Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Παναγιωτόπουλος για Ακάρ: «Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία» στα ελληνοτουρκικά- «Εργάζομαι για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας μου»

«Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία» στον απόηχο της (μάλλον προσωρινής) βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία τονίζει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνική εφημερίδα, μετά το ιστορικό ταξίδι του στην Τουρκία.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρεχώρησε συνέντευξη στη Στρατιωτική Συντάκτρια της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» κ. Αλεξάνδρα Φωτάκη με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ακολουθεί το κείμενο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 6ης Απριλίου:

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Συζητάμε και περιορισμό των ασκήσεων με την Τουρκία»

Άψογη φιλοξενία, οικείο κλίμα και μία αίσθηση ειλικρινούς θετικής διάθεσης συνάντησε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος την Τρίτη βρέθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Χατάι κατόπιν πρόσκλησης του τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ.

«Συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε εκτός από τον συμβολισμό της επίσκεψης για τη βελτίωση του κλίματος. Θέματα που θα οριστικοποιήσουμε τις επόμενες μέρες σε τηλεφωνική επικοινωνία», λέει ο Παναγιωτόπουλος μιλώντας στα «ΝΕΑ» για το τετ α τετ που είχε με τον Ακάρ.

Σε μία επίσκεψη που έγινε μετά από 20 χρόνια περίπου, από το προηγούμενο ταξίδι υπουργού Άμυνας στην Τουρκία, σε μία άλλη εποχή και ένα διαφορετικό πλαίσιο και ενώ έχει προηγηθεί η ένταση που διήρκεσε τρία χρόνια στα οποία οι δύο χώρες έφτασαν μία ανάσα πριν από το «θερμό επεισόδιο». Με την αλληλεγγύη να αλλάζει τα δεδομένα, στη σκιά των καταστροφικών σεισμών, και να επιτρέπει να σπάσει ένα – ίσως – «ταμπού», που αφορά την ανταλλαγή επισκέψεων υπουργών Άμυνας, ακόμα και αν ο Ακάρ μάλλον δεν προλαβαίνει να ανταποδώσει.

Διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών

Στο τραπέζι μπήκε μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει ο Παναγιωτόπουλος, «το ζήτημα της ανάγκης διατήρησης των χαμηλών τόνων, ο περιορισμός των ασκήσεων, κατόπιν συνεννοήσεως, με εξαίρεση κάποιες προγραμματισμένες διεθνείς, όπως π.χ. ο “Ηνίοχος”, επέκταση της χρονικής διάρκειας του μορατόριουμ Γιλμάζ – Παπούλια πέρα από τις 15 Σεπτεμβρίου για έναν μήνα», κάτι στο οποίο ο Ακάρ δήλωσε θετικός, ενώ όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οι δύο υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν η επανέναρξη της διαδικασίας να καθοριστεί μετά τις εκλογές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που μπορεί να αναπτυχθεί, όπως αναφέρει ο ΥΕΘΑ, τέθηκε η δυνατότητα συνεργασίας «στο πεδίο της αντιμετώπισης ακραίων φυσικών φαινομένων και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο, όπως είναι οι φωτιές, οι σεισμοί κ.λπ. Ενα πεδίο που αποτελεί κοινή πρόκληση ασφαλείας και θα μας χτυπάει διαρκώς». Με τον Παναγιωτόπουλο να διαπιστώνει την προσπάθεια και τη δουλειά που έχει γίνει για να στηθεί η περιοχή στα «πόδια της» από την αρχή.

Συχνότερη επικοινωνία και συναντήσεις

Ο Ακάρ πρότεινε επίσης συχνότερη επικοινωνία μεταξύ ομάδων εργασίας αλλά και σε επίπεδο υπουργών αφού «όσο συχνότερα βρισκόμαστε τόσο πιο εύκολα θα εμπεδωθεί η αίσθηση ότι δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε και ότι δεν πρέπει να συντηρούμε την ένταση».

«Σε όλα τα επίπεδα οι συχνότερες συναντήσεις ίσως βοηθήσουν την αλληλοκατανόηση», σημειώνει ο Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «από ‘κεί και πέρα βέβαια ο καθένας κάνει τη δουλειά του κι εγώ του κατέστησα ιδιαίτερα σαφές ότι εργάζομαι για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας μου, όπως κι αυτός για τη δική του, και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν σταματάει».

Όπως αναφέρει, «όλες οι αποφάσεις που είναι να δρομολογηθούν δρομολογούνται, εξάλλου η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και άρα του γεωπολιτικού αποτυπώματος ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας και αυτό έχει αντίκτυπο και στις διμερείς σχέσεις. Άρα δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια».

«Να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία»

«Μία φυσική καταστροφή τεράστια δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Δεν καταλαβαίνω τι θα άλλαζε, αν δεν το κάναμε, προς το καλύτερο», αναφέρει, για να προσθέσει ότι «από ‘κεί και πέρα είμαστε συντηρητικοί στις προσδοκίες μας».

«Δίνουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε. Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά παράλληλα υπάρχουν και προκλήσεις ασφαλείας που μας επηρεάζουν άμεσα, όπως οι φυσικές καταστροφές. Και όπως είπα απευθυνόμενος και σε τούρκους στρατηγούς εχθές, δεν γνωρίζω καμία στρατιωτική δράση που να επέφερε πλήγμα 50.000 και πλέον χαμένων ζωών μέσα σε 63 δευτερόλεπτα. Αυτό συνέβη με τον σεισμό. Αρα σίγουρα θα πρέπει να μας απασχολεί από εδώ και πέρα».

«Ποτέ δεν μασήσαμε τα λόγια μας»

Ο Ακάρ στις δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαρκή και προσωπική του επαφή με τον ομόλογό του ΥΕΘΑ. Με τον Παναγιωτόπουλο να σχολιάζει στα «ΝΕΑ» πως «όλο αυτό τον καιρό για διάφορους λόγους επικοινωνούσαμε, αν όχι ζωντανά, τουλάχιστον με πολλά μηνύματα», ακόμα και όταν οι άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν διακοπεί.

Στην περίοδο της έντασης, όπως σημειώνει ο Παναγιωτόπουλος, στις περισσότερες διυπουργικές του ΝΑΤΟ οι δύο συναντιόντουσαν, προσθέτοντας ότι «ο Ακάρ πάντα επιζητούσε έστω και μια ολιγόλεπτη συνάντηση για να ανταλλάξουμε απόψεις με ευγένεια και μια αίσθηση, να το πω έτσι, οικειότητας. Οι συναντήσεις αυτές δεν γίνονταν πάντα σε κλίμα γενικότερης ευφορίας, ήταν και στα δύσκολα. Ποτέ όμως δεν αρνήθηκε συνάντηση και ποτέ δεν μασήσαμε τα λόγια μας ακόμα και όταν είπαμε πράγματα σε εποχές έντασης».

Στην ερώτηση αν είναι επιφυλακτικός ο Παναγιωτόπουλος απαντά «πάντα είμαι, αλλά η διαίσθησή μου είναι ότι όντως υπάρχει ένα περιθώριο ευκαιρίας να συζητήσουμε για τις υπαρκτές διαφορές. Έχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε αυτές τις ευκαιρίες να περνάνε ανεκμετάλλευτες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ως διά μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Οφείλουμε όμως να το κάνουμε σε κάθε περίπτωση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...