Είναι προφανές ότι θα φτάσουμε σε εντάσεις στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης, αλλά δεν ξέρω αν θα φτάσουμε την άλλη βδομάδα ή στις αρχές του επόμενου έτους δηλώνει ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκρητικής πολιτικής Κώστας Λάβδας, στον ΣΚΑΙ.
Τρία πράγματα θα καθορίσουν την στάση των συμμάχων σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία σημειώνει ο Καθηγητής και ας αφήσουμε εκτός την στάση της Γαλλίας γιατί η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει την θέση της. Για τους υπόλοιπούς όμως είναι τρία πράγματα, πρώτον κατά πόσον εμείς δείχνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και αυτό είναι κρίσιμο γιατί για να βοηθήσεις κάποιον πρέπει πρώτα να θέλει ο ίδιος να βοηθήσει τον εαυτό. Το δεύτερο είναι η εξέλιξη της Ρωσοουκρανικής κρίσης θα βαίνει πρός μία εκτόνωση, η συνάντηση Μπάιντεν. - Μακρόν ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, δείχνει πολλά και φαίνεται ότι και οι δύο κατά κάποιο τρόπο προσέγγισαν ο ένας τον άλλον. Δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λίγο πίσω σε σχέση με την θέση, που πολλοί θεωρούν ότι έχουν, ότι πρέπει να πάει μέχρι τέλους ότι ιστορία και ο Μακρόν έκανε λίγο πίσω και εκείνος σε σχέση με τη θέση του που ζητάει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στο Ουκρανικό άμεσα. Άρα αυτό είναι το δεύτερο και το τρίτο που έλεγα πέρα από την ύφεση στην σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, αυτό που θα παίξει μεγάλο ρόλο είναι να εμφανιστεί ότι μετά τις εκλογές υπάρχει μέλλον με την Τουρκία.
Γιατί αν η Τουρκία συνεχίζει να πηγαίνει σε μία ρήξη (...) γιατί το μεγάλο ερώτημα φαντάζομαι για όλους μας είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές εάν δηλαδή πάμε σχετικά ειρηνικά μέχρι τις εκλογές, τότε το τεράστιο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές που όλα δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει ο Πρόεδρος Ερντογάν (...)
Τι έγινε με τη Συρία, πρώτον έχουμε δει ότι υπάρχει μία φερόμενη ως τρομοκράτης που καθόλου δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι προβοκάτσια κατά πόσο ήταν πράγματι έτσι κατά πόσο δεν φταίει το ISIS, αυτό είναι ανοιχτό θέμα. Η Τουρκία δεν είναι κράτος δικαίου, δεν έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε απολύτως καθόλου αν ότι λένε οι Τούρκοι ισχύει. Μπορεί λοιπόν όλη αυτή η ιστορία με τη Συρία να ήταν προκατασκευασμένη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο.