Η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά του στόλου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, σε μια κίνηση που σαφώς έχει ως στόχο την περικύκλωση της Ελλάδας με τουρκικά UAV, αλλά και της Σερβίας, όπου η κατάσταση ασφαλείας γίνεται όλο και πιο εύθραυστη. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία ακόμα ένδειξη της κομβικής σημασίας της "διπλωματίας των drones". Σημειώνεται πως αν και τα Τίρανα είχαν δηλώσεις πως τα drones δεν θα είναι οπλισμένα, αυτό εξετάζεται.
«Υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά του στόλου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, της υψηλότερης τεχνολογίας πτήσης για στρατιωτικές, αστυνομικές και πολιτικές αποστολές, στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας, της καταπολέμησης του εγκλήματος και της παράνομης καλλιέργειας χασίς, των έκτακτων πολιτικών καταστάσεων, της άμυνας εδαφών και της συλλογή γεωγραφικών πληροφοριών», γράφει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Σύμφωνα με αλβανικό ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ράμα ευχαρίστησε την Τουρκία για τα drones ενώ χαρακτήρισε αυτή μια πολύ καλή μέρα για τις δύο χώρες και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Πολύ αγαπητοί φίλοι από την Τουρκία. Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι έχω γίνει μάρτυρας γάμου μόνο μία φορά στη ζωή μου. Ο γάμος που είδα ήταν ο γάμος του εφευρέτη του Μπαϊρακτάρ. Ελπίζω ότι ως μάρτυρας τουλάχιστον δεν έχω φέρει έλλειψη τύχης, ελπίζω να έχω φέρει τύχη. Ο γαμπρός έφερε λίγη τύχη στον στρατό και τη χώρα μας.
Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά εν τω μεταξύ θέλω να ξεκινήσω από εκεί που πρέπει να ξεκινήσει, για να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος υπήρξε ουσιαστικός σε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε περήφανοι που μαζί με την Τουρκία είμαστε στη σωστή πλευρά, ευθυγραμμισμένοι στην ευρωατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Σήμερα είναι μια πολύ καλή μέρα για τη σχέση μας, για τις ένοπλες δυνάμεις και τα υπουργεία Άμυνας μας», λέει ο Αλβανός πρωθυπουργός. Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές πως η πλευρά της Τουρκίας είναι και η σωστή. Η "βιτρίνα" του ΝΑΤΟ δεν λέει τίποτα σε κανέναν.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Νίκο Πελέσι ευχαρίστησε την εταιρεία Baykar για την υποστήριξη.
«Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης πολιτικής έκτακτης ανάγκης και των κοινοτικών επιχειρήσεων θα είναι μέρος της βοήθειας που θα επιτευχθεί με την εξασφάλιση περιουσιακών στοιχείων του Bayraktar. Έχουμε κάνει δυνατές συγκεκριμένες επενδύσεις στην αγορά σημαντικών περιουσιακών στοιχείων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το 2023 θα είναι η χρονιά που θα αγοράσουμε τον στόλο. Είναι η χρονιά που ελπίζουμε να έχουμε νέες χωρητικότητες. Θα ξεκινήσουμε με έναν μικρό στόλο. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Bayraktar για αυτό το ειδικό γεγονός και για τη συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα. Ίσως στο μέλλον θα έχουμε επίσης τη μεταφορά ορισμένων τεχνολογιών του Bayraktar εδώ. Ευχαριστώ την Τουρκία που έκανε αυτό το έργο δυνατό», είπε ο Πελέσι.
Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα λίγες μέρες αφότου Πρόεδρος και πρωθυπουργός του Κοσόβου εμφανίστηκαν με το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας με ελληνικά εδάφη. Μια τρομερή αποκάλυψη έκανε ο Ντούσαν Σπασόγεβιτς Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα αποκαλύπτοντας φωτογραφία της ανώτατης ηγεσία του Κοσόβου με χάρτη της αποκαλούμενης "Μεγάλης Αλβανίας", που συμπεριλαμβάνει και ελληνικά εδάφη, προκαλώντας ολόκληρο τον ελληνισμό.
Πρόκειται για εδάφη όπως η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Ήπειρος, τα οποία οι Αλβανοί του Κοσόβου θέλουν να συμπεριλάβουν όταν... ενωθούν με την Αλβανία. Η πρόκληση είναι σοβαρή και διαρκής και δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και το αλβανικό εθνικιστικό σχέδιο κατά της Ελλάδος.
Επιπλέον, αναφέραμε την αποστολή 11 μεγάλων φορτηγών που ήταν κατάφωρτα με βαρύ οπλισμό (όλμους και βλήματα) με στόχο να εξοπλιστεί ο στρατός του Κοσόβου με τουρκικά όπλα, ως μία έμμεση παρέμβαση του καθεστώτος Ερντογάν στα τεκταινόμενα στην πρώην σερβική επαρχία στην οποία διαβιεί και τουρκική μειονότητα.
Άμεση ήταν η απάντηση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις νταλίκες με όπλα της Τουρκίας με ταχεία αποστολή αρμάτων μάχης συστημάτων αεράμυνας στα σύνορα με Κόσοβο.