Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν- Μετά τον Πούτιν και τον Κίμ Γιόνγκ Ούν, ο νέος "πυραυλάνθρωπος" σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια

Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι δύο χώρες διανύουν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 2020, παρατεταμένης  έντασης μεταξύ τους.

Παράλληλα με μονομερή απόφαση του Τούρκου Προέδρου οι διπλωματικές επαφές και συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών έχουν διακοπεί, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού μας στις ΗΠΑ. όπου ανέλυσε στην Αμερικανική Γερουσία την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, το νεοθωμανικό αφήγημα της  "Γαλάζιας Πατρίδας" και τους στόχους και επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν σε βάρος μας.

Κοινώς ανέδειξε ανοιχτά ότι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στοχοποιήσει την Ελλάδα. 

Το γεγονός ότι ο  Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, αναδεικνύει επίσης  σε άρθρο του έγκριτο Ισραηλινό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Τουρκία θεωρεί ότι ορισμένα από τα  Ελληνικά νησιά  στο Αιγαίο βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιγράφοντας τον σύμμαχο  του Βλαντιμίρ Πούτιν, απείλησε την Ελλάδα με πυραυλική επίθεση.

Σε μια πρόσφατη ομιλία του στη Σαμψούντα, ο πρόεδρος μίλησε για την πρόοδο που έχει σημειώσει η  εγχώρια αμυντική βιομηχανία , η οποία είναι τώρα κατά 80% είναι  αυτάρκης. Ως παραδείγματα, έδωσε τα UAV Bayraktar TB2, τα οποία έχουν φέρει επανάσταση στο πρόσωπο του σύγχρονου πολέμου, και την ανάπτυξη του Akinci UCAV. 

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία άρχισε να παράγει τους δικούς της πυραύλους, κάνοντας αναφορά στον βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Tayfun (Typhoon) που δοκιμάστηκε τον Οκτώβριο με βεληνεκές 350 μίλια.

Η Αθήνα απέχει 138 μίλια από το πλησιέστερο σημείο της  τουρκικής επικράτειας.

Ο Ερντογάν συνέχισε: «Λες Ταϊφούν, ο Έλληνας φοβάται. Λέει ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα γίνει. Αν δεν μείνετε ήρεμοι, αν αγοράσετε πράγματα από την Αμερική για τα νησιά, από εδώ κι από εκεί, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Κάτι πρέπει να κάνει».

Η αναφορά γίνεται στα Δωδεκάνησα, τα οποία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Το "μήλο της έριδος" είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είναι ένα αρχιπελαγικό κράτος όπως η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.

Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι παρόμοια επέκταση στο Αιγαίο θα θεωρηθεί ως casus belli (αιτία πολέμου).

Αντίθετα, η Τουρκία θεωρεί την Ελλάδα ως ηπειρωτικό κράτος και επισημαίνει ότι ορισμένα από αυτά τα νησιά βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας, ενώ τα άλλα βρίσκονται κυρίως στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η απάντηση της Τουρκίας ήταν η διατύπωση του θαλάσσιου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan) από δύο Ναύαρχους, τον Cem Gurdeniz και τον Cihat Yayci. Αυτό το δόγμα διεκδικεί μια έκταση 462.000 τ.χλμ. στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «Γαλάζια Πατρίδα» συνδέεται με την επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία οδήγησε σε εκσυγχρονισμό του στόλου της. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η αρχιτέκτονας του «εποικοδομητικού διαλόγου» και της «θετικής ατζέντας» της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, ενέκρινε την ανάπτυξη ενός στόλου σύγχρονων υποβρυχίων μαζί με άλλες συμφωνίες όπλων.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αντιτάχθηκε επίσης σε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, καθώς υποστήριξε ότι θα ήταν «στρατηγικά λανθασμένο» λόγω της ένταξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Τουρκία έχει κατασκευάσει το TCG Anadolu, ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο, που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί εντός των σφαιρών συμφερόντων της Τουρκίας.

Το άλλο μήλο της έριδος είναι η απαίτηση της Τουρκίας να αποστρατικοποιήσει η Ελλάδα 16 από τα 23 νησιά της στο Αιγαίο, κάτι που ισχυρίζεται ότι αποτελεί παραβίαση τόσο της Συνθήκης της Λωζάνης όσο και της Συνθήκης του Παρισιού. Η Ελλάδα με τη σειρά της διεκδικεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ.

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί «ότι θα πάει τα πράγματα παραπέρα» και ο Ερντογάν ανέβασε τον πήχυ της έντασης στη Σαμψούντα. Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τις προθέσεις της Τουρκίας.

Πριν από δύο χρόνια ήρθε σε μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το μικρό ελληνικό νησί Καστελλόριζο στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Τουρκίας, και μόνο μέσω της επέμβασης του Βερολίνου αποφεύχθηκε ο πόλεμος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ερντογάν για να εξασφαλίσει την επανεκλογή τόσο του ίδιου όσο και του κυβερνώντος Κόμματος AK (Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη) στις εκλογές του επόμενου Ιουνίου. Μια καλά δοκιμασμένη μέθοδος είναι να παίξει το χαρτί  της εθνικής ασφάλειας.

Η τρομοκρατική ενέργεια  στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο έδωσε στον Ερντογάν ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει τις αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις των Κούρδων στο Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Σχεδιάζει επίσης μια τέταρτη εισβολή στη Συρία για να αυξήσει τα ποσοστά αποδοχής του ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Ωστόσο, παρά την έκκληση του Ερντογάν στον Πούτιν να δώσει το πράσινο φως στην επιχείρηση, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτό

Δεδομένης της απροθυμίας της Ρωσίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εφόσον ικανοποιήσουν  την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία θα ρίξουν λάδι στις φλόγες.

Ωστόσο στην παρούσα φάση , θα ήταν ανευθυνότητα να εμπιστευόμαστε την Τουρκία."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο σοφός Ελληνικός λαός έχει μια παροιμία που λέει "πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιός είσαι ", η οποία αποτελεί ερμηνεία  στα νεοελληνικά  της φράσης του  αρχαίου μας φιλόσοφου Πλάτωνα, "'όμοιος ομοίω αεί πελάζει" 

Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτήν τη φράση θέλοντας να δηλώσουμε πως ο άνθρωπος από τη φύση του τείνει να προσεγγίζει ανθρώπους που του μοιάζουν, τείνει να συναναστρέφεται τους ομοίους του.

Αυτό ισχύει μεταξύ Πούτιν και  Ερντογάν, οι οποίοι έχοντας πάρα πολλές ομοιότητες είναι φίλοι και σύμμαχοι.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος έχοντας τον  φίλο του Πούτιν, ως πρότυπο επιθετικότητας και αναθεωρητισμού κατά της Ουκρανίας,  επιχειρεί να τον αντιγράψει σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Οι πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι θα πλήξει ακόμη και την Αθήνα με τους πυραύλους Tayfun, συγκρίνεται με τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς της Ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου, ενώ ανασύρει μνήμες των απειλών του ισόβιου δικτάτορα της Βόρειας Κορέας  Κίμ Γιόνγκ Ούν που απειλούσε με πυραυλικές επιθέσεις τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία ακόμη και τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα  ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να του δώσει το προσονύμιο ROKET MAN (πυραυλάνθρωπος).

Τελικά με όσα λέει ο Τούρκος Πρόεδρος  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  ο "πυραυλάνθρωπος " της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων

, κάτι το οποίο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από ΗΠΑ-ΕΕ, αφού πέραν της γραφικότητας του όρου, υπάρχει  στην πραγματικότητα σοβαρός κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για την Ελλάδα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...