Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Παρακολουθούν οι ελληνικές ΕΔ! Διδάγματα από την επιχείρηση των Ουκρανών με UCAV-USV στη Σεβαστούπολη

"Η επιδρομή της Ουκρανίας προαναγγέλλει νέα περίοδο ναυτικού πολέμου με drone", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, που έχει ως ακολούθως: 

"Μια τολμηρή επίθεση από μη επανδρωμένα εκρηκτικά σκάφη στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας το Σαββατοκύριακο, αποκάλυψε επιπλέον τις ελλείψεις του στρατού της, ενώ εγκαινίασε αυτό που ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι είναι μια ολοκαίνουργια περίοδο ναυτικού πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία δήλωσε ότι η επιδρομή στο ναυτικό λιμάνι της Σεβαστούπολης εκδηλώθηκε από επτά θαλάσσια και 9 εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ισχυρίστηκε ότι τα αναχαίτισε όλα, αν και παραδέχτηκε ότι υπέστη  ελαφρές ζημίες ένα ναρκαλιευτικό της.

Ωστόσο, οι ειδικοί του ναυτικού δήλωσαν ότι η επίθεση, που φαίνεται σε μη επαληθευμένα πλάνα, έδειξε το ταλέντο της Ουκρανίας να αξιοποιεί τη νέα τεχνογνωσία, μερικές από αυτές που είναι διαθέσιμες, για να αντισταθμίσει την ανώτερη δύναμη πυρός της Ρωσίας.

Η επίθεση σε μεγάλες αποστάσεις από μια σειρά από μη επανδρωμένα  σκάφη με εκρηκτικά που διείσδυσαν σε ένα υποτιθέμενο προστατευμένο λιμάνι, πρόσφερε «μια ματιά στο μέλλον του ναυτικού πολέμου», δήλωσε ο H I Sutton, αμυντικός αναλυτής.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο επιβεβαίωσαν τα πλωτά θαλάσσια μη επανδρωμένα drones  που κινούντο προς τους στόχους τους, σε μια φρεγάτα κλάσης Grigorovich που θεωρείται ο Admiral Makarov, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

 

 

Άλλα πλάνα επιβεβαίωσαν  ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βάλονταν συνεχώς από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούσαν μανιωδώς να τα πλήξουν.

Υπήρξαν προβολές στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Makarov, ήταν χτυπημένο, αν και οι ουκρανικοί ισχυρισμοί ότι πολλά πλοία έχουν βυθιστεί είναι πιθανότατα αναληθείς, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ένα άλλο κλιπ φάνηκε να δείχνει ένα USV, που αλλάζει γρήγορα διαδρομή σαν να ψάχνει για έναν στόχο.

«Μια χώρα χωρίς επιχειρησιακό ναυτικό έχει συντρίψει έναν ανώτερο εχθρό στη βάση της», δήλωσε στο Twitter ο Ville Vänskä, ένας Φινλανδός Αξιωματικός του Ναυτικού. «Τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάνει τα μη επανδρωμένα σκάφη, αναπόσπαστο μέρος του ναυτικού πολέμου» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Σεβαστούπολης ήταν η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από  Ουκρανικές επιχειρήσεις που εκδηλώθηκαν  προς την Κριμαία και τις δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού που εδρεύουν εκεί ,οι οποίες  εκμεταλλευόταν τα κενά στη ρωσική άμυνα χρησιμοποιώντας εγχώριες ουκρανικές εφαρμοσμένες τεχνικές.

Τον Απρίλιο, η Ουκρανία βύθισε το Moskva, ένα πυραυλικό καταδρομικό που ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκείνη την εποχή, χρησιμοποιώντας έναν  αντιπλοϊκό πύραυλο.

Τον Αύγουστο, μεγάλες εκρήξεις που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από έναν ολοκαίνουργιο ουκρανικό βαλλιστικό πύραυλο κατέστρεψαν μια σειρά από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα σε αεροπορική βάση της Κριμαίας.

Τον περασμένο μήνα, μια μεγάλη έκρηξη, για την οποία οι Ρώσοι αξιωματικοί κατηγόρησαν ένα φορτηγό βόμβα,  κατεδάφισε εν μέρει την γέφυρα πάνω από το στενό του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα, που ήταν  ζωτικής σημασίας  για τις δυνάμεις της Μόσχας.

Αν και κανένα ρωσικό πλοίο δεν φαίνεται να βυθίστηκε κατά τη θαλάσσια επίθεση με drone, είχε μια «στρατηγική επίπτωση.

Κάνει τη Σεβαστούπολη να αισθάνεται όλο και λιγότερο ασφαλής. Και αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το ρωσικό ναυτικό αναπτύσσει τα πολεμικά του πλοία στο μέλλον.

Η Ρωσία τράβηξε τα πλοία της πιο μακριά από την ουκρανική ακτή μετά τη βύθιση του ΜOSKVA και, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, μετέφερε επιπλέον τα υποβρύχια της που εδρεύουν στην Κριμαία προς τα ανατολικά στη νότια Ρωσία μετά τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου.

Η επίθεση  είχε ως αποτέλεσμα η Μόσχα να εγκαταλείψει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα μετά την επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μη επανδρωμένα σκάφη χρησιμοποιούνται ως όπλα από τα πλοία πυρπολικά  της  Ελλάδας το 1821.

Τα μη επανδρωμένα σκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Πριν από λίγο καιρό, οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη χρησιμοποίησαν τροποποιημένα  σκάφη για να επιτεθούν σε σαουδαραβικά σκάφη. Πολλά ναυτικά έχουν αναπτύξει USV, αν και συνήθως  προορίζονταν για τη συλλογή πληροφοριών και σε αμυντικά καθήκοντα-αποστολές.

Ενώ ο Alessio Patalano, καθηγητής πολέμου και τεχνικής στο King's College του Λονδίνου,έγραψε στο Twitter ότι η επίθεση απέδειξε την ικανότητα της Ουκρανίας να κάνει χρήση σχετικά καλής τεχνογνωσίας για την επίτευξη περιορισμένων επιχειρησιακών επιτυχιών, αξιοποιώντας τα τρωτά σημεία της Ρωσίας.

Η έλλειψη ρωσικής άμυνας κατά των μη επανδρωμένων σκαφών είναι σημαντική, καθώς το ναυτικό της έλαβε μια προειδοποίηση για την ολοκαίνουργια απειλή όταν ένα εκρηκτικό drone ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στη Σεβαστούπολη τον Σεπτέμβριο.

Τα πλάνα της επιδρομής του Σαββάτου περιείχαν το ίδιο σκάφος μεγέθους καγιάκ.

Η Ρωσία κατηγόρησε το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας ότι βοήθησε  για να οργανωθεί η  επιδρομή με drone, την οποία το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε ως «ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας»

Η Βρετανία, όπως και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, έχει προσφέρει στην Ουκρανία USVs για παράκτιες άμυνες. Αλλά οι φωτογραφίες του drone που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο παραπέμπουν σε ένα  εγχώριο σχέδιο. Έδινε την εντύπωση ότι είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα πρόωσης από ένα δημοφιλές καναδικό μοντέλο τζετ σκι και έναν πυροκροτητή της Σοβιετικής εποχής.

Ακόμη και η τεχνογνωσία πλοήγησης που χρησιμοποιείται για την εύρεση στόχων θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για αρχάριους κατασκευαστές drone, δήλωσε ο Samuel Cranny-Evans, αναλυτής του στρατού στη δεξαμενή σκέψης του Ηνωμένου Βασιλείου, το Royal United Services Institute.

«Θεωρητικά θα ήταν πολύ απλό να προγραμματίσουμε ένα θαλάσσιο drone να στοχεύει ένα συγκεκριμένο ρωσικό σκάφος. Αυτό θα ήταν αρκετά εντός των τεχνολογικών δυνατοτήτων  όσο και της  τεχνογνωσίας μιας χώρας όπως η Ουκρανία. Ο πόλεμος είναι πάντα ένας μεγάλος μοχλός καινοτομίας».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας , αναφερθήκαμε εκτενώς  στην επιχείρηση των Ουκρανών, επιχειρώντας να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα σε περίπτωσης Ελληνοτουρκικής σύρραξης για το Αιγαίο. 

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της επίθεσης κατά του Ρωσικού στόλου της Σεβαστούπολης, με σμήνος εναέριων Ουκρανικών drones σε συντονισμό με σμήνος θαλάσσιων drones (UCV), θα πρέπει να μπεί στο μικροσκόπιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να αξιολογηθεί και να μελετηθεί ανάλογα, έτσι ώστε σε περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει το απονενοημένο να μας επιτεθεί, να μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα  όπως παρακάτω:

Σε άρθρο μας εδώ και 2 χρόνια , αναφερόμασταν αναλυτικά στα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι αυτά  βρίσκονται εντός βεληνεκούς του ελληνικού πυροβολικού των νησιών μας ΑΤΑCMS πλήν αυτού της  Αττάλειας και νοτιότερα.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση αεροναυτικής στρατιωτικής εμπλοκής μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, αφού εάν βληθούν  από το πυροβολικό μας τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του στόλου τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τον τουρκικό στόλο.

Η επιβιωσιμότητα του φίλιου πυροβολικού των νήσων μας αντιλαμβανόμαστε ότι  έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσουν να πλήξουν από ενάρξεως των επιχειρήσεων, τις  τόσο κρίσιμες και ζωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις των τουρκικών λιμένων, για την ασφάλεια και επιβίωση του τουρκικού στόλου.

Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο, εάν και εφόσον τα έχουμε πλήξει.

Χωρίς τα τουρκικά λιμάνια σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο ο τουρκικός στόλος αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί, στέλνοντας στο βυθό του Αιγαίου μας την "Γαλάζια πατρίδα" του Ερντογάν.

Εννοείτε ότι το πυροβολικό μας μπορεί να υποβοηθηθεί στη στοχοποίηση των τουρκικών λιμανιών από drones επιτήρησης, ή ελικόπτερα.

Ωστόσο η Ουκρανική επιχείρηση στη Σεβαστούπολη,  η οποία εκτελέστηκε 100% με χρήση εναέριων και θαλάσσιων drones, κατέδειξε την επιτακτικότητα της απόκτησης  σε μεγάλους αριθμούς, UAV, UCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle, που δεν υπάρχουν  από Ελληνικής πλευράς, προκειμένου οι ΕΔ μας να μπορούν να καταστρέψουν τα τουρκικά λιμάνια σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, όπως προαναφέραμε. 

Τα anti-drone συστήματα, που προμηθεύθηκε η χώρα μας  όλοι γνωρίζουμε ότι  αφενός είναι αμυντικό σύστημα, αφετέρου μπορεί να υπερκορεστεί αλλά και να δεχθεί παρεμβολές από τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεματικότητάς του.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 8 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία ισάριθμων  Αμερικανικών F-16 BLOCK70,   κοστίζουν μαζί με τα οπλικά τους συστήματα  $1,67 δις και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 1670 drones περίπου.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά.

Η σημασία των UAV καμικάζι στο Αιγαίο στο πλαίσιο της παλαϊκής άμυνας

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Δηλαδή UAV καμικάζι  και USV, θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.

Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι,ή  USV θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;

Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs.

Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ