Το 2022 ολοκληρώνεται και στην Άγκυρα κάνοντας ανασκόπηση της χρονιάς τονίζουν το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τα αναθεωρητικά σχέδιά τους. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο, τόσο για την αναφορά στην Ελλάδα όσο και για το πόσο δουλοπρεπώς στέκεται απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υπογράφει ο Μουχιτίν Αταμάν, υποδιευθυντής του think tank SETA της Τουρκίας. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Daily Sabah.
Γράφει συγκεκριμένα: «Το έτος 2022 ήταν μακρύ και εντατικό αλλά αποτελεσματικό, παραγωγικό και επιτυχημένο για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει κάνει πολλά σημαντικά και αποτελεσματικά βήματα στη διεθνή πολιτική υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία διαδραμάτισε αποτελεσματικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Η Τουρκία κατάφερε να φέρει τα δύο αντιμαχόμενα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αττάλεια και την Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία μεσολάβησε και διευκόλυνε την υπογραφή της Συμφωνίας για το σιτάρι που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, η Τουρκία έχει κερδίσει τον θαυμασμό όλων των κρατών. Με τον αποτελεσματικό της ρόλο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των δύο πιο σημαντικών και ζωτικών παγκόσμιων συνεπειών του πολέμου, η Τουρκία έχει επιλύσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και έχει προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για την παράδοση ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Άγκυρα μεσολάβησε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για να ανοίξει ο διάδρομος σιτηρών και έχει πραγματοποιήσει την εξαγωγή 16 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη. Επιπλέον, η Άγκυρα μεσολάβησε για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Οι ενεργές προσπάθειες διαμεσολάβησης της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζονται.
Ο εποικοδομητικός ρόλος της Τουρκίας
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Ερντογάν και η Τουρκία συνέχισαν να παραμένουν στην ατζέντα της διεθνούς πολιτικής καθ' όλη τη διάρκεια του 2022. Η Τουρκία έχει διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε πολυμερείς διεθνείς πλατφόρμες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμμετείχε σε δύο σημαντικές συνόδους κορυφής τον Σεπτέμβριο. Αρχικά, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σαμαρκάνδη, την ιστορική πόλη του Ουζμπεκιστάν, για να συμμετάσχει στον 28ο Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ως επικεφαλής ενός εταιρικού διαλόγου. Συναντήθηκε με τους ηγέτες των χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις ομιλίες του Προέδρου Ερντογάν στη συνέλευση. Με αυτές τις ομιλίες, ο Πρόεδρος Ερντογάν μοιράζεται την αντίληψη της Τουρκίας για τον κόσμο και έτσι προσπαθεί να θέσει την ατζέντα της διεθνούς πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Ερντογάν, που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, συναντήθηκε με αρχηγούς πολλών κρατών και διεθνών οργανισμών.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρακολούθησε ένα άλλο σημαντικό πολυμερές φόρουμ, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (EPC) τον Οκτώβριο στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας. Το EPC συγκέντρωσε τους ηγέτες 44 χωρών για να συζητήσουν το πολιτικό και στρατηγικό μέλλον της ηπείρου. Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Πράγα, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών και να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο.
Τέλος, η Τουρκία διοργάνωσε το Δεύτερο Φόρουμ της Αττάλειας, το οποίο έχει γίνει ένα πραγματικά διεθνές πολιτικό φεστιβάλ, με εκπροσώπους από περισσότερες από 75 χώρες. Περίπου 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 80 υπουργοί και 39 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών παρευρέθηκαν στο φόρουμ, το σύνθημα του οποίου ήταν «σκεφτείτε μαζί, ενεργήστε μαζί».
Ένταση Τουρκίας-Δύσης
Ωστόσο, παρά όλες αυτές τις εποικοδομητικές πολιτικές, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις δυτικές χώρες. Ενώ διατηρεί χαμηλό επίπεδο θεσμικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της με μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη. Ομοίως, συνεχίζονται οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν να υποστηρίζουν το PKK/YPG και να παρέχουν καταφύγιο στα μέλη του FETÖ.
Ένας από τους κύριους λόγους για την ένταση στις σχέσεις τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ ήταν η τουρκοελληνική ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, που ερμηνεύει κάθε είδους πρωτοβουλίες εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής εναντίον της με προοπτική μηδενικού αθροίσματος, συνέχισε επίμονα να προκαλεί αντιτουρκικές αντιλήψεις στον δυτικό κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή παραδείγματος στην πολιτική των ΗΠΑ προς την περιοχή και την άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, φαίνεται ότι η Αθήνα έχει καταφέρει να προωθήσει μια αντιτουρκική στάση στη Δύση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και συνέχισε να διαδραματίζει ρόλο καταγγέλλοντος Τουρκοδυτικές σχέσεις.
Συνολικά, ο ισορροπημένος και ανεξάρτητος ρόλος που διαδραμάτισε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια αυτών των προαναφερόμενων συναντήσεων δείχνει μόνο την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική. Η Τουρκία άφησε πίσω της άλλη μια αποτελεσματική χρονιά στην εξωτερική πολιτική. Έχει πραγματοποιήσει πολλές διπλωματικές δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Προσπάθησε να φτάσει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, είτε μικρές είτε μεγάλες. Συνέχισε να αυξάνει τον αριθμό των ξένων αντιπροσωπειών της. Οι επιδόσεις της Τουρκίας σε πολυμερείς πλατφόρμες με επιρροή απέδειξαν ότι παρά τις προσπάθειες των δυτικών χωρών, η Τουρκία και ο ηγέτης της δεν είναι μεμονωμένη. Αντίθετα, πολλές χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, έναν αποτελεσματικό παράγοντα στο διεθνές σύστημα».