Το πρώτο σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας της Τουρκίας (EIRS) τοποθετήθηκε και λειτουργεί, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στα Άδανα!
Το ραντάρ ‘έχει βεληνεκές 400-600 χλμ και δυνατότητα ανίχνευσης βαλλιστικών πυραύλων.
"Το νέο ραντάρ ολοκλήρωσε τις εργοστασιακές δοκιμές αποδοχής και αντικατέστησε ένα ραντάρ TRS-22XX με προσωρινή αποδοχή", αναφέρει τουρκική πηγή.
Το σύστημα EIRS, αφορά ραντάρ τύπου AESA που αναπτύχθηκε από την ASELSAN, θα αντικαταστήσει τα ραντάρ TRS-22XX που παράγονται στην Τουρκία με τη γαλλική άδεια Thales.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εργοστασιακές δοκιμές αποδοχής και ήδη το ραντάρ EIRS αντικατέστησε ένα ραντάρ TRS-22XX στα Άδανα με άδεια προσωρινής αποδοχής.
Το EIRS, είναι ένα ραντάρ S-Band νέας γενιάς που αναπτύχθηκε για σκοπούς έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας, τύπου AESA και υποδομή ψηφιακής διαμόρφωσης δέσμης, με εμβέλεια ανίχνευσης στόχου 470+ χλμ, ενώ αυτή φτάνει και τα 600+χλμ σε διάφορες καταστάσεις.
Το EIRS, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε ρόλους όπως η ανίχνευση και η παρακολούθηση βαλλιστικών πυραύλων, ενώ θα διαδραματίσει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ανίχνευση στόχων με χαμηλή περιοχή διατομής ραντάρ.
Μιλώντας στην 4η Σύνοδο Στρατιωτικών Ραντάρ και Ασφάλειας των Συνόρων, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ASELSAN Μουσταφά Ακούλ δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των ραντάρ θα είναι περίπου 18 έως το 2030.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται οι μελέτες για τη χρήση ραντάρ MURAD AESA που αναπτύχθηκε για το για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και το AKINCI. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες εγχώριες μονάδες σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν το 2024.
Επιπλέον, τα πρώτα πρωτότυπα ραντάρ που θα τοποθετηθούν στην “μύτη” του AKINCI το 2023.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία ετοιμάζει ναυτική mega-βάση στην περιοχή της Καρπασίας συνοδεύεται, από ειδική «ναυτική ομάδα ταχείας κρούσης», που θα αποτελείται από διάφορα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόκειται για προκεχωρημένο σταθμό που θέλει να εξασφαλίσει τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της νοτιοανατολικής πτέρυγας της ‘Γαλάζιας Πατρίδας”, ενώ προβλέπεται η παρουσία και τουρκικών UCAV Kizilelma.
Εκτός των πλοίων επιφανείας (από πυραυλακάτους ώς κορβέτες, φρεγάτες, drones θαλάσσης), στη Βάση της Καρπασίας, οι Τούρκοι προγραμματίζουν να στήσουν ραντάρ, αισθητήρες, πυραυλικά συστήματα και άλλα σύγχρονα μέσα συλλογής πληροφοριών για την επιτήρηση των θαλασσών και του εναέριου χώρου σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πήγες, η τουρκική Ναυτική Βάση στην Καρπασία:
1. Ελέγχει τον δίαυλο από το Σουέζ μέχρι την Αλεξανδρέττα με ό,τι αυτό σημαίνει, εάν λάβει κάποιος υπόψη τη σύνδεση της περιοχής με το Μπακού και τη διέλευση φυσικού αερίου ή/και με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στη Συρία.
2. Είναι συναφής: Α) Με την αναβάθμιση της ρωσικής Βάσης στην Ταρτούς, υπό την εξής έννοια: Συνιστά στρατηγική κίνηση που σχετίζεται με τα συριακά παράλια, διότι ενδέχεται μελλοντικά να υπάρχει απόληξη αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις αραβικές χώρες ή/και το Ιράν. Υπήρχαν τέτοιοι σχεδιασμοί πριν από τον πόλεμο στη Συρία και αποτελούσαν μιαν από τις αιτίες του.
Β) Με την αναβάθμιση που θέλει να επιτύχει η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να είναι σημαντικός και αναγκαίος παράγοντας τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τη Ρωσία, με την οποία συγκατοικεί στη Συρία.
3. Συνδέεται με τη Βάση στο Λευκόνοικο για «μη επανδρωμένα αεροσκάφη», που ανήκουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο της Τουρκίας που επεκτείνεται από τη μια προς το Αιγαίο και από την άλλη προς τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
4. Ενισχύει τη λογική της τουρκικής λίμνης, που ξεκινά από τη Μαρμαρίδα και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα", τονίζει η κυπριακή εφημερίδα.
Η ναυτική βάση στην Καρπασία και τα σχέδια των Τούρκων
Ως γνωστόν ετοιμάζεται η ναυτική βάση στην Καρπασία από την Τουρκία, η οποία μαζί με την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, θα αποτελέσουν τις κύριες υποδομές των τουρκικών δυνάμεων για έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ και μέρους της Ανατολικής Μεσογείου.