"Η τουρκική εταιρεία κατασκευής drone λέει ότι θα αντιμετωπίσει την ιρανική απειλή drone με πυραύλους αέρος-αέρος στην Ουκρανία", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Η τουρκική κατασκευάστρια στρατιωτικών drones Baykar ελπίζει «σύντομα» να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα drones «kamikaze» στην Ουκρανία, όπως τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Ρωσία, τα οποία απειλούν με καταστροφή κρίσιμες υποδομές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο dpa.
«Σύντομα το Bayraktar TB2 και το Akıncıs μας θα έχουν πυραύλους αέρος-αέρος. όχι μόνο για να εμπλακούμε με drones αλλά και άλλα εχθρικά αεροσκάφη, κάνουμε τις δοκιμές μας», είπε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης άμυνας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 της Baykar κατά της ρωσικής εισβολής από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η πρόσφατη εισαγωγή των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Shaed-136» από τη Μόσχα περιέπλεξε την κατάσταση για το Κίεβο.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει προειδοποιήσει για «καταστροφή μεγάλης κλίμακας» εάν το κύμα επιθέσεων drones καμικάζι συνεχιστεί εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είστε έτοιμοι με τα αντίμετρά σας… Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της», απάντησε ο Μπαϊρακτάρ. Τα drones καμικάζι είναι αργά, θορυβώδη και αναπτύσσονται σε χαμηλά υψόμετρα, καθιστώντας τους «εύκολους στόχους», υποστήριξε ο Bayraktar.
Ο Μπαϊρακτάρ, στον οποίο απονεμήθηκε ουκρανικό κρατικό μετάλλιο, είπε ότι η εταιρεία του προσβλέπει σε συνεργασία με το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης μιας μονάδας παραγωγής στην Ουκρανία εντός ενός έτους.
Το εργοστάσιο θα κατασκευάσει επίσης το UCAV «Red Apple» της Baykar που θα κυκλοφορήσει σύντομα, είπε ο Bayraktar στο dpa.
Η ρωσική κριτική κατά του Baykar είχε εκτοξευθεί ιδιαίτερα μετά τις αναφορές για τον φερόμενο ρόλο του TB2 στη βοήθεια της Ουκρανίας να βυθίσει το ναυαρχίδα του καταδρομικού πυραύλων Moskva τον Απρίλιο. Ο ίδιος ο Μπαϊρακτάρ φέρεται να στοχοποιήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
«Δυστυχώς τέτοια πράγματα συμβαίνουν… αλλά είμαστε μια τεράστια ομάδα, επικεντρωνόμαστε στους στόχους μας, όχι σε άλλους θορύβους», είπε ο Μπαϊρακτάρ. «Ακούμε τέτοιες αναφορές για τον ρόλο της TB2», είπε ο Bayraktar για το συγκεκριμένο περιστατικό. Αναγνώρισε ότι η Ουκρανία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμπλέκεται με το TB2 σε μια ναυτική αποστολή, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το TB2 έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και έγινε εξαγωγικό προϊόν από το 2018, μετά από επιτυχημένες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πρόσφατα την Ουκρανία.
Το drone φέρεται να χρησιμοποιούσε αρχικά εξαρτήματα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ωθώντας ορισμένους βουλευτές σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, Γερμανία και ΗΠΑ, να ζητήσουν περιορισμό της μεταφοράς τεχνολογίας.
Σήμερα, το 93% των ανταλλακτικών του TB2 κατασκευάζονται τοπικά, λέει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το TB2 εξάγεται σε 24 χώρες από την Αφρική στην κεντρική Ασία και την Ευρώπη, φέρνοντας έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Αναφερόμενος στην Γερμανία με την οποία η Τουρκία είναι Ισχυροί εμπορικοί εταίροι είπε πως θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αμυντική συνεργασία.
Η Γερμανία έχει «περιορισμένες» αμυντικές δυνατότητες, αλλά θα ωφελούσε το Βερολίνο εάν συντονιστεί καλύτερα με τους Τούρκους ομολόγους του, πρόσθεσε".
Η συνεργασία Ουκρανίας-Τουρκίας στα Drones
Υπενθυμίζουμε ότι απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters κατά τη διάρκεια της έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας SAHA Expo, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar, Haluk Bayraktar, δήλωσε ότι έχουν μια ισχυρή συνεργασία με την Ουκρανία, λέγοντας για το εργοστάσιο κατασκευής drones που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ουκρανία: "Προχωράμε όπως έχει προγραμματιστεί, όπου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες παραγωγής. Επί του παρόντος, η λεπτομερής αρχιτεκτονική μελέτη είναι πίσω. Αποφασίσαμε όμως να ξεκινήσουμε την κατασκευή... Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το εργοστάσιο σε δύο χρόνια».
Η Ουκρανία είναι επίσης ο προμηθευτής κινητήρων που θα χρησιμοποιηθούν στα νέα drones που αναπτύσσει η Baykar.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των εταιρειών πέρυσι, η Bayraktar θα χρησιμοποιήσει τους ουκρανικούς κινητήρες Motor Sich και Ivchenko-Progress στο γρήγορο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Kızılelma, το οποίο είναι υπό ανάπτυξη, και το Akıncı TİHA, που μπορεί να μεταφέρει βαριά φορτία.
Ο Μπαϊρακτάρ είπε, "Η Ουκρανία και η Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι. Έχουμε στρατηγικές σχέσεις μεταξύ μας. Αγοράζουμε κινητήρες τουρμπίνας από την Ουκρανία. Η συνεργασία μας προχωρά εξαιρετικά καλά".
Τα τουρκικά χρονοδιαγράμματα για UCAV "ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα
1.Οι δοκιμές του μοντέλου TB2, το οποίο μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί σε πλοία με σύντομους διαδρόμους, (ίδε Anadolu) προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023.
2. To UCAV Kızılelma, αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε δοκιμές κινητήρα και θα κάνει την πρώτη του πτήση σε λίγους μήνες, ενώ θα μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί σε αμφίβια πλοία με σύντομους διαδρόμους όπως το TGC Anadolu.
3. Η παραγωγική ικανότητα της Bayraktar σε TB2 είναι 20 μονάδες το μήνα. Ο στόχος μας για το 2023 είναι τουλάχιστον 30 μονάδες το μήνα.
Τέλος σύμφωνα με τους Τούρκους drones καμικάζι τους όπως το ALPAGUT, μπορούν να εκτοξευθούν είτε από το έδαφος, είτε από από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των Akinci, Bayraktar TB3, Anka κ.λπ.), ελικόπτερα και θαλάσσια πλοία, ενώ μπορούν και να λειτουργούν υπό την μορφή σμήνους .
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε τα εξής:
1. H Τουρκία εφόσον πετύχει να εξοπλίσει τα drone της, Bayraktar TB2 και το Akıncı με πυραύλους αέρος-αέρος και τα διαθέσει στην Ουκρανία, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταστροφή των αργών drones καμικάζι Ιρανικής προέλευσης που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι, καταστρέφοντας την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, καθώς και έργα κοινής ωφελείας.
Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλει στη διατήρηση κρίσιμων υποδομών των Ουκρανών, επαυξάνοντας τις δυνατότητές τους για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Σε αυτή την ενέργεια αναμένεται να προβεί η Τουρκία, αφού οι Ουκρανικοί κινητήρες που προμηθεύεται κατόπιν συμφωνίας, παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων drones από αυτήν.
Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η Ρωσία, η οποία έχει "στοχοποιήσει" τον γαμπρό του Ερντογάν Bayrak για την συμβολή των drone Bayraktar TB2, στην βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης θάλασσας, του Moskva.
2. Το θέμα του εξοπλισμού των "Bayraktar TB2 και το Akıncı με πυραύλους αέρος-αέρος, όχι μόνο για να εμπλακούν με drones αλλά και άλλα εχθρικά αεροσκάφη ", όπως δήλωσε ο Bayrak, "ακουμπάνε" την Ελλάδα, αφού μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο ανάμεσα σε εμάς και τους Τούρκους.
Οπωσδήποτε τα παραπάνω τουρκικά UCAV δεν θα έχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την ταχύτητα πτήσεως και την δυνατότητα ελιγμών που έχει ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 , Mirage 2000, Rafale.
Ωστόσο η απασχόληση και μόνο των Ελληνικών μαχητικών σε έναν υπερκορεσμένο με τουρκικά drones οπλισμένων με πυραύλους αέρος-αέρος, εναέριο χώρο του Αιγαίου-ΝΑ Μεσογείου πλέον της τουρκικής αεροπορίας, δημιουργεί νέα δεδομένα και προβληματισμό.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως κρίνεται ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, UAV, UCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την επικίνδυνη «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό
Τα anti-drone συστήματα, που προμηθεύθηκε η χώρα μας όλοι γνωρίζουμε ότι αφενός είναι αμυντικό σύστημα, αφετέρου μπορεί να υπερκορεστεί αλλά και να δεχθεί παρεμβολές από τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεσματικότητάς του.
Είναι προτιμότερο η Ελλάδα όπως γράφαμε σε πρόσφατο άρθρο μας,να έχει 8 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία ισάριθμων Αμερικανικών τα 8 F-16 BLOCK70, κοστίζουν μαζί με τα οπλικά τους συστήματα $1,67 δις και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 1670 drones περίπου.
Αυτό το λέμε αφού σύμφωνα με τρέχουσες τιμές για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές UCAV ανάλογων δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά.