"Το F-16 Fighting Falcon θα λειτουργεί με νέο ραντάρ AESA, μη αμερικανικής κατασκευής", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου σε αμυντικά θέματα Βουλγαρικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Μετά την αναβάθμιση από την Northrup Grumman, τα General Dynamics F-16 Fighting Falcon είναι εξοπλισμένα με νέα ραντάρ AN/APG-83 SABR. Το SABR είναι ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας (AESA).
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το Πεντάγωνο έχει ενσωματώσει αυτό το ραντάρ σε 608 μαχητικά F-16C/D Block 40/42 και F-16C/D 50/52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Στις 10 Νοεμβρίου, έγινε γνωστό ότι 205 F-16 Fighting Falcon θα λάβουν επίσης αναβάθμιση με νέο σύστημα ραντάρ.
Ωστόσο, αυτό το σύστημα είναι ξένης κατασκευής. Πρόκειται για την τουρκική αεροπορία και τα F-16 της. Το BulgarianMilitary.com ανακοίνωσε αυτό στις αρχές Μαρτίου. Η τουρκική εταιρεία Aselsan εργάζεται σε ένα πρωτότυπο AESA για F-16.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο Ismail Demir, Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας παρουσίασε το έτοιμο ραντάρ Aselsan AESA.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από τις ΗΠΑ σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την αγορά οπλικών συστημάτων. Το σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο είναι ρωσικό και αποκτήθηκε από την Τουρκία πριν από δύο χρόνια, ανάγκασε την Ουάσιγκτον να επιβάλει οικονομικές- αμυντικές κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA.
Αυτό ανάγκασε την τουρκική αμυντική βιομηχανία να βασιστεί αποκλειστικά στις δικές της δυνατότητες, καθώς τα αμερικανικά όπλα δεν θα λάμβαναν αναβαθμίσεις και οι ΗΠΑ διέκοψαν την προμήθεια όπλων στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία καταφέρνει να ξεπεράσει «αυτό το εμπάργκο» ακριβώς μέσω των δυνατοτήτων της.
Εκτός από το νέο ραντάρ Aselsan AESA, οι Τούρκοι ανέπτυξαν και ενσωμάτωσαν στα F-16 τους έναν νέο γηγενή υπολογιστή επί του αερoσκάφους.
Καθώς η Ουάσιγκτον αρνείται επίσης να επανεξοπλίσει τα τουρκικά F-16, οι πύραυλοι αέρος-αέρος Merlin (Bozdoğan) εντός οπτικού εύρους (WVRAAM) και Peregrine (Gökdoğan) Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM) έχουν έρθει στο προσκήνιο, αφού θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9 AIM-9X Sidewinder και AIM-120 AMRAAM αντίστοιχα.
Η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τον αεροπορικό της στόλο. Το ραντάρ Aselsan AESA δεν θα είναι μόνο μέρος των τουρκικών μαχητικών, αλλά θα το εξοπλίσει και μερικά από τα βασικά οπλικά έργα της τουρκικής άμυνας.
Τέτοια είναι το επιθετικό drone Akinci, καθώς και το εθνικό αεροσκάφος μάχης TF-X που αναπτύσσεται.
Ο Ismail Demir χαρακτήρισε το νέο ραντάρ «ισοδύναμο με τα πιο προηγμένα ραντάρ στον κόσμο αυτή τη στιγμή». Η Aselsan AESA αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας μάχης της τουρκικής αεροπορίας.
Η Τουρκία υστερεί σε σχέση με την Ελλάδα
Η Τουρκία χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη με ικανότητα μάχης με φόντο την αυξανόμενη μαχητική ικανότητα της Ελληνικής αεροπορίας.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελληνική αεροπορία είναι αυτή τη στιγμή ανώτερη από την τουρκική αεροπορία και αυτό ανησυχεί την Άγκυρα.
Οι Έλληνες, για παράδειγμα, απέκτησαν νέα γαλλικά μαχητικά Rafael με ένα από τα πιο εξελιγμένα ραντάρ AESA στον κόσμο, το RBE2. Αυτό το ραντάρ έχει σχεδιαστεί για την έγκαιρη ανίχνευση πολλαπλών στόχων μεγάλης εμβέλειας.
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει έγκριση από τις ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II. Αυτό θα εξασφαλίσει περαιτέρω την Ελληνική αεροπορική υπεροχή στην περιοχή. Ο στρατιωτικός συντάκτης και αναλυτής Ozay Sendir παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα κερδίζει σημαντικό πλεονέκτημα με τα νέα της μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό είπε σε συνέντευξή του στο CNN Turk.
Η Τουρκία ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ανοίξει μια «μέχρι τώρα κρυφή πόρτα». Η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται τη Μόσχα ως έναν από τους δύο κύριους εχθρούς των Αμερικανών,ο άλλος είναι το Πεκίνο.
Για το λόγο αυτό, και ίσως βλέποντας ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να αρχίσει να αγνοεί τα αμερικανικά όπλα, η Τουρκία αναμένει να παραλάβει νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αν θα συμβεί αυτό θα φανεί εντός δύο μηνών, λέει ο κ. Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποκτήσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσουν 80 του αποθέματος της Τουρκίας. «Όταν συμβεί αυτό, το πρόβλημα των F-16, τόσο ο εκσυγχρονισμός όσο και η αγορά νέων F-16, θα επιλυθεί», λέει ο Kalin."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:
1. Η Τουρκία για μια ακόμη φορά διαφημίζει τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας της, αυτή τη φορά με το έτοιμο, όπως διατείνεται ραντάρ AESA της Aselsan,με το οποίο θα εξοπλίσει τα F-16 της και άλλα οπλικά συστήματα, και με τους πυραύλους αέρος-αέρος Merlin (Bozdoğan) εντός οπτικού εύρους (WVRAAM) και Peregrine (Gökdoğan) Beyond Visual Range Air-to-Air Missile (BVRAAM), οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9 AIM-9X Sidewinder και AIM-120 AMRAAM αντίστοιχα.
2. Εάν και εφόσον τα όσα ισχυρίζονται παραπάνω οι Τούρκοι ισχύουν, τότε το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο το οποίο είναι υπέρ της Ελλάδας στην παρούσα φάση, θα εξακολουθήσει να είναι, πλην όμως η διαφορά που υπάρχει από την Τουρκική Πολεμική αεροπορία θα ψαλιδιστεί.
Αυτό θα επισυμβεί, λόγω του ότι τα τουρκικά F-16 με το ραντάρ AESA της ASELSAN, ακόμη και αν αυτό είναι κατώτερο από το Αμερικανικό AN/APG-83 SABR, που θα φέρουν τα Ελληνικά F-16 τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αναβάθμισης τους, ωστόσο θα έχουν αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης από μεγαλύτερη απόσταση και εμπλοκή με τα δικά μας F-16, από ότι τώρα.
Παράλληλα για τον ίδιο λόγο χάρη στους πυράυλους αέρος-αέρος Bozdoğan και ιδίως τους πυραύλους αέρος-αέρος με βεληνεκές πέραν του ορίζοντα (οπτικής επαφής) Gökdoğan, οι Τούρκοι θα διαθέτουν ένα δικό τους αρχικό stock με δυνατότητα παραγωγής τους, μη εξαρτώμενοι από άλλες χώρες όταν το αρχικό απόθεμα θα έχει εξαντληθεί.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι στα αρχικά τουλάχιστον στάδια αεροπορικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, θα είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε εμπλοκές (DOG-FIGHTS), μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον μέχρις ότου το απόθεμα σε AMRAAM-120 από πλευράς Ελληνικών F-16 και AMRAAM-120 και Gökdoğan των Τουρκικών F-16 εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.
3. Παράλληλα η Τουρκία εμμένει στην αγορά από τις ΗΠΑ, των 40 F-16 BLOCK 70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της, ελπίζοντας σε 2 μήνες από σήμερα να επέλθει συμφωνία με την Ουάσιγκτον, ελπίζοντας σε νίκη των Ρεπουμπικάνων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι όμως που δεν φαίνεται να γίνεται, αφού οι Δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν ένα ισχνό προβάδισμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου.
4. Ακόμη και αν τελικά οι ΗΠΑ πουλήσουν τα F-16 στους Τούρκους, αυτά υπολογίζεται αν είναι στην Τουρκική πολεμική αεροπορία από το 2028 και μετά, τουλάχιστον από ότι είναι γνωστό μέχρι στιγμής.
Από τα παραπάνω επισημαίνουμε κλείνοντας ότι η Τουρκία αγωνίζεται με νύχια και δόντια να κλείσει την αεροπορική ψαλίδα με την Ελλάδα, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας.
Πέραν του παραπάνω θέματος, παρατηρούμε ότι η Τουρκία τρέχει να προλάβει πολλά εξοπλιστικά της προγράμματα να ολοκληρωθούν το 2023, έτος εκλογών αλλά και ορόσημο για την Τουρκία,αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, την οποία επιθυμεί διακαώς να αναθεωρήσει σε βάρος της Ελλάδας ο Τούρκος Πρόεδρος.