Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αζέρικο ΜΜΕ: Ο πόλεμος της Τουρκίας με την Ελλάδα... αναβλήθηκε!

Πλήρης σύμπλευση του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το αφήγημα της Άγκυρας για την ελληνοτουρκική διένεξη, καθώς Αζέρος αρθρογράφος κάνει λόγο για αναβολή του ελληνοτουρκικού πολέμου μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Συγκεκριμένα γράφοντας στο haqqin.az άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος της Τουρκίας με την Ελλάδα... αναβλήθηκε!», ο Φαρχάντ Μαμάντοφ (Farhad Mammadov) αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, μετά την μακραίωνη αρμενιοτουρκική αντιπαράθεση, εξομαλύνει αιχμηρές γωνίες στην τουρκοελληνική αντιπαράθεση. Οι δύο γειτονικές χώρες, που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες απειλούσαν η μία την άλλη με πόλεμο, τώρα αναζητούν τρόπους εξομάλυνσης των σχέσεων και να επιδείξουν αμοιβαίες χειρονομίες καλής θέλησης.

Μετά τον σεισμό, η Ελλάδα, όπως και η Αρμενία, έστειλε αμέσως διασώστες στην Τουρκία και στη συνέχεια ανθρωπιστική βοήθεια. Η φυσική καταστροφή προκάλεσε την πρώτη απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία από τον Μάρτιο του 2022 μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την περιοχή του σεισμού. Ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε στον Δένδια με τις λέξεις «φίλε μου», σαν να ξεχνούσε τις εξαιρετικά σκληρές εκφράσεις με τις οποίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε πρόσφατα σχολιάσει την πολιτική της Αθήνας. Με τη σειρά του, ο Δένδιας προέτρεψε τον συνάδελφό του «να μην περιμένει άλλη φυσική καταστροφή» προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τσαβούσογλου συμφώνησε αμέσως με αυτή την ιδέα. Μετά το τέλος της επίσκεψης Δένδια, ο Τσαβούσογλου είπε στους δημοσιογράφους ότι πριν από τον σεισμό, η Τουρκία υπέβαλε πρόταση έξι σημείων στην ελληνική πλευρά για εξομάλυνση των σχέσεων. Όμως, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, την παραμονή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θα είναι δύσκολο για την Αθήνα να κάνει οποιαδήποτε βήματα στις σχέσεις με την Τουρκία.

Απαντώντας στα σχόλια του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν εν μέρει: «Η Ελλάδα προωθεί συστηματικά τις σχέσεις καλής γειτονίας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή διεθνών νόμου στο πλαίσιο της τήρησης των αρχών και των αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά τεταμένες, κυρίως λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής πλευράς των ενόπλων δυνάμεών της σε αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου, καθώς και λόγω σημαντικών πόρων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στο ανατολική Μεσόγειο, που διεκδικούν και οι δύο χώρες. Ο πραγματικός βαθμός έντασης στο κομμάτι Αθήνα-Άγκυρα αποδεικνύεται από τη ρητορική του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε επανειλημμένα την ελληνική πλευρά ότι «οι Τούρκοι θα μπορούσαν να έρθουν ξαφνικά μια νύχτα».

Ωστόσο, όσον αφορά τις προειδοποιήσεις και τις απειλές κατά της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέμεινε απραγής. Η Αθήνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν φοβάται την Τουρκία και υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη των συμμάχων της από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πριν από λίγο καιρό, ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 μίλια. Σχολιάζοντας αυτά τα σχέδια, η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Τουρκίας δήλωσε ότι ένα τέτοιο βήμα της ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να γίνει πρόσχημα για πόλεμο.

Ωστόσο, τώρα, στο πλαίσιο μιας φυσικής καταστροφής στην Τουρκία με τεράστιο αριθμό θυμάτων και καταστροφών, τα μέρη φαίνεται να ενδιαφέρονται για την εξομάλυνση των σχέσεων. Οι δημοσιογράφοι έχουν ήδη αποκαλέσει αυτή την απότομη αλλαγή παραδείγματος «διπλωματία των σεισμών». Συναφώς, τα ελληνικά ΜΜΕ γράφουν ότι παραμονές των προεδρικών εκλογών, η τουρκική ηγεσία, η οποία κατευθύνει κολοσσιαίες προσπάθειες για την εξάλειψη των συνεπειών μιας φυσικής καταστροφής, θα πρέπει να επιλέξει έναν πιο συγκρατημένο τόνο στην εξωτερική της πολιτική, η οποία με τη σειρά της, μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εξομάλυνση των τουρκοελληνικών σχέσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, συμπεριφέρονται πάντα ως στρατιωτικό-πολιτικός σύμμαχος της Αθήνας και έχουν συγκεντρώσει σημαντικό στρατιωτικό σώμα στην Ελλάδα, ετοιμάζονται επίσης να υποστηρίξουν τη «σεισμική διπλωματία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε σήμερα την Ελλάδα, μετά από επίσκεψη στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, από όπου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τη σεισμόπληκτη περιοχή των Αδάνων. Ο Μπλίνκεν είχε κλειστές συνομιλίες και με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Σύμφωνα με παρατηρητές, ένα από τα κύρια θέματα σε αυτές τις επαφές ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας - δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ που ισορροπούν στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης τα τελευταία χρόνια...»

Το Αζερμπαϊτζάν βλέπει με μισό μάτι την απότομη στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθώς βασικός σκοπός του είναι η μη εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, θέλοντας να εξασφαλίσει τα μέγιστα εδαφικά κέρδη από την τελευταία, γεγονός που αποδεικνύεται από τις διάφορες τακτικές που επιστρατεύει, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων αντιπαραθέσεων, του συνεχιζόμενου αποκλεισμού του διαδρόμου Λατσίν και της συντήρησης του κλίματος τρομοκρατίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα αρμενικά σύνορα.

Ως εκ τούτου, την αποκλιμάκωση ακόμα σε αυτή την πλευρά των τουρκικών συνόρων, το Μπακού την ερμηνεύει ως προάγγελο γεωπολιτικής σταθερότητας στον απόηχο μιας φυσικής καταστροφής, που δεν θα του επιτρέψει τη συνέχιση της βάναυσης πολιτικής του εναντίον των Αρμενίων.

Το κατά πόσο ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος αναβλήθηκε μένει να φανεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο ένα πράγμα καθίσταται σαφές: Το Αζερμπαϊτζάν στέκεται στο πλευρό του νεο-οθωμανικού αφηγήματος του καθεστώτος Ερντογάν και απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη σταθερότητα, τόσο στο νότιο Καύκασο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...