Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κλαίγεται στο ΝΑΤΟ η Τουρκία για την Ελλάδα

Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας Τουρκικής τακτικής με αποδέκτη την Ελλάδα, η οποία είναι η προσπάθεια συκοφάντησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα είδαν και αποείδαν οι Τούρκοι ότι η ΕΕ τους έχει καταλάβει και τα διπλωματικά χαστούκια διαδέχονται το ένα το άλλο, με πρώτο και καλύτερο την μη αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, αφού ο φιλότουρκος Λίβυος  Ντμέϊμπα δεν μπορεί να συνομολογεί και να υπογράφει συμφωνίες με άλλες χώρες , πήραν την κρυάδα από την εκλογή Νετανιάχου στο Ισραήλ, αντιμετώπισαν την  ψυχρότητα και αδιαφορία του Αιγύπτιου Προέδρου  στα ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις τους με τον Σίσι να επιμένει "ελληνικά", κέρδισαν εκ νέου την πλειοψηφία στο Αμερικανικό Κογκρέσσο οι Δημοκρατικοί και ο Μπόμπ Μενέντεζ παρέμεινε στην θέση του και εισέπραξαν ένα σταθερό όχι των ΗΠΑ-Ρωσίας για νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία και επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του YPG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι υιοθέτησαν την παραπάνω μέθοδο της συκοφάντησης της χώρας μας στην Συμμαχία, επιστρατεύοντας  τουρκικά  ΜΜΕ για αυτό.

Τουρκικό άρθρο   με τίτλο  "Η Άγκυρα απευθύνεται στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ για την Ελλάδα και το PKK", αναφέρεται  στο εν λόγω θέμα, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα παρακάτω: 

"Η Ελλάδα υιοθετεί εχθρική στάση κατά της Τουρκίας και «είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στη συνέντευξη Τύπου για την αξιολόγηση του 2022 στην έδρα του υπουργείου στην Άγκυρα στις 24 Δεκεμβρίου.

Στη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει πρώτα να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να ανεχόμαστε τρομοκρατικά στοιχεία να φωλιάζουν κοντά στα σύνορά μας», είπε, αναφερόμενος στον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις συνδεδεμένες οργανώσεις του στη Συρία και το Ιράκ.

Είπε επίσης ότι οι εργασίες για την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου έχουν επιταχυνθεί.

Η υπενθύμιση της  9ης  Σεπτεμβρίου 1922 στην Ελλάδα

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Ελλάδα παρενόχλησε τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι όλοι οι σύμμαχοι ενημερώθηκαν εκ των προτέρων.

«Αυτή η εχθρική συμπεριφορά δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει αλαζονική σε βαθμό που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά», είπε.

«Νομίζουν ότι θα μπορέσουν να κερδίσουν την Τουρκία αγοράζοντας ληγμένα όπλα, εργαλεία και εξοπλισμό. Κανουν λάθος. Αυτές είναι μικροσκοπικές κινήσεις κατά της Τουρκίας, αλλά μεγάλα βήματα για την άμυνά της», είπε, αναφερόμενος στις αγορές όπλων της Ελλάδας.

Συνέχισε ως εξής:

«Αναμένουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί θα εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές συμπεριφορές τους για εγχώριο πολιτικό όφελος, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922.

«Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα. Η ειλικρινής μας ελπίδα είναι ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι οι θάλασσες της φιλίας και ότι όλα τα πλούτη θα μοιράζονται δίκαια.

Ο τουρκικός στρατός με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πήρε τον έλεγχο της Σμύρνης από τους Έλληνες στις 9 Σεπτεμβρίου 1922.

Όχι επίθεση στους Κούρδους, στόχος είναι το PKK

Παρόλο που ο Ακάρ έστειλε λεπτομερή μηνύματα για την Ελλάδα, η αξιολόγηση του 2022 αφορούσε κυρίως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ειδικά του εκτός νόμου PKK.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι σηματοδότησε το έτος 2015, το τέλος της διαδικασίας διαλόγου με τον ηγέτη του PKK Abdullah Öcalan ως σημείο καμπής στον αγώνα κατά του PKK.

Η διαδικασία διαλόγου διεξαγόταν από το 2012 για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και το Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας (HDP) που εστιάζει στα κουρδικά ζητήματα με πρωτοβουλία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν όταν ήταν πρωθυπουργός

.«Από το τέλος της διαδικασίας διαλόγου, συνολικά 37.285 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία και 3.982 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που λένε ότι  με τις επιχειρήσεις, «οι Τούρκοι  επιτίθενται στους Κούρδους» είναι «ψεύτες».

Είπε ότι οι επιχειρήσεις έγιναν «σεβόμενες την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας» και «στοχοποιώντας μόνο τρομοκρατικά στοιχεία».

Ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στις επιχειρήσεις του PKK της Τουρκίας, λέγοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν χημικά όπλα ή όπλα που απαγορεύονται από διεθνείς συμφωνίες.

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ για ισχυρό ΝΑΤΟ

Ο υπουργός δεν κρύβει τις επικρίσεις του για τις ΗΠΑ γενικότερα. Αναφερόμενος στις προσδοκίες της Τουρκίας για «θετικά αποτελέσματα» στην αγορά 40 F-16 Vipers και 79 κιτ ενημέρωσης F-16 από τις ΗΠΑ, είπε:

"Η πρόσφατη υποστήριξη στο PKK/YPG στη Συρία, οι ισχυρισμοί για βλάβη στον αγώνα κατά του DAESH, η απομάκρυνση από την ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου και οι προσπάθειες ορισμένων πολιτικών προσώπων να βλάψουν τις σχέσεις δύο χωρών με εχθρικές συμπεριφορές, δίνουν αρνητική εντύπωση στο κοινό. Αναμένουμε από τον σύμμαχο και στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ, να κάνει τα βήματα και να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται σε αυτά τα θέματα.

Καθώς η Τουρκία είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ, μην ξεχνάτε ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ, μια ισχυρή Συμμαχία».

Αυτό είναι ένα μήνυμα που πηγαίνει στις ΗΠΑ…

Ρωσία-Ουκρανία: Δύσκολο να τελειώσει  ο πόλεμος το 2023

Όταν ρωτήθηκε για την πρόβλεψη της Τουρκίας για το μέλλον του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου , ο ΥΠΑΜ απάντησε ότι θεωρούσε υπεύθυνες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη καθώς και τη Ρωσία που πραγματοποίησε την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Φαίνεται ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει εύκολα. Η στήριξη των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Δύσης συνεχίζεται. Κατά συνέπεια, υπάρχουν προετοιμασίες, σχέδια και χρήματα που διατίθενται στους προϋπολογισμούς. Από την άλλη, υπάρχουν δηλώσεις από τη Ρωσία. Όταν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, δεν θα είναι λάθος να πούμε ότι η πιθανότητα να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος το 2023 είναι μεγάλη, παρά τις καλές μας προθέσεις και τις ευχές για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη», είπε.

Δηλώνοντας ότι υπενθύμισε στους συμμάχους στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ ότι αν  η Συμμαχία είχε αντιταχθεί στην προσάρτηση γεωργιανών εδαφών το 2008-2009 , η Κριμαία μπορεί να μην είχε προσαρτηθεί το 2014 και ο  πόλεμος μπορεί να μην είχε συμβεί το 2022.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η επιστροφή δύο βαρέων μεταφορικών αεροπλάνων A400 στην Τουρκία στις 20 Δεκεμβρίου κατέστη δυνατή χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodimir Zelenski.

Τα αεροπλάνα μετέφεραν προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά είχαν κολλήσει επειδή ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας ήταν κλειστός.

«Αποτελεσματική αποτροπή» και «μάχιμο πνεύμα»

Η νέα στρατηγική ασφαλείας που υιοθέτησε η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 βασίζεται στον εντοπισμό και την απάντηση σε διασυνοριακές απειλές. Η έννοια της «αποτελεσματικής αποτροπής» αναπτύσσεται με τις εξελίξεις στην εθνική βιομηχανία όπλων, τη στρατιωτική τεχνολογία και τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της αλυσίδας διοίκησης.

Ο Ακάρ χρησιμοποίησε μια ασυνήθιστη έκφραση στην αρχή της αξιολόγησής του για το 2022, «μαχητικό πνεύμα».

Η πρόταση ήταν ακριβώς η εξής: «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται επιτυχώς με αυξανόμενη ένταση και ρυθμό και με μαχητικό πνεύμα, επιμονή και αποφασιστικότητα».

Αυτή η έννοια, η οποία φαίνεται να επιβάλλεται από τις ανάγκες ασφαλείας της Τουρκίας στην εξαιρετικά μεγάλη  γεωγραφία της, συνεπάγεται κάποια αυτονομία από τη στρατηγική του ΝΑΤΟ της οποίας είναι μέλος;

Εμπίπτει στην κατηγορία της «ενεργητικής άμυνας» στη θεωρία του πολέμου;

Χρειάζονται λίγες περισσότερες πληροφορίες για να γίνει κατανοητό.

Το έτος 2023 είναι σημαντικό για την Τουρκία από πολλές απόψεις. Καταρχήν είναι η εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας. Επίσης είναι η χρονιά μιας κρίσιμης εκλογής που θα μπορούσε να θεωρηθεί σημείο καμπής για τη δημοκρατία.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στον κόσμο θα συνεχιστεί.

Σε αυτό το περιβάλλον, μπορεί να ειπωθεί ότι η νέα στρατηγική ασφάλειας της Τουρκίας βρίσκεται στα αρχικά της στάδια.

Το «μαχητικό πνεύμα» μπορεί να το  συναντήσουμε πιο συχνά το επόμενο διάστημα.."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω σε σχέση αναφορικά με την Ελλάδα, επισημαίνουμε την προσπάθεια του Τούρκου ΥΠΑΜ να εκθέσει την Ελλάδα ως επιθετικό κράτος που δημιουργεί τάχα  προβλήματα στη διεξαγωγή ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Αποβλέπει έτσι ο Ακάρ αφενός να εκθέσει την χώρα μας στη Συμμαχία, αφετέρου να δημιουργήσει κόπωση στο ΝΑΤΟ, προκειμένου αυτό να μην διεξάγει ασκήσεις στην περιοχή του Αιγαίου, έτσι ώστε να μην υπάρχει έλεγχος και εποπτεία των τπουρκικών επιθετικών ενεργειών σε βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο.

Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία εκμετταλεύεται τις ασκήσεις στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας.

Αναφορικά τέλος με το θέμα των F-16, ευελπιστούμε ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος μας, πως έχει πείσει την κυβέρνηση Μπάϊντεν ότι θα ήταν τεράστια απερισκεψία να της δοθούν τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ο Ακάρ κάπως όψιμα θυμήθηκε ότι η χώρα του ανήκει στο ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία  έχει προβεί σε  κινήσεις και  συμφωνίες με τους εχθρούς της Συμμαχίας , όπως είναι το Ιράν και βεβαιότατα η Ρωσία, σε Αστάνα  Σότσι και Τεχεράνη

Μια χαρά τα βρίσκουν Πούτιν και Ερντογάν και αυτό είναι γνωστό στη Συμμαχία, οπότε έχουν γνώση οι φύλακες στο ΝΑΤΟ για την στάση της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...