Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την ΕΕ, έχει προβεί στην κατασκευή μιας σειράς έργων επικουρούμενων από μέσα επιτηρήσεως τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου να διασφαλίσει τα σύνορά της στον Έβρο με την Τουρκία, η οποία εργαλιοποιεί το μεταναστευτικό σε βάρος τόσο της Αθήνας όσο και των Βρυξελλών.
"Η Ελλάδα σχεδιάζει μια μεγάλη επέκταση ενός χαλύβδινου τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία το 2023, μια κίνηση που επικροτείται από τους κατοίκους της παραμεθόριας περιοχής καθώς και από τους ψηφοφόρους ευρύτερα", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο ΜΜΕ των ΗΠΑ, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την άποψή μας είναι τα ακόλουθα:
"'Ο Έβρος που ονομάζεται ποταμός Μέριτς στην Τουρκία,διασχίζει ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ευρώπης. Γίνεται επίσης ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα μέρη καθώς η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα εργάζονται για να βρούν τρόπους προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών στη χώρα από την Τουρκία.
Το 2023, η Ελλάδα σχεδιάζει να τριπλασιάσει το μήκος ενός χαλύβδινου τείχους στα σύνορα. Η κατασκευή ύψους 5 μέτρων (16 ποδιών), κατασκευασμένη με στιβαρές χαλύβδινες κολώνες, έχει στηρίγματα θεμελίωσης έως και 10 μέτρα βάθος και καλύπτεται με σύρμα και μεταλλικό φράγμα.
Σε περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό στην ελληνική πλευρά των συνόρων, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί και δοκιμάζει ένα προηγμένο δίκτυο επιτήρησης που χρησιμοποιεί λογισμικό μηχανικής εκμάθησης και μια σειρά σταθερών και κινητών καμερών και αισθητήρων για τον εντοπισμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.
Οι επικριτές των μέτρων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα σκληραίνει τις αυταρχικές πολιτικές κατά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, επιχειρώντας στη σκιά σε παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται υπό στρατιωτικό έλεγχο και όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση πολιτών.
Η επίσκεψη του Associated Press στην ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή πραγματοποιήθηκε υπό στρατιωτική και αστυνομική επίβλεψη.
Η αστυνομία και οι κάτοικοι των συνόρων λένε ότι είναι χαρούμενοι που λειτουργεί το τείχος.
«Είναι αδύνατο να διεισδύσεις», λέει ο Αστυνόμος Τσολακίδης, ο οποίος επιβλέπει τις περιπολίες κατά μήκος ενός νότιου τμήματος των συνόρων. «Έχει κατασκευαστεί σε περιοχές κατά μήκος του Έβρου όπου οι διελεύσεις ήταν πιο συχνές και η αποτρεπτική ικανότητα είναι 100%.
Σε ένα κύμα μεταναστευτικής δραστηριότητας μετά την πανδημία, περισσότερες από 250.000 διελεύσεις μεταναστών έχουν αποτραπεί φέτος στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.
Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν αφού πέρασαν τον ποταμό.
Οι συνοριοφύλακες, που χρησιμοποιούν σκύλους ανιχνευτές, μεγάφωνα και ισχυρούς προβολείς στις περιπολίες, λένε ότι τα πολλαπλά περιστατικά που αφορούν έως και χίλιους μετανάστες δεν είναι ασυνήθιστα σε μια μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, όταν η στάθμη του νερού κατά μήκος του Έβρου έφτασε σε ετήσιο χαμηλό.
Μικρές νησίδες, μερικές που απλώνονται στο μέσο του ποταμού, όπου τεχνικά βρίσκονται τα σύνορα, επανεμφανίζονται εποχιακά, διευκολύνοντας τις διελεύσεις.
Το τείχος εκτείνεται επί του παρόντος σε 37 χιλιόμετρα (23 μίλια) σε τρία ξεχωριστά τμήματα και οι αρχές σχεδιάζουν να προσθέσουν άλλα 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων συνόρων μήκους 192 χιλιομέτρων.
Όταν ξεκίνησε η ανέγερση των τειχών στα σύνορα πριν από μια δεκαετία, αντιμετωπίστηκε με έντονη πολιτική συζήτηση και δημόσιες διαδηλώσεις που υποστηρίχθηκαν από αριστερά κόμματα και ελληνικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αντίδραση αυτή τη φορά έχει κοπάσει
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Antenna διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Ελλήνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης, με μόλις το 8,1% να υποστηρίζει ότι η αστυνόμευση πρέπει να χαλαρώσει.
Λίγες εκατοντάδες μέτρα (υάρδες) δυτικά, ο 41χρονος εργάτης της φάρμας Σταύρος Λαζαρίδης, πετάει μπάλες σανού σε ένα φορτηγό. Λέει ότι η επέκταση δεν μπορεί να έρθει αρκετά γρήγορα.
«Πριν κατασκευαστεί ο τοίχος, είχαμε πολλά προβλήματα. Περισσότεροι από 200 ή 300 (μετανάστες) μπορούσαν να διασχίσουν το χωριό σε μια μόνο μέρα. Ήταν εκτός ελέγχου»
Το τοπικό αστυνομικό τμήμα εύρισκε φορτηγά που έκλεψαν λαθρέμποροι σε παραμεθόρια χωριά και τα εγκατέλειψαν κοντά σε σταθμό λεωφορείων στη βόρεια Ελλάδα, λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σωροί ρούχων, που πετάγονται από μετανάστες που ταξιδεύουν μόνο με ένα μικρό σακίδιο, βρίσκονται συχνά κοντά σε αυτοκινητόδρομους της περιοχής.
Οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών, λέει ο Λαζαρίδης, συνήθιζαν να συμπαθούν τους μετανάστες, πολλοί που διέφυγαν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή για να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, αλλά έχουν κουραστεί από τις νυχτερινές αναταραχές.
«Υπάρχουν ηλικιωμένοι που ζουν σε αυτά τα χωριά, πολλοί ζουν μόνοι τους και φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», είπε. «Είναι ήσυχα εδώ τώρα, αλλά πιο βόρεια όπου δεν υπάρχει τοίχος τα πράγματα είναι ακόμα τρελά».
Επίσης η έξαρση σε μια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα γεώτρησης έχει "σκοτεινιάσει" τις διαφωνίες για τη μετανάστευση.
Η Ελλάδα έχει υποβάλει σειρά διεθνών καταγγελιών αφού η συνοριακή αστυνομία τον Οκτώβριο βρήκε 92 άνδρες μετανάστες, χωρίς ρούχα και κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι τους έσπρωξαν σκόπιμα πέρα από τα σύνορα.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ελλάδα ότι διενεργεί μυστικές απελάσεις, γνωστές ως απωθήσεις, πιθανών αιτούντων άσυλο και ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και της ΕΕ απαιτούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα παρακολούθησης των συνόρων, αίτημα που η Αθήνα δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί.
Οι διαφωνίες με χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, και οι συχνά θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια που προκαλούν, έχουν μειώσει την προσοχή στους μετανάστες που χρειάζονται διεθνή προστασία και δελεάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν σκληρές πολιτικές, υποστηρίζει ο Begum Basdas στο Κέντρο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Σχολείο Hertie στο Βερολίνο.
«Η στρατιωτικοποίηση της μετανάστευσης μας αποτρέπει από το να δούμε το ζήτημα ως ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα… και αυτό που πραγματικά με ανησυχεί είναι η υφέρπουσα απολυταρχία μέσω της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Basdas .
«Οι άνθρωποι δεν είναι πραγματικά επικριτικοί για την τιτλοποίηση ή την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα, επειδή δεν βλέπουν πραγματικά τη σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και της παρακμής των δημοκρατικών αξιών στο δικό τους περιβάλλον, στα δικά τους δικαιώματα», είπε."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω επισημαίνουμε την αποτελεσματικότητα του φράχτη που κατασκευάστηκε στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, αφού πέτυχε να συγκρατήσει ένα μεταναστευτικό κύμα της τάξης των 250.000 μεταναστών ως τα τέλη Νοεμβρίου.
Με την περαιτέρω επέκταση του φράχτη κατά 100 χιλιόμετρα το 2023, η διάβαση του Έβρου θα καταστεί σχεδόν αδύνατη, γεγονός που θα ανακουφίσει τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μέχρι πριν την κατασκευή του, βίωναν σε καθημερινή βάση πολυποίκιλα προβλήματα και γιαυτό άλλωστε το εν λόγω έργο τυγχάνει της ευρείας αποδοχής τους.
Οι Ελληνικές αρχές ενεργώντας με γνώμονα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, απαγορεύουν στον Ερντογάν μέσω του φράχτη, να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιορκητικό κριό κατά της Ελλάδας και της ΕΕ.