Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στόχος ο ίδιος ο Ερντογάν-Στο σκαμνί του Δικαστηρίου της Χάγης το τουρκικό καθεστώς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Τα δύσκολα  για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν φαίνεται ότι δεν έχουν τελειωμό, αφού μετά τους καταστροφικούς  σεισμούς που έπληξαν την χώρα του και τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και οικονομικές καταστροφές που προκάλεσαν, σειρά έχει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης στο οποίο παραπέμπεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η είδηση της παραπομπής του καθεστώτος Ερντογάν στο  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), έσκασε σαν βόμβα, η οποία αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι η Τουρκία διανύει προεκλογική περίοδο, μας οδηγεί σε πολύ σοβαρά συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελέσουν πρόκριμα για την διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής της γειτονικής χώρας, η οποία με την σειρά της θα επηρεάσει την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα  η βελγική δικηγορική εταιρεία Van Steenbrugge Advocaten (VSA), η ΜΚΟ Turkey Tribunal με έδρα το Βέλγιο και η ένωση ευρωπαϊκών δικαστών Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, ότι κατέθεσαν καταγγελία κατά της Τουρκίας στο  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ΔΠΔ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ισχυρίζονται ότι το καθεστώς του Ερντογάν, ιδιαίτερα από το 2016 και μετά οπότε και έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία, διέπραξε συστηματικές επιθέσεις σε Τούρκους πολίτες είτε εντός είτε εκτός Τουρκίας, επιδεικνύοντας συνειδητή περιφρόνηση προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του, για να προωθήσει τις κυβερνητικές πολιτικές, με την επίφαση ότι είτε  αυτοί συμμετείχαν, είτε υποστήριξαν το πραξικόπημα, χωρίς να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς πολλές φορές να διεξάγονται κανονικές δίκες, ενώ υπήρξαν και πολλές περιπτώσει βίαιας αρπαγής, ακόμη και εξαφάνισης αντιφρονούντων προς το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου πολιτών.

Στην κοινή  ανακοίνωση, τους, τα τρία  μέρη, ζητούν από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ Karim Khan να ξεκινήσει έρευνες βάσει του άρθρου 15 του Καταστατικού της Ρώμης.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει στοιχεία για εικαζόμενα εγκλήματα που διέπραξε το τουρκικό καθεστώς σε 45 κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης. Περιλάμβανε συγκεκριμένα απαγωγές στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία και την Ελβετία και την μεροληπτική απόσυρση διαβατηρίων και τη μη έκδοση δελτίων ταυτότητας σε 29 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται  ωστόσο ότι  η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ δεδομένου ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει θεσπίσει  μεταξύ άλλων  "τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας",  ως ένα από τα  βασικά διεθνή εγκλήματα.

Τι μέλλει γενέσθαι

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το καθεστώς Ερντογάν δέχεται ακόμη ένα πολύ σοβαρό πλήγμα Διεθνώς, ότι διέπραξε "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", με προσπάθεια παραπομπής του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τρείς διαφορετικούς φορείς.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο καταστατικό της Ρώμης , δίνει την δυνατότητα υπεκφυγής από την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο καθεστώς Ερντογάν, αν και υπάρχει ακόμη κάποια έστω και μικρή πιθανότητα να μην αποφύγει τις συνέπειες.

Παρόλα αυτά η ζημιά για τον Ερντογάν έχει ήδη γίνει, ανεξαρτήτως αν θα δικαστεί ή όχι για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας  για τα οποία κατηγορείται και εξηγώ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, συναντάει σοβαρά εμπόδια η τυχόν επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία, αφού νομικά έχει επισήμως  καταγγελθεί για εγκλήματα, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η αποδοχή του από την Διεθνή Κοινότητα, αν και εφόσον επανεκλεγεί.

Αυτό το επιχείρημα αναμένουμε να αξιοποιηθεί δεόντως από την τουρκική αντιπολίτευση την προεκλογική περίοδο, αλλά και από χώρες που δεν έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία , με υπαιτιότητα του Ερντογάν.

Διαφαίνεται με βάση το timing που εκδηλώθηκε η κίνηση από τους τρείς φορείς σε βάρος του Ερντογάν, ότι η Δύση θέλει να απαλλαγεί από τον Τούρκο Πρόεδρο, προκρίνοντας την εκλογή ενός μετριοπαθούς φιλοδυτικού ηγέτη από την τουρκική αντιπολίτευση.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την στροφή της Τουρκίας προς την Δύση και την αποφυγή εναγγαλισμού από την Άγκυρα της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Η στροφή αυτή της Τουρκίας προς την Δύση θα έχει ως επακόλουθο και την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που έχει διακόψει μονομερώς ο Ερντογάν, καθώς και της ένταξης της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία παρεμποδίζει ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ