Το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν από τους σεισμούς στην Τουρκία , διάφορα ΜΜΕ της γείτονας χώρας με αφορμή την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, καλλιεργούσαν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας και ψευδαίσθησης θα λέγαμε αναφορικά με την τάχα επικείμενη πώληση από την Ουάσιγκτον των F-16 BLOCK-70, ενώ μερικά εξ αυτών έφτασαν σε σημείο να μιλάνε ακόμη και για ύπαρξη επιτροπών των δύο χωρών για τα μαχητικά F-35 , με αντικείμενο υποτίθεται ακόμη και την επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των υπόψιν μαχητικών, από το οποίο την είχαν αποβάλλει οι ΗΠΑ λόγω αγοράς των S-400 από την Ρωσία.
Βέβαια μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ και την επιστροφή του στην Τουρκία, ο Ερντογάν προσγειώθηκε ανάμαλα , αφούόλα τα παραπάνω αποδείχθηκαν παραμύθια, τα οποία σκοπό είχαν το εσωτερικό της Τουρκίας και τους Τούρκους ψηφοφόρους.
Τώρα λίγες ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς, έρχεται με άρθρο του λίαν έγκριτου τουρκικού ΜΜΕ, να βάλλει οριστική και αμετάκλητη ταφόπλακα στο θέμα των F-35 σε σχέση με την Τουρκία και τέλος στα μυθεύματα για το θέμα .
"Έδωσαν τον ρόλο της Τουρκίας στη Γερμανία στο έργο των F-35", αναφέρει το υπόψιν άρθρο, κυριότερα σημεία του οποίου είναι κατά την εκτίμησή μας τα ακόλουθα:
"Η Lockheed Martin και η Northrop Grumman υπέγραψαν συμβόλαιο με τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall για την παραγωγή της μεσαίας ατράκτου του μαχητικού F-35. Αυτή η παραγωγή πραγματοποιούνταν στο παρελθόν από την Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ).
Οι εταιρείες Lockheed Martin και Northrop Grumman με έδρα τις ΗΠΑ υπέγραψαν επιστολή προθέσεων με τη Rheinmetall AG ως στρατηγική πηγή προμήθειας για το F-35 στο μεσαίο κύτος. Με αυτήν την πιθανή συνεργασία, θα κατασκευαστεί στη Γερμανία μια δεύτερη ολοκληρωμένη γραμμή συναρμολόγησης μεσαίου κύτους F-35 (IAL).
Η Τουρκία, η οποία είναι μεταξύ των συμπαραγωγών του Προγράμματος F-35, αποκλείστηκε από το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2021,λόγω της προμήθειας των S-400. Πριν αφαιρεθεί από το πρόγραμμα, περίπου 11 τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας παρήγαγαν έναν αριθμό κρίσιμων εξαρτημάτων για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning II.
Η Turkish Aerospace Industries, η οποία είναι μεταξύ των 11 εταιρειών που αναφέρονται, παρήγαγε το μεσαίο σώμα του αεροσκάφους F-35 που θα παραδοθεί στην Rheinmetall.
Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα, έληξε η παραγωγή ανταλλακτικών από 11 τουρκικές εταιρείες.
Η Lockheed Martin, ο κύριος ανάδοχος του Προγράμματος F-35, εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό για τη διανομή των επιχειρηματικών μεριδίων τουρκικών εταιρειών σε άλλες εγχώριες και ξένες εταιρείες.
Η συμφωνία μεταξύ της Rheinmetall και των αμερικανικών εταιρειών, η οποία καλύπτει την εγκατάσταση μιας δεύτερης ολοκληρωμένης γραμμής συναρμολόγησης μεσαίου κύτους F-35 στην Ευρώπη, σημαίνει κατά μία έννοια ότι ο ρόλος της TAI δίνεται στη γερμανική εταιρεία Rheinmetall.
Η απομάκρυνση τουρκικών εταιρειών από το πρόγραμμα προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των F-35, με αποτέλεσμα προβλήματα εφοδιασμού και αύξηση του κόστους.
Εκτιμάται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της απομάκρυνσης τουρκικών εταιρειών από το πρόγραμμα θα συνεχιστούν για λίγο στην εφοδιαστική αλυσίδα των F-35.
Από την άλλη, η Τουρκία επρόκειτο να προμηθευτεί περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35, ενώ έξι (6) μαχητικά αεροσκάφη F-35A που παράγονται για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία φυλάσσονται αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ."
Επισημαίνουμε ότι στην παρούσα φάση οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι είναι τόσο κακές , που αφενός ο Ερντογάν δεν επέτρεψε τον ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «GEORGE H.W. BUSH» που έσπευσε για βοήθεια των πληγέντων από τους σεισμούς Τούρκους πολίτες, αφετέρου σε διάφορα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ, έκαναν την εμφάνισή τους από λίγους, απόψεις περί τάχα χρήσης του HAARP απο τις ΗΠΑ για την πρόκληση των θανατηφορων σεισμών....
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν, οποιαδήποτε αναφορά γίνει εφεξής για την Τουρκία και τα Αμερικανικά F-35 θα αφορά μόνο την ανεύρεση τρόπων επιστροφής από τις ΗΠΑ της προκαταβολής του 1,4 δισ $ που κατέβαλλε ο Ερντογάν για την αγορά τους και τίποτε άλλο.
Βλέπεται ότι θέτουμε ως ορόσημο τις τουρκικές εκλογές για οτιδήποτε αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αφού αναμένουμε ότι οι πολύ κακές σχέσεις μεταξύ τους, θα βελτιωθούν εφόσον ο Ερντογάν χάσει και απομακρυνθεί από την εξουσία.
Εφόσον αυτό συμβεί εκτίμησή μας είναι ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με την νέα τουρκική κυβέρνηση, απαιτώντας να δώσει αυτή φιλοδυτικά δείγματα γραφής με το που θα αναλάβει την εξουσία, με πρώτιστο την απαλλαγή της από τους Ρωσικούς S-400 , την αποδοχή εισόδου Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την επανένερξη του διαλόγου με την Ελλάδα που διέκοψε μονομερώς ο Ερντογάν.
Αν αυτά προχωρήσουν, τότε θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν το πράσινο φως για την πώληση των F-16 BLOCK -70 και ενδεχομένως ακόμη και κάποιων F-35, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ανατρέπουν την ισσοροπία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.