Ελληνοτουρκικά

Κοινή επιστολή Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη

Μετά το ράπισμα της Αιγύπτου προς την Τουρκία με την μονομερή οριοθέτηση, η Άγκυρα έθεσε σε κίνηση το προτεκτοράτο της, την κυβέρνηση της Τρίπολης με την οποία από κοινού προχώρησαν στην αποστολή επιστολής στον ΟΗΕ εγκαλώντας την…Ελλάδα!.

Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας γράφει συγκεκριμένα: «Η Τουρκία και η Λιβύη κάλεσαν την Ελλάδα η οποία μετέφερε την ενόχληση της για τις συμφωνίες οριοθέτησης υδρογονανθράκων και ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα Ηνωμένα Έθνη, «να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις δυο γειτονικών χωρών».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιβύης, Ταχέρ αλ-Σονί, με κοινή επιστολή τους απάντησαν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην επιστολή που απεστάλη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ σημειώνεται ότι «η Ελλάδα με αβάσιμους ισχυρισμούς και επιχειρήματα» προσπαθεί να «υπονομεύσει» την νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τους ελληνικούς ισχυρισμούς, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έχει την αρμοδιότητα να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και οι νόμοι της την εξουσιοδοτούν να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη, αναφέρεται.

Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία στον τομέα των υδρογονανθράκων έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική διαδικασία υπό την επίβλεψη των ΗΕ δεν έχουν καμία νομική βάση, αντιθέτως ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη αρμοδιότητα κατά τη διαδικασία προετοιμασίας που θα καταλήξει σε εκλογές, σημειώνεται στην κοινή επιστολή και υπογραμμίζεται ότι επειδή αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η πλήρης αρμοδιότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό ανήκει αναμφίβολα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Η συμφωνία για την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019 καταχωρήθηκε βάσει του άρθρου 102 του Χάρτη των ΗΕ και επιτεύχθηκε μια δίκαιη λύση που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, σημειώνεται στην επιστολή και προστίθεται ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Με τις επεκτατικές της αξιώσεις στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή, η Ελλάδα αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης και ερμηνεύει κατά το δοκούν το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο και αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, υπογραμμίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ  Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση υδρογονανθράκων και ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν παραβιάζουν ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε και τα δικαιώματα της Ελλάδας, σημειώνεται στην επιστολή και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα επιχειρεί να «απαξιώσει» τις προσπάθειες της Λιβύης και της Τουρκίας να ενθαρρύνουν τον διάλογο στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία και η Λιβύη απεύθυναν έκκληση στην Ελλάδα «να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις δυο γειτονικές χώρες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...