Στις επιθετικές δηλώσεις εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης, τη σκυτάλη των οποίων πήρε ο Τσαβούσογλου την Τρίτη, απειλώντας με πόλεμο σε περίπτωση μη αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, απάντησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Στον απόηχο της δημοσίευσης πολεμικού σχεδίου «επίθεσης» σε Κρήτη-Καστελόριζο από τουρκικό ινστιτούτο που στοχοποίησε και το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η ελληνική διπλωματία απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ λέγοντας πως «η Ελλάδα για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου».
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολο τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα.
Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου».
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε το πρωί της Τρίτης (6/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τη φράση «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».
Επικαλούμενος για άλλη μια φορά τη διαστρεβλωμένη ανάγνωση που κάνει η Τουρκία στις διεθνείς συνθήκες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «τα νησιά που έχει εξοπλίσει η Ελλάδα της δόθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων με έναν όρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξοπλίζει αυτά τα νησιά».
Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη. Παραβιάζει τις συμφωνίες ειρήνης. Εμείς στείλαμε τα νομικά μας επιχειρήματα. Είδαμε τις απαντήσεις τους, απαντήσεις που είναι καθαρά πολιτικά δημαγωγικές».
Επιπροσθέτως άρχισε τις απειλές λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει από αυτή την παραβίαση, θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για το θέμα αυτό. Είτε η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω είτε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Γι' αυτό και ο πρόεδρός μας είπε τη φράση "μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ". Δεν μπορούμε να μιώνουμε σιωπηλοί. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξεχνάει πως όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Αν δεν θέλετε ειρήνη θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ξαφνικά ένα βράδυ» κατέληξε στην προκλητική του αναφορά στην Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.