Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στόχος το “οικόπεδο 16”! Το ενεργειακό σύμφωνο της Λιβύης αυξάνει τους κινδύνους σύγκρουσης Τουρκίας-Ελλάδας

Η ενεργειακή συμφωνία της Τουρκίας με την Τρίπολη, εντείνει τους κινδύνους ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Στις 3 Οκτωβρίου, η Τουρκία υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης, για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Λιβυκής ακτής, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε ύδατα νότια της Ελλάδας, όπου η Αθήνα λέει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται « την ταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη, για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία ».

Στην περιοχή των ερευνών υπάρχουν ενδείξεις - στόχοι, για κοιτάσματα τύπου Zohr 800Bcm. Στις 2 παραχωρήσεις στην κοινοπραξία EXXON-ΕΛΠΕ υπάρχουν 10 στόχοι, οι 1 ως 10.  Ανατολικά από αυτές, δηλαδή ακριβώς νότια της Κρήτης υπάρχουν οι στόχοι 11 ως 16. Δυτικά απο αυτές και πάνω στα ελληνολυβικά σύνορα, εκτιμάται ότι το οικόπεδο 16 έχει τα περισσότερα κοιτάσματα και αυτό είναι που ενδεχομένως, φέρει σε μια πολεμική αναμέτρηση την Ελλάδα με την Τουρκία.

Να υπενθυμίσουμε ότι, τόσο στο πρόσφατο σύμφωνο Τσαβούσογλου-Ντμπέϊμπα, για την από κοινού έρευνα-εξόρυξη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Λιβύης σε στεριά και ΑΟΖ αυτής, όσο και στη νέα συμφωνία Τουρκίας-Αλγερίας για δημιουργία κοινής εταιρείας με την Τουρκία με ανάλογους σκοπούς, η τουρκική εταιρεία είναι η ίδια, η Turkish Petroleum (TP).

« Οι εκλογές είναι διαβόητες για τη δημιουργία υπερβολικά έντονων συζητήσεων και νέων διαφωνιών», δήλωσε στο POLITICO ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Burak Özügergin. « Του χρόνου, με τις εκλογές στην περιοχή, μπορεί να έχουμε απλώς μια «τέλεια καταιγίδα», όπως λένε. Αλλά κάθε άλλο παρά τέλειο, θα ήταν αν η ένταση ξεπεράσει ένα ορισμένο επίπεδο. Πρέπει πραγματικά να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν πολύ γρήγορα από τον έλεγχο», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2019,  η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με μια από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη - αυτή στην Τρίπολη και όχι στη Βεγγάζη - για την οριοθέτηση νέων θαλάσσιων συνόρων. Η προτεινόμενη γραμμή σε αυτή τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, βρίσκεται κοντά στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Αυτό το μνημόνιο κατανόησης επικυρώθηκε γρήγορα από το τουρκικό κοινοβούλιο, αλλά η κίνηση θεωρήθηκε από την Ελλάδα και την Κύπρο, ως αρπαγή της θάλασσας. Η ΕΕ είπε ότι, η συμφωνία παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την χαρακτήρισε « μη βοηθητική και προκλητική ».

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, προσπάθησαν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία το 2020 με ένα σύμφωνο να ορίσουν τη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο. Έλληνες διπλωμάτες είπαν ότι, αυτό ουσιαστικά ακυρώνει τη συμφωνία του 2019 και, μετά τη συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα και η Αίγυπτος δήλωσαν ότι, θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αμφισβητούμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι μυστικό ότι, εκτός από την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία είναι ιδεολογικά κοντά του, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης, ήταν σημαντικοί παράγοντες για το συμφέρον της Τουρκίας για τη χώρα.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τρίτη σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023 ότι, η ναυτιλιακή συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019, είναι απλώς ένα μνημόνιο και ότι δεν μπορεί να εγκριθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο.

Για την κυβέρνηση της Τρίπολης, η συμφωνία με την Άγκυρα σηματοδοτεί ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την κυριαρχία της και τη νομιμότητά της ως αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης. Δεν είναι σαφές, εάν η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα τις εμπορικές γεωτρήσεις στις επίμαχες ζώνες, αλλά η Αθήνα αναμένει εξερεύνηση εντός της Λιβυκής ΑΟΖ ως πρώτο βήμα.

«Παρά τις αυξημένες εντάσεις, και οι δύο πλευρές λένε ότι θα ήταν πρόθυμες να στραφούν στον διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και, εάν δεν συμφωνήσουν, θα επιδιώξουν τη διαιτησία της θαλάσσιας διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», αναφέρει λιβυκό ΜΜΕ.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι είναι προς συζήτηση. Η Ελλάδα δέχεται μόνο τις θαλάσσιες ζώνες ως θέμα για συνομιλίες, ενώ η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων όπως η κυριαρχία στα νησιά και η αποστρατικοποίησή τους.

« Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε μια συζήτηση για όλα τα θέματα, όχι μόνο για την οριοθέτηση , είπε ο Συρίγος από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.  Καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να το δεχτεί αυτό, θα έπεφτε την επόμενη μέρα. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι, η πρόσφατη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου δείχνει ότι μια διευθέτηση είναι δυνατή», ανέφερε το ΜΜΕ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...