Ελληνοτουρκικά

Η ExxonMobil ζήτησε στήριξη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα της Ασφάλειας

Όλα αλλάζουν στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ύπαρξη τόσων κοιτασμάτων και του αγωγού East Med, και με αρχή την ExxonMobil, θα πάρει σάρκα και οστά πιθανότατα αυτό που κατανοούμε όλοι, με την δημιουργία κοινής αεροναυτικής δυνάμεως από Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για την διαφύλαξη αυτών των σχεδίων .   

Δήλωση με τεράστια σημασία Αξιωματούχου της ExxonMobil     

Ο διευθυντής του τμήματος ερευνών της ExxonMobil, Tristan Aspray, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν την κατάλληλη υποστήριξη, για να αυξηθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ασφάλεια στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του 18ου Economist Summit που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Όπως είπε ο ίδιος, οι νέες ανακαλύψεις στα ανοικτά του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι σχετικά μικρές και σε βαθιά ύδατα που απαιτούν επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων για να γίνουν εκμεταλεύσιμα.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη κυβερνητικής στήριξης, κατάλληλων όρων και ασφάλειας, για περαιτέρω ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη γίνει πηγή ενέργειας, όχι μόνο για τις χώρες που τους ανήκουν τα κοιτάσματα, αλλά και για προμήθεια της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε φυσικό αέριο, ενώ η παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά.

 

Κύπρος και Ελλάδα στο στόχαστρο της εταιρείας από τις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή αλλά και στην πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα της εταιρείας στα τεμάχια «10» και «5» της κυπριακής ΑΟΖ, είπε ότι "η περιοχή γίνεται όλο και πιο σημαντική και για την εταιρεία του".

"Η Ανατολική Μεσόγειος", πρόσθεσε, "γίνεται εξαιρετικά σημαντική ενόψει των πρόσφατων ενεργειακών προκλήσεων".

Πρόσθεσε ότι "το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση λόγω των μειωμένων εκπομπών του σε σύγκριση με άλλα καύσιμα, σε συνδυασμό  με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ρόλο του υδρογόνου ως εναλλακτικού καυσίμου".

Την ίδια περίοδο, οι Τούρκοι προετοιμάζονται πυρετωδώς να κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με όλες τους τις δυνάμεις στον τομέα της ενέργειας, κάτι που αναφέρουν συχνά όλοι Τούρκοι Αξιωματούχοι για τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο.

Η μόνη λογική λύση σε όλα αυτά και στον αγωγό East Med, είναι η δημιουργία κοινής αεροναυτικής δύναμης (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος-Αιγύπτου και Ιταλίας), η οποία θα φροντίζει την ασφάλεια του αγωγού αυτού, θα επιφέρει δραματικές εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο σε σχέση πάντοτε με τις τουρκικές προθέσεις, με στόχο να αποτρέψουν  ακόμα και γενικευμένη σύγκρουση.

 

Δηλώσεις της Κύπριας υπουργού ενέργειας

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλίδη είπε ότι η επιλογή πλωτής υποδομής για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Κύπρο (FSRU) έχει ήδη συζητηθεί με τις εταιρείες καθώς και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα στηρίξει αυτήν την προοπτική.

Η ίδια είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ είναι εξαιρετικά σημαντικά για να δούμε αν υπάρχουν επιπλέον ποσότητες.

Αναφερόμενη η Κύπρια υπουργός στο έργο  «EuroAsia Interconnector», είπε ότι "μετά από χρόνια δουλειάς αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το έργο αυτό, το πρώτο εξάμηνο του 2028, συνδέοντας την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου".

Επιπλέον, πρόσθεσε η κ. Πηλίδη ότι, “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να εξετάσει τις δυνατότητες και τις προτάσεις για σύνδεση διαφόρων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο αλλά και στον Λίβανο, είτε με υπάρχουσες είτε με νέες υποδομές, μέσω των οποίων θα μπορούσε να γίνει το εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη”.

Δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ενέργειας στην διάσκεψη

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Σκρέκας είπε ότι "η Ελλάδα ήταν πάντα παράγοντας σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η σημερινή κυβέρνηση έχει προωθήσει ενεργά βασικά έργα υποδομής στην περιοχή με στόχο τη διαφοροποίηση των πόρους και την πράσινη μετάβαση".

Όπως είπε, "αυτή η τεράστια ενεργειακή υποδομή και η πράσινη επανάσταση στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας".

Πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει δώσει μεγάλο ποσοστό στήριξης στα ΑΠΕ για να μετριάσει την τρέχουσα κρίση, αλλά χρειάζονται και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για να βοηθηθεί η αγορά".

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι "η ΕΕ έχει κάνει σημαντικά λάθη στον ενεργειακό τομέα θεωρώντας ότι η πράσινη μετάβαση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ενεργειακό δόγμα της Ευρώπης, ξεχνώντας ότι για την αειφόρο ανάπτυξη δεν φτάνει μόνο η πράσινη ανάπτυξη, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας".

Μίλησε για την ανάγκη για ένα νέο ενεργειακό δόγμα για τη δεκαετία του 2020, βασισμένο στην εμπειρία των δικαιωμάτων και των αδικιών της προηγούμενης περιόδου.

Σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει την Ανατολική Μεσόγειο όταν διψάει για φυσικό αέριο και είπε επίσης ότι ο αγωγός EastMed πρέπει να δοθεί προτεραιότητα από τις κυβερνήσεις αλλά και από την ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...