Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής στα χνάρια του Ερντογάν: "Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μια μόνιμη ή 100ετής συμφωνία"

Το ότι ο Ερντογάν έχει θέσει ως ακρογωνιαίο λίθο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής την κατάργηση ή αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σύμφωνα με τα τουρκικά συμφέροντα και ερμηνείες, είναι γνωστό.

Με βάση αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος εργάζεται συνεχώς πάνω στο ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" και του "Μυστικού όρκου", γεγονός το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα τον οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, αφού πλέον ανοιχτά η γειτονική χώρα μας απειλεί με κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, παρερμηνεύοντας τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ παραμένει σε ισχύ το casus Belli,εφόσον η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6νμ στα 12 νμ, σύμφωναμε τις προβλέψεις των διατάξεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982.

Την σκυτάλη των προκλήσεων αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάνης, με ηπιότερο ωστόσο τρόπο, μετά τους Ερντογάν, Ακάρ, Τσαβούσογλου και Μπαχτσελί, ανέλαβε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ, του οποίου τα λεγόμενα φιλοξενεί σε άρθρο του Tουρκικό ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Ο Moυσταφά Σεντόπ, Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, απαντώντας σε ορισμένους ισχυρισμούς σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, είπε: «Δεν μπορεί να υπάρχει προσωρινό ή μυστικό άρθρο μιας διεθνούς συμφωνίας. Ούτε σε αυτήν της Λωζάνης ».

Ο Σεντόπ είπε ότι όταν μέλη του Τύπου επανέλαβαν τους ισχυρισμούς ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είχε μυστικά άρθρα, τα εξέλαβε ως αστείο όταν τα άκουσε για πρώτη φορά.

Τονίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μια μόνιμη ή 100ετής συμφωνία, αλλά μια συμφωνία στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη πολλές χώρες, ο Σεντόπ συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Δεν τίθεται θέμα χρόνου, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη συμφωνία. Το θέμα του εμπιστευτικού είναι επίσης μια περίεργη κατάσταση για τους δικηγόρους. Γιατί όταν γίνεται μια συμφωνία, αυτή η συμφωνία έρχεται στα κοινοβούλια των χωρών που την υπέγραψαν και εγκρίνεται εκεί. Πώς μπορεί να εγκριθεί μια μυστική διάταξη στη βουλή, ποιος θα την κοιτάξει, θα την αξιολογήσει και θα δώσει έγκριση;

Δεν μπορεί να υπάρχει μυστική διάταξη σε διεθνείς συμφωνίες. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν είναι ούτε προσωρινό, ούτε απόρρητο άρθρο διεθνούς συμφωνίας.

 Απαντώντας στην ερώτηση, ο Μουσταφά Σεντόπ, "γιατί η Συνθήκη της Λωζάνης συζητείται τόσο συχνά;" είπε: 

"Υπάρχουν αυτοί που κάνουν τέτοιες εκκεντρικές ιστορικές ερμηνείες. Αλλά αυτό δεν πρέπει να διαχωρίζεται από τη νομική πραγματικότητα, ειδικά αν πρόκειται για νομικό γεγονός. Μια διεθνής συμφωνία είναι μια διεθνής συμφωνία που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις τόσων χωρών, πηγαίνοντας στα κοινοβούλιά τους.«Πώς μπορεί να υπάρχει μια μυστική ρήτρα συμφωνίας  εκεί; Ακόμα κι αν υπάρχουν πράγματα που ισχυρίζονται ότι είναι μυστικά, δεν είναι συμφωνίες, δεν μπορούν να είναι όροι συμφωνίας. Αυτή είναι μια ανώφελη- άχρηστη συζήτηση".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Μολονότι  ότι από τα παραπάνω διαφαίνεται πως τα κυρίως λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου της Βουλής, αναφερόταν στο  γεγονός ότι δεν υπάρχουν μυστικές ρήτρες και διατάξεις που εμπεριέχονται και υπεγράφησαν στη Συνθήκη της Λωζάνης, εντούτοις δεν παρέλειψε να αναφέρει για την εν λόγω Συνθήκη πως δεν είναι μια μόνιμη ή 100ετής συμφωνία, αλλά μια συμφωνία στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη πολλές χώρες.

Συνεπώς  κατά την εκτίμησή μας, για να καταργηθεί μια τέτοια Συνθήκη δεν είναι καθόλου εύκολο αφού απαιτείται η πλήρης συναίνεση πολλών κρατών που την υπέγραψαν συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ωστόσο ο μη μόνιμος χαρακτήρας της ,σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Βουλής, δίνει τάχα το δικαίωμα για αναθεώρησή της σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, κάτι που όπως προαναφέραμε επιδιώκει ο Ερντογάν, ο οποίος παρερμηνεύοντας την ισχυρίζεται ότι η Ελληνική κυριαρχία σε αυτά είναι αμφισβητήσιμη εφόσον αυτά είναι στρατικοποιημένα και πως θα έρθουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξαφνικά ένα βράδυ για να τα καταλάβουν.

Οι Τούρκοι είναι σίγουρα μπερδεμένοι λέγοντας αυτά για την Ελλάδα, αφού δεν μιλάνε για μια χώρα στρατιωτικά αδύναμη αλλά πανίσχυρη και γι' αυτό παραπέμπουμε τους γείτονες να δουν καλύτερα το ισοζύγιο αεροπορικής και ναυτικής ισχύος μεταξύ των 2 χωρών, αφού η υπεροχή μας είναι εύκολο να διαπιστωθεί.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι αναφορές του Προέδρου της Τουρκικής Βουλής στη Συνθήκη της Λωζάνης, επιχειρούν να διατηρήσουν το κλίμα έντασης με την χώρα μας, προδιαγράφοντας αρνητικές μελλοντικές εξελίξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...