς ελιγμούς.

«Το μέλλον της πολεμικής αεροπορίας»

Το KIZILELMA εκφράζει «το μέλλον της πολεμικής αεροπορίας». Κατά μία έννοια, εκφράζει τον νέο μετασχηματισμό της αεροπορίας, τον νέο οδικό χάρτη. Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στην εναέρια  μάχη.

Όταν το αξιολογώ ως προς την άτρακτό του, το KIZILELMA δεν είναι ένα αεροσκάφος με πολύ υψηλές επιδόσεις.  Και πάλι, το ίδιο είναι το AKINCI και το TB2.

Αυτό που τα καθιστά σημαντικά και πολύτιμα είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια σειρές λογισμικού και δεκάδες υλικού και υπολογιστές που σχεδιάστηκαν και παράγονται από εμάς.

Στο KIZILELMA υπάρχουν περισσότεροι από εκατό υπολογιστές. Αυτός ο αριθμός ήταν 40 στο Bayraktar TB2.

Προσγείωση-απογείωση σε μικρούς σε μήκος διαδρόμους

Το Bayraktar KIZILELMA θα είναι μια πλατφόρμα που θα φέρει επανάσταση στο πεδίο της μάχης με την ικανότητα προσγείωσης και απογείωσης, ειδικά για πλοία με σύντομους διαδρόμους.

Έχει αναπτυχθεί για να έχει τη δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης σε πλοία μικρού διαδρόμου, όπως το πλοίο TCG Anadolu, το οποίο έχει κατασκευάσει η Τουρκία και διεξάγει επί του παρόντος δοκιμές πλεύσης και το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αποστολές στο εξωτερικό.

Χάρη στο Bayraktar KIZILELMA το TCG Anadolu θα έχει στρατηγικό ρόλο στην προστασία της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Μικρό αποτύπωμα στα Ραντάρ

Το KIZILELMA θα εκτελέσει με επιτυχία τις πιο απαιτητικές εργασίες χάρη στη χαμηλή υπογραφή ραντάρ που θα αποκτήσει από τη σχεδίασή του.

Το πρώτο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας, το οποίο έχει στόχο να έχει βάρος απογείωσης 6 τόνων, θα χρησιμοποιεί όλα τα εθνικά ανεπτυγμένα πυρομαχικά και θα είναι ένας πολλαπλασιαστής μεγάλης ισχύος με προγραμματισμένη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1500 κιλών.

Το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος θα έχει επίσης υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το εθνικό ραντάρ AESΑ.

Απειλή για την Ελλάδα

Το  Kizilelma, παρουσιάζει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αφού είναι γρήγορο, αόρατο,  και φέρει ραντάρ ΑΕSA. Η Baykar ανακοίνωσε στο Teknofest 2022, ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 3 παραλλαγές του Kızılelma με διαφορετικές διαμορφώσεις κινητήρα.

Οι κινητήρες παράγονται από την τουρκο-ουκρανική κοινοπραξία Black Sea Shield. Το Kızılelma-A θα είναι ικανό για σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες, τροφοδοτούμενο από τον κινητήρα AI-25TLT. Το Kızılelma-B θα πετά με υπερηχητικές ταχύτητες, τροφοδοτούμενο από έναν μόνο ουκρανικό κινητήρα AI-322F Τέλος, το Kızılelma-C θα ενσωματώσει 2 κινητήρες AI-322F.

Ενώ υπάρχουν προσδοκίες για χρήση κινητήρων turbofan TEI TF6000 Τουρκίας στο μέλλον, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Τα παραπάνω, εάν και εφόσον ισχύουν όπως τα  κοινοποιούν οι Τούρκοι, αποτελούν άσχημη εξέλιξη για τη χώρα μας και εξηγώ

Το TCG Anadolu, θα φέρει πλέον UCAV γρήγορα σε ταχύτητα, με ραντάρ AESA και μάλιστα με χαρακτηριστικά stealth, γεγονός που θα μας δημιουργήσει προβλήματα πρωτίστως στο Αιγαίο και δευτερευόντως στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ο χρόνος αλλά και οι δυνατότητες αντίδρασης σε περίπτωση πλεύσης πλησίον νησιών μας του TCG Anadolu, θα μειωθούν συνέπεια των παραπάνω δυνατοτήτων των Τουρκικών UCAV.

Η Ελληνική αντίδραση

Συνέπεια των παραπάνω θα είναι ότι  μέσα του πολεμικού ναυτικού μας και της πολεμικής μας Αεροπορίας, θα πρέπει να λειτουργούν ως δύναμη άμεσης επέμβασης (ΤASK FORCE) για το TCG Anadolu.

Εκτός όμως από τη δυνατότητα ενέργειας τους από το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο, τα νέα τουρκικά UCAV θα δύναται να επιχειρούν από τα μικρασιατικά παράλια κατά των νησιών μας, γεγονός που σε συνδυασμό με το φορτίο πυρομαχικών που θα φέρoυν, τα χαρακτηριστικά τους και τη μικρή απόσταση των νησιών μας από την Τουρκία, τα καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Τέλος το νέο σύστημα antidrone που προμηθεύτηκε η χώρα μας θα πρέπει αν δούμε εάν και κατά πόσο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή που ακούει στο όνομα Kızılelma.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ