Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται αμυντική συμφωνία με “ρήτρες” μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου-Οι ενεργειακές εξελίξεις με East Med αλλάζουν την Μεσόγειο


Όλα αλλάζουν de facto στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω του αγωγού φυσικού αερίου East Med, και άλλων γνωστών ή άγνωστο ενεργειακών σχεδίων.

Ελλάδα και Αίγυπτο έχουν ήδη σε ενεργοποίηση ένα σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο σε Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα με προορισμό την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   
Στο πλαίσιο αυτό ο Αιγύπτιος και ο Έλληνας Α/ΓΕΕΔ συζητούν στενότερη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή μας, αναφέρουν αιγυπτιακά ΜΜΕ.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες φέρουν Αθήνα και Κάιρο να ετοιμάζουν ισχυρότατη αμυντική συμφωνία, με δράση των ενόπλων δυνάμεων στην ΑΟΖ των δύο χωρών, ενώ η παρουσία του αιγυπτιακού πολεμικού και της αεροπορίας στο Αιγαίο μέσω “ασκήσεων”, θα προκαλέσει οργή στην Άγκυρα.

Σχέσεις Ερντογάν και Αλ Σίσι με αφορμή το μουντιάλ στο Κατάρ

Η χειραψία του Αιγύπτιου και Τούρκου προέδρου, ήταν μια αρχή μιας επίπονης και κυρίως μιας πολύ αμφίβολης διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.

Ο λόγος είναι οι τουρκικές  νεο-οθωμανικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η δράση της μουσουλμανικής αδελφότητας με την οποία εκβιάζει το Αιγύπτιο πρόεδρο ο Ερντογάν ( όπως έδειξαν και οι σχέσεις του με την Χαμάς και το Ισραήλ), και κυρίως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χάος που υπάρχει στην Λιβύη, στην οποία οι Τούρκοι έχουν φτιάξει την δική τους τάξη πραγμάτων, και δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από εκεί.
       
Για την Αίγυπτο, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όπως όλες οι χώρες λόγω Ουκρανίας, είναι μονόδρομος οι σχέσεις με χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχές, υπογράφοντας μεταξύ άλλων και ισχυρές  αμυντικές συμφωνίες.   

Οι εξελίξεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα λόγω και της ενεργειακής κρίσης θα είναι ραγδαίες, πιέζοντας για συμφωνίες, συμμαχίες και κυρίως για δράση στην Μεσόγειο αλλιώς πάνε όλοι χαμένοι. 

Η Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-14 και η απουσία αποβατικών απο τους Έλληνες πεζοναύτες   

Συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είχε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Στρατηγός Οσάμα Ασκάρ για να συζητήσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Στρατηγός Φλώρος και το επιτελείο του, πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο για να παρακολουθήσουν την κύρια φάση της κοινής αεροπορικής και ναυτικής άσκησης με τίτλο (MEDUSA 12).

Δυνάμεις από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ συμμετέχουν στην πολυήμερη εκπαίδευση στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στην άσκηση συμμετέχουν ως παρατηρητές τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Γερμανία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Κονγκό και η Ρουμανία.

Η κύρια φάση ξεκίνησε με μια λεπτομερή ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το χρονοδιάγραμμα στο αεροπλανοφόρο Anwar El Sadat.

Τα συμμετέχοντα στρατεύματα πραγματοποίησαν ρίψη  αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι έκαναν επιδρομή σε παράκτιο στόχο, εκτός από την διεξαγωγή εικονικού αεροπορικού βομβαρδισμού εναντίον εχθρικών στόχων στην ακτή με μαχητικά αεροσκάφη.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε την εκτέλεση βολών πυροβολικού από τις μονάδες πεζοναυτών εναντίον  στόχων.

Η άσκηση περιελάμβανε έρευνα ύποπτων πλοίων και εκπαίδευση για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας αεροπορικής επίθεσης.

Που είναι τα ειδικά αποβατικά οχήματα για τους πεζοναύτες μας

Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν για μια φορά ακόμη η απουσία ειδικών αποβατικών οχημάτων από τους Έλληνες πεζοναύτες, όπως τα AAV7, και είδαμε ξανά λέμβους να κάνουν αυτήν την δουλειά.

Πληροφορίες φέρουν να παραλαμβάνουμε τους επόμενους μήνες τα αμερικανικά αμφίβια οχήματα AAV7, τα οποία έχει ανάγκη η Ταξιαρχία πεζοναυτών με έδρα τον Βόλο.

To Amphibious Assault Vehicle, γνωστό ως AAV7 αποκαλούνταν και LVTP7 από το αμερικανικό σώμα Πεζοναυτών και άλλους χειριστές του. Το όχημα αποτελεί ένα ογκώδες αμφίβιο ερπυστριοφόρο όχημα που σκοπός του είναι να αποβιβάζει στρατεύματα σε ανοιχτές παραλίες. Για αυτόν τον λόγο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αξιόπλοο.
 
Το AAV7 αναπτύσσεται στην θάλασσα από πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Το τεθωρακισμένο όχημα επιχειρείται για είσοδο σε ημι-θαλάσσιες περιοχές. Η κύρια αποστολή των οχημάτων κατά την διάρκεια αμφίβιας μάχης είναι η κυριαρχία σε μία παραλία και η προστασία μίας ακτογραμμής για εισερχόμενα στρατεύματα. Όταν βγει στην ακτή το AAV7 μπορεί να επιχειρεί δίπλα σε άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

Οι λειτουργίες του περιλαμβάνουν φύλαξη κρίσιμων σημείων, περιπολίες και μεταφορά στρατευμάτων και προμηθειών στην ενδοχώρα.

Το τεθωρακισμένο διαθέτει συγκολλημένη αλουμινένια θωράκιση κύτους. Η θωράκισή του παρέχει προστασία εναντίων μικρών βλημάτων και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού. Πρόσφατες συρράξεις έχουν δείξει μία ευαλωτότητα του AAV7 σε νάρκες ξηράς και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...