Η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα ένα βήμα προς τα πίσω. Είτε στους δημοκρατικούς θεσμούς, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του Τύπου, στο δικαστικό σύστημα, στις οικονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην καταπολέμηση της διαφθοράς ή σε σχέση με τους γείτονες Συρία, Ιράκ, Ελλάδα και Κύπρο: η έκθεση της ΕΕ δείχνει επιδείνωση παντού.
Ο Τούρκος αρχηγός του κράτους Ερντογάν βαδίζει και αυτός με το δικό του δρόμο προς τη Ρωσία, αναφέρει γερμανικό ΜΜΕ. Η Τουρκία δεν αγνοεί απλώς τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Υπονομεύονται συστηματικά από τουρκικές εταιρείες και τράπεζες. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ως χειρονομία φιλίας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να υποδύεται τον μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, στην πιο πρόσφατη συνάντηση με τον Πούτιν στην Αστάνα, αυτό δεν αναφέρθηκε καν. Αντίθετα, ο Πούτιν πρότεινε τη μετατροπή της Τουρκίας σε κόμβο για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στις αρχές του να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό «αμέσως».
Υπάρχει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας;
Από ευρωπαϊκή σκοπιά, αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Τότε η Ευρώπη θα εξαρτιόταν αμέσως από δύο απρόβλεπτους αυταρχικούς που θα μπορούσαν να ανοίξουν τη βρύση του φυσικού αερίου. Ο Ερντογάν έχει ήδη δείξει ότι είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως μέσο άσκησης πίεσης στην ΕΕ. Όσον αφορά το γκάζι, δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο - ο φίλος του μας έδειξε πώς.
Ενώ ο αρχηγός του Κρεμλίνου συνεχίζει τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία με επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό, ο Ερντογάν απειλεί σχεδόν καθημερινά τη γείτονά του και εταίρο του ΝΑΤΟ την Ελλάδα με νέες πολεμικές απειλές με λέγοντας το σύνθημα «θα έρθουμε ξαφνικά εν μία νυκτί». Ο Αμερικανός στρατιωτικός ιστορικός και ειδικός στην Τουρκία Ράιαν Γκινγκέρας δεν πιστεύει ότι αυτό είναι απλώς άσκοπες κουβέντες. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι «όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή», γράφει.
Η Γερμανία πρέπει να δείξει στους αυταρχικούς τα σύνορα του Βοσπόρου
Μετά τον Πούτιν, ο Ερντογάν θα γίνει ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να του δείξει την κόκκινη κάρτα. Η Τουρκία έχει εδώ και καιρό αποτύχει να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία ισχύουν για όλες τις υποψήφιες προς την ΕΕ χώρες. Ως εκ τούτου, έχασε την ιδιότητά της ως υποψήφιας για προσχώρηση. Οι αδιέξοδες ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν και η τελωνειακή ένωση να ανασταλεί. Εάν οι τουρκικές εταιρείες και τράπεζες συνεχίσουν να παρακάμπτουν τις κυρώσεις της Ρωσίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ίδιες κυρώσεις.
Η Γερμανία, επίσης, μπορεί να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους επιθετικούς αυτοκράτορες του Βοσπόρου. Ενόψει των πολεμικών απειλών κατά της Ελλάδας, της ΕΕ, η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Θα μετατόπιζαν δυσανάλογα την ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας.