Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το καυτό ''τρίπτυχο'': ΗΠΑ- Τουρκία, Ελληνοτουρκικά, είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- Ποια η μελλοντική πορεία τους

Είναι γνωστό στις Διεθνείς σχέσεις, ότι  πολλά διαφορετικά φαινομενικά θέματα, επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις μεταξύ τους εξελίξεις.

Στην παρούσα φάση υπάρχει ένα "τρίπτυχο" θεμάτων που συνδέεται το ένα με το άλλο και αποτελείται από την άρνηση της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την μη πώληση Αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, και  από τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κάκιστο επίπεδο.

Οι προσπάθειες του ΓΓ του ΝΑΤΟ

"Ο Γιανς Στόλτενμπεργκ καλεί την Άγκυρα να μην εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επέκρινε τη στάση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,όταν  ένας εξτρεμιστής έκαψε αντίγραφο του Κορανίου το Σάββατο στη Στοκχόλμη.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση Die Welt, που μεταγράφηκε σε γερμανικό δελτίο τύπου από το κανάλι, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη θέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Σουηδία.

«Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της γνώμης είναι ένα πολύτιμο αγαθό, στη Σουηδία και σε όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Και γι' αυτό αυτές οι ανάρμοστες πράξεις δεν είναι αυτόματα παράνομες», είπε.

Ο Σουηδοδανός ακροδεξιός Ράσμους Παλούνταν έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου το απόγευμα του Σαββάτου σε μια πράξη που αποσκοπούσε στην καταγγελία των διαπραγματεύσεων της Σουηδίας με την Άγκυρα για το ΝΑΤΟ.

«Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε αυτή την κίνηση με πολύ ξεκάθαρους όρους», υπενθύμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξή του στη die Welt.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι η Σουηδία, υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούσε πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Άγκυρας μετά από αυτό το κάψιμο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι είναι «απόλυτα ενάντια σε αυτού του είδους τις προσβολές » και «ότι είναι απολύτως ενάντια σε αυτήν τη συμπεριφορά που έχουμε δει στους δρόμους της Στοκχόλμης».

Η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας-στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο, κατηγορώντας τους ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές ,τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες», ιδιαίτερα εκείνους του PKK και των συμμάχων του στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Για την Άγκυρα, οποιαδήποτε πιθανή πρόοδος εξαρτάται από τις σουηδικές κινήσεις για έκδοση ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατία από την Τουρκία ή ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Ερντογάν.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, παρά τα παραπάνω, θεώρησε ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής ήταν αρκετά συνεργάσιμη στη συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η επικύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης δεν πρέπει τώρα να αποτύχει .

«Είμαι σε στενή επαφή με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και φυσικά και με τη σύμμαχό μας Τουρκία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 28 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους στα εθνικά τους κοινοβούλια.

«Και φυσικά ζητώ επίσης από τους εναπομείναντες συμμάχους, την Ουγγαρία και την Τουρκία , να επισπεύσουν αυτές τις διαδικασίες στα κοινοβούλιά τους», κατέληξε."

Οι Τουρκικές δημοσκοπήσεις

"Πάνω από το 92% λέει όχι στην έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Έρευνα στο Twitter".Περισσότερα από 50.000 άτομα ψηφίζουν για την διαδικτυακή 24ωρη έρευνα του Anadolu", αναφέρει το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων σε σχετικό άρθρο του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Σε μια έρευνα στο Twitter από το Anadolu, το 92,5% των ερωτηθέντων είπε όχι στην έγκριση της Τουρκίας για την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων τη Δευτέρα.

Συνολικά 50.155 άτομα απάντησαν στην 24ωρη έρευνα ρωτώντας: "Πιστεύετε ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηρίξει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;" και πολλοί μοιράστηκαν επίσης τις απόψεις τους στην ενότητα σχολίων.

Αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά το κάψιμο ενός αντιγράφου του ιερού Κορανίου των Μουσουλμάνων και την επιτρεπόμενη διαδήλωση από υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας PKK, στη Σουηδία.

Ως απάντηση στο κάψιμο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, η Άγκυρα ακύρωσε την επικείμενη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Pal Jonson στην Τουρκία.

Η Tουρκία προειδοποίησε επίσης  τη Σουηδία ότι το να επιτρέπονται δραστηριότητες προπαγάνδας που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν κύκλοι που συνδέονται με το PKK στη Στοκχόλμη αποτελεί «σαφή παραβίαση» της τριμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι χώρες τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα κάλεσε τη Σουηδία να λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων μετά από μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη, όπου υποστηρικτές της τρομοκρατικής ομάδας PKK κρέμασαν ομοίωμα  του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια ανέβασαν πλάνα από την πρόκληση μαζί με απειλές κατά της Τουρκίας και Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο, εγκαταλείποντας δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευσης, μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία."

ΗΠΑ-Τουρκία F-16

Η στάση των ΗΠΑ στο θέμα απόκτησης των F-16 από την Τουρκία, ήταν τουλάχιστον απογοητευτική για την Άγκυρα, αφού ο Τσαβούσογλου γύρισε με άδεια χέρια, χωρίς να πάρει ούτε καν μια πιθανή ημερομηνία απόκτησής τους, την ώρα μάλιστα που η Αμερικανική Γερουσία αντιτίθεται σφόδρα στην πώλησή τους, αφού αυτό θα έδινε αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Ωστόσο  η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία, όχι  όμως τώρα αλλά μετά τις τουρκικές εκλογές και με βάση το πλαίσιο  δούναι και λαβείν, αναφορικά με την κάμψη της άρνησης της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό γιατί δεν επιθυμεί  να φανεί  ότι ο Μπάϊντεν  με την πώληση των F-16 στους Τούρκους, επιβραβεύει την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, του οποίου την ήττα στις εκλογές επιθυμεί διακαώς.

Ελληνοτουρκικά

Οι ΗΠΑ θέλουν να επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο το επόμενο επικίνδυνο χρονικό διάστημα των σχεδόν ταυτόχρονων εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αυτό υποδηλώνει  άλλωστε η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

Ωστόσο ο Ερντογάν μετά την αποτυχία των F-16  και το νέο χαστούκι στο θέμα των F-35, όπου δεν αναμένεται η επανεισδοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των εν λόγω μαχητικών, στράφηκε στην Μ.Βρεατανία για την απόκτηση  24 έως 48 Eurofighter κάποια εκ των οποίων μεταχειρισμένα, 3 φρεγάτες και μεταγωγικά αεροσκάφη  C130, όπως προαναφέραμε σε σχετικό άρθρο μας.

Παράλληλα συντηρεί την επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις παραβιάσεις του ΕΕΧ και τις υπερπτήσεις σε νησίδες μας ημέρα και νύχτα.

Εκτίμησή μας είναι ότι εφόσον ο Ερντογάν συνεχίζει να υπολείπεται δημοσκοπικά της ενωμένης αντιπολίτευσης τους επόμενους μήνες και δει ότι χάνει τις εκλογές, είναι πολύ πιθανό να προβεί είτε σε μια είτε και στις δύο από τις παρακάτω κινήσεις.

Κίνηση 1η

Στο διάστημα μεταξύ των Κυπριακών και Τουρκικών εκλογών, δηλαδή τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ο Ερντογάν να προσαρτήσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία, προκειμένου να επανεκλεγεί, ποντάροντας σε φραστικές και διπλωματικές μόνο  αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει να ανέβει δημοσκοπικά αφενός, στριμώχνοντας την τουρκική αντιπολίτευση παράλληλα, η οποία δεν έχει άλλο δρόμο από το να επικροτήσει την συγκεκριμένη ενέργεια.

Κίνηση 2η

Εκτίμησή  μας είναι ότι οι απειλές πολέμου του Ερντογάν κατά της Ελλάδας δεν είναι απλά φραστικά προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά συνιστούν επισημάνσεις για επικείμενη στρατιωτική ενέργεια σε βάρος μας.

Οι πύρινοι λόγοι του σε βάρος μας  βρίσκουν απήχηση στους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί από τα σχολικά τους χρόνια γιαυτό, ενώ υπόκεινται συνεχώς σε  πλύση εγκεφάλου από τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν τουρκικά ΜΜΕ. 

Από τα παραπάνω συνάγεται πως αν τελικά ο Ερντογάν ακόμη και μετά την υλοποίηση της 1ης Κίνησης δει ότι δεν βγαίνει στις εκλογές, τότε μπορεί να κάνει το απονενοημένο, δηλαδή να να μας επιτεθεί   επιχειρώντας κατά συμπλέγματος ακατοίκητων ή με λίγο πληθυσμό μικρονήσων-βραχονησίδων μας στο Αιγαίο, αποσκοπώντας να καταλάβει γρήγορα χρονικά μερικές από αυτές, προκειμένου να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, ευελπιστώντας στη συγκράτησή μας από τους Συμμάχους για να μην μετουσιωθούν οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις σε γενικευμένη  στρατιωτική σύρραξη.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ