Ελληνοτουρκικά

Το Αιγαίο ανάμεσα στις πέντε πιθανότερες περιοχές στρατιωτικής ανάφλεξης Παγκοσμίως για το 2023

Το 2023 έρχεται σε λίγες ώρες, με τον σκεπτικισμό το τι μπορεί να φέρει να είναι διάχυτος στους κόλπους στρατιωτικών  αναλυτών, μετά τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 10 μήνες και την αντιπαλότητα μεταξύ  ορισμένων κρατών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη  να είναι  πολύ έντονη.

Σε αυτό το μήκος κύματος έρχεται άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, έγκριτου σε αμυντικά θέματα, με τίτλο "5 Μέρη που θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος το 2023", στα οποία συγκαταλέγεται  το Αιγαίο και τα Ελληνοτουρκικά, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Το 2022, η  Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, μια επίθεση που σχεδόν αμέσως κατέληξε σε συνδυασμό κυρώσεων και άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο από την Δύση.

Στις αρχές της άνοιξης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εφάρμοζαν πολιτικές που  είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών, την καταστροφή του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και τη μακροπρόθεσμη υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας. Ο πόλεμος είχε κυματιστικές επιπτώσεις στην παγκόσμια σκηνή, αυξάνοντας δραματικά το διακύβευμα των διαφορών που σιγοκαίουν εδώ και δεκαετίες.

Αυτές οι πέντε περιοχές αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την έκρηξη αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», το 2023.

Ουκρανία

Η ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να πετύχει τις επιδιώξεις της στην Ουκρανία φαίνεται να έχει μειωθεί από το καλοκαίρι και εντεύθεν, καθώς ο πόλεμος έχει εισέλθει σε ένα καταστροφικό αδιέξοδο. Ωστόσο, η κλιμάκωση παραμένει ανησυχητική. Η αδυναμία της Ρωσίας να σημειώσει πρόοδο μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης Πούτιν, ωθώντας τη Μόσχα να σκεφτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο μακροπρόθεσμα μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να λάβει δικά του επικίνδυνα βήματα για να σπάσει το αδιέξοδο.

Μια επέκταση του πολέμου στο ΝΑΤΟ, όπως και η χρήση Πυρηνικών Όπλων από τη Ρωσία παραμένει απίθανη αλλά όχι αδύνατη

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη έχουν λάβει μέτρα αποτροπής των Κινδύνων περαιτέρω κλιμάκωσης , αλλά η Ουάσιγκτον δεν κρατά όλα τα χαρτιά και είτε το Κίεβο είτε η Μόσχα μπορεί να γίνουν πρόθυμες να  διευρυνθεί περαιτέρω η  σύγκρουση, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ταϊβάν

Η ανησυχία για την αμεσότητα του πολέμου μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας μειώθηκε λίγο τους τελευταίους μήνες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της καταστροφικής εμπειρίας της Κίνας από τον Covid.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εντάσεις στα στενά παραμένουν σημαντικές. Η προθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να λάβει επικίνδυνες ρητορικές θέσεις για την υπεράσπιση της Ταϊβάν δείχνει ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί πραγματικά για τις προοπτικές μιας κινεζικής επίθεσης. Ταυτόχρονα, αυτές οι δηλώσεις και τα "ακροβατικά", όπως η επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, διατρέχουν τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν την κινεζική κλιμάκωση.

Ευτυχώς, υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι θα έχουμε κάποια προειδοποίηση για πόλεμο. Όπως συνέβαινε κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, η προετοιμασία της Κίνας για σύγκρουση θα ήταν εμφανώς ορατή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ταϊβάν,  θα κατέληγε σε εμπλοκή   των Ηνωμένων Πολιτειών και πολύ πιθανόν της Ιαπωνίας, και έτσι θα εξελισόταν σε έναν πόλεμο μεγάλων δυνάμεων.

Ελλάδα-Τουρκία

Μέσα στην όλη τη συζήτηση για την αναζωογόνηση του ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχει  μια κρίση που σιγοβράζει στη νότια πλευρά της συμμαχίας.

Τον περασμένο χρόνο, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν σημαντικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της δυναμικής στροφής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και της εσωτερικής ευπάθειας του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι διαφωνίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την ενεργειακή εξερεύνηση στο Αιγαίο έχουν οδηγήσει την τρέχουσα ένταση, αν και η εδαφική διαφωνία στην οποία βασίζεται το επιχείρημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Αν και φαίνεται απίθανο ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να επιτεθεί ανοιχτά σε άλλον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, οι προηγούμενες συγκρούσεις έχουν φέρει τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου και μερικές φορές λίγο πιο πέρα, παρά τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία.

Οποιαδήποτε μάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα εμπλέξει αμέσως το ΝΑΤΟ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κάποιο βαθμό οπορτουνιστικής επέμβασης από τη Ρωσία.

Κορεατική Χερσόνησος

Τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ έχουν αυξηθεί σταθερά, με τις βορειοκορεατικές προκλήσεις  να προκαλούν επιθετικές ρητορικές απαντήσεις από τον Νότο.

Η δυναμική  της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κρατών φαίνεται να τροφοδοτείται  από την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας , που ο κόσμος εξακολουθεί να αρνείται να το πάρει στα σοβαρά παρά τα πυρηνικά όπλα της.

Αυτές οι εντάσεις δεν είναι καινούριες, αλλά ιστορικά έχουν περιοριστεί από τον Ψυχρό Πόλεμο και από τη μεταψυχροπολεμική φιλελεύθερη διεθνή τάξη.

Εάν ξεσπάσει πόλεμος, θα μπορούσε γρήγορα να γίνει πιο καταστροφικός από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, με τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα να επιβάλλουν φρικτό τίμημα και από τις δύο πλευρές.

Κίνα-Ινδία

Οι σποραδικές μάχες μεταξύ Κίνας και Ινδίας συνεχίζονται στη "στέγη του κόσμου", τα Ιμαλάϊα. Αν και τα πραγματικά διακυβεύματα ελέγχου σε μικρά κομμάτια εδάφους σε σχεδόν ακατοίκητο ορεινό έδαφος παραμένουν άπιαστα, ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία έχουν υποχωρήσει από τη σύγκρουση.

Ενώ οι μάχες έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής αρκετά περιορισμένες, η επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού κύρους μπορεί γρήγορα να γίνει δηλητηριώδης ακόμη και για τους πιο σοφούς και λογικούς ηγέτες.

Το αν ο Μόντι και ο Σι ταιριάζουν σε μια τέτοια περιγραφή είναι ένα ερώτημα για άλλη μια μέρα, αλλά οι κυβερνήσεις που ηγούνται δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να επιλύσουν τη σύγκρουση.

Κάποια στιγμή είτε οι Ινδοί είτε οι Κινέζοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να λύσουν το πρόβλημα μέσω κλιμάκωσης, ένα βήμα που θα μπορούσε  να ανοίξει την πόρτα σε μια πολύ μεγαλύτερη και πιο καταστροφική σύγκρουση.

Προσευχήσου ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος να μην συμβεί ποτέ

Παραμένει απίθανο κάποια από αυτές τις διαφωνίες να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύγκρουση, αν και ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αναδείξει  ορισμένες πτυχές του πολέμου  μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε, αν μη τι άλλο, ότι μεγάλοι πόλεμοι μπορούν ακόμα να συμβούν παρά τις καλύτερες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας. Η διατήρηση της ειρήνης και  της κλιμάκωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου απαιτεί εξαιρετική ικανότητα.

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου θα φροντίσουν να διατηρηθεί η Παγκόσμια ειρήνη  τον επόμενο χρόνο, παρά  τα τεράστια αποθέματα όπλων που ελέγχουν."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως υπάρχουν 5 σημεία στον πλανήτη που έχουν τη δυναμική είτε περαιτέρω κλιμάκωσης όπως αυτού της Ουκρανίας, είτε ξεσπάσματος πολεμικών αναμετρήσεων με πολύ επιοκίνδυνες εκφάνσεις για την Παγκόσμια ειρήνη.

Το λίαν ανησυχητικό είναι ότι μεταξύ των 5 σημείων , συγκαταλέγεται η αντιπαράθεση Τουρκίας-Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ας ελπίσουμε  και ας ευχηθούμε , το 2023 να εξακολουθήσει να είναι ένα έτος ειρήνης  για την χώρα μας και όχι πολεμικής αναμέτρησης με την γειτονική Τουρκία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ-Οι Ρώσοι πετούν μαζικά τους εξουθενωμένους Ουκρανούς σε τάφους-χαντάκια στο Τσάσοφ Γιαρ-Έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την πόλη

Ούτε αντίσταση δεν επιδεικνύουν πλέον οι Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν ζόμπι από την παρατεταμένη...
Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...