Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ακόμα και οι Αλβανοί αποκτούν εξοπλισμένα με πυραύλους drones Bayraktar ως μέρος τουρκικού σχεδίου στα Βαλκάνια

Τον Δεκέμβριο, η Αλβανία αγόρασε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής, τα οποία θα φέρουν ελαφριές βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ, αναβαθμίζοντας έτσι τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις κατακόρυφα ( η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αυτού του μεγέθους).

“Η Αλβανία δεν απειλείται επί του παρόντος, αλλά είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι, αναφερόμενος στην αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει κανένα σήμα ανησυχίας για οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή στρατιωτικής σύγκρουσης για τη χώρα μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης λόγω του γεωπολιτικού σοκ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφασίσαμε να εξοπλίσουμε την αεροπορία μας με μια σύγχρονη και εξαιρετικά αποδοτική ικανότητα», δήλωσε ο ίδιος στα αλβανικά ΜΜΕ την Κυριακή.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία είναι ένα πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, της μεγαλύτερης πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο και ότι η Αλβανία δεν απειλείται επί του παρόντος.

Τα σχόλιά του απηχούσαν εκείνα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα όταν υπογράφηκε η συμφωνία για το drone στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο Ράμα είπε ότι τα τουρκικής κατασκευής εναέρια οχήματα ήταν εξοπλισμένα και έτοιμα να πολεμήσουν, «κάτι που ελπίζω να μην συμβεί ποτέ», ανέφερε ο ίδιος.

Τα drones θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παρακολούθηση της επικράτειας της χώρας για καλλιέργεια ναρκωτικών, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και μετανάστευση.

Επίσης, μέρος της συμφωνίας είναι η εκπαίδευση 30 μελών του αλβανικού στρατού στον τρόπο χειρισμού των drones.

Τα αλβανικά Bayraktar θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση Kucova, η οποία πρόκειται να γίνει βάση επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αφού απο εκεί θα εκτελούνται αποστολές εναέριου εφοδιασμού, υποστήριξης, επιμελητείας, εκπαίδευσης και ασκήσεων.

«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο εξαγωγής με την Αλβανία, μια χώρα στην οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς», δήλωσε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ιδιοκτήτης της τουρκικής εταιρείας.

Ποιο είναι το σχέδιο της Άγκυρας σε συνεργασία με την Αλβανία

«Η Τουρκία έχει φίλους στα Βαλκάνια όπως η Αλβανία και τα Σκόπια», είχε δηλώσει παλιότερα ο Τούρκος Αντιπτέραρχος İbrahim Karataş, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει αναπτυχθεί αρκετά για να παίξει τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια παιχνίδια στα Βαλκάνια.

“Η Τουρκία είναι πλέον σε επίπεδο που μπορεί να  δημιουργήσει γεωπολιτικές συνθήκες και έχει τα μέσα να στήσει ένα παιχνίδι πολύ καλά για αυτόν τον σκοπό”, είχε αναφέρει ο ίδιος συνοψίζοντας τα τουρκικά σχέδια.

Η Αλβανία και συγκεκριμένα η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”, θα είναι η κύρια βάση όλων των τουρκικών σχεδίων στα Βαλκάνια.

Η δημιουργία μιας κατάστασης τύπου “Ουκρανίας” στα Βαλκάνια δεν είναι καθόλου δύσκολη όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

Μια “σπίθα” και η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων μπορεί να πάρει “φωτιά”, προκαλώντας χάος στην περιοχή, το οποίο θα εκμεταλλευθεί το τουρκικό κράτος οπωσδήποτε, για να πετύχει τα δικά του σχέδια.     

Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.

Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

Οι Τούρκοι κατά μια δική τους πατερναλιστική έννοια θέλουν όλες οι χώρες της Μεσογείου να τους συμβουλεύονται, να ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους, και γενικά να κάνουν ότι τους αρέσει, όπως επί εποχής των Σουλτάνων.

Πρόκειται για μια λίαν επικίνδυνη συλλογιστική που δείχνει ότι η Τουρκία απέχει σχετικά ελάχιστα από την ιστορική Οθωμανική αυτοκρατορία, που το μόνο που παρήγαγε ως πολιτισμό, ήταν γενοκτονίες κατά άλλων εθνοτήτων της, μαζί με πολέμους.       

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ