Σύμφωνα με ιστοσελίδα αμυντικού περιοχομένου σε κοινωνικό δίκτυο, παρουσιάζεται βίντεο με επιτυχημένη βολή ρουκέτας απο το ελληνικό drone SARISA, καθώς και ρίψη χειροβομβίδας απο το EMPUSA.
Το εντυπωσιακό είναι πως και οι δυο δοκιμές υλοποιήθηκαν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Το μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) ή καλύτερα εναέρια πλατφόρμα SARISA SRS-1A της ελληνικής SAS Technology.
Η ικανότητα εξασφαλίζεται από το είδος του τυπικού φορτίου οπλισμού, που στην έκθεση ήταν δύο τυπικές ρουκέτες HYDRA 2,75 ιντσών βεληνεκούς 6-8 χλμ., όπως αυτές που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ωστόσο, το SARISA SRS-1A αντιπροσωπεύει οργανικό εναέριο μέσο αεροπορικής υποστηρίξεως για τον διοικητή ακόμη και τμήματος Πεζικού ή Ειδικών Δυνάμεων.
Μεταφερόμενο “συσκευασμένο” σε κάποιο ελαφρύ όχημα, το SARISA SRS-1A μπορεί να ξεφορτωθεί και σε ελάχιστο χρόνο να απογειωθεί υπό τον πλήρη έλεγχο μέσω του κινητού σταθμού οπλισμού ΜPGS-S3.1, να μεταβεί στο σημείο ενδιαφέροντος και να εξαπολύσει τα όπλα του, προσβάλλοντας τον εχθρό από ικανή απόσταση ασφαλείας για το μικρό τμήμα.
Η ισχύς πυρός δύο ρουκετών 2,75 ιντσών, επιτρέπει πρακτικώς την αιφνιδιαστική εξουδετέρωση μέχρι και δύο ελαφρών τεθωρακισμένων στόχων. Μελλοντικώς, είναι δυνατή και η βολή ρουκετών 2,75 ιντσών κατευθύνσεως λέιζερ, με την κατάδειξη του στόχου να γίνεται είτε από φορητή συσκευή καταδείξεως στόχου λέιζερ από περίπολο Ειδικών Δυνάμεων είτε άλλο αισθητήρα σε χερσαία ή εναέρια πλατφόρμα.
Το ελληνικό μη επανδρωμένο SARISA της ελληνικής SAS Technology είναι πλέον και οπλισμένο. Η βασική τακτική διαμόρφωση του SARISA, αφορά σε διπλή σχάρα εκτοξευτή πυραύλων για τις ρουκέτες HYDRA 70 διαμέτρου 2,75 ιντσών, που μπορούν να φέρουν μεγάλη ποικιλία κεφαλών.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο χρόνος πτήσης του ελληνικού UAVεξαρτάται από το ωφέλιμο φορτίο και τις συνθήκες της αποστολής. Σε κάθε περίπτωση, η SARISA προσφέρει συνεχή πτήση 20 λεπτών μεταφέροντας μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 25 κιλών.
Το SARISA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα, σε τακτικές αποστολές για μεταφορά φορτίου και ανεφοδιασμού μονάδων. Θα έλεγε κανείς πως σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο UAV αποτελεί ένα πρώτο βήμα.
Η Ελλάδα χρειάζεται οπλισμένα Heron με Spike NLOS γι αρχή, όμως όποια άλλη προσπάθεια έρθει είναι προς όφελος της χώρας.
Το SARISA μπορεί να τοποθετηθεί με διάφορες εναλλάξιμες βάσεις ωφέλιμου φορτίου, που επιτρέπουν γρήγορη διαμόρφωση για διαφορετικούς τύπους αποστολών. Μπορεί να διαμορφωθεί ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος, με οπλισμό μάχης εξοπλισμένο με πλατφόρμα ικανή να μεταφέρει διάφορα οπλικά συστήματα.
Τα ελληνικής κατασκευής UCAV αποτελούν το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων μας αλλά και της εξαγωγικής μας στόχευσης προς το εξωτερικό.
“Η Ελλάδα εργάζεται για την αναβάθμιση της εγχώριας βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την ανάπτυξη του τοπικά κατασκευασμένου αεροσκάφους "Αρχύτας", αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η γνωστή δημοσιογράφος επί αμυντικών και εξοπλιστικών θεμάτων Elisabeth Gosselin-Malo για το defensenews.com και αυτό είναι το πιο σημαντικό αφού η αρχή είναι το ήμισυ του παντός