Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ιδού οι κυρώσεις των ΗΠΑ! Αναβαθμισμένο τουρκικό KC-135R Stratotanker παραδόθηκε στην Άγκυρα

Η Τουρκία, η οποία υποτίθεται ότι βρίσκεται σε περίοδο κυρώσεων παρέλαβε από τις ΗΠΑ ένα ακόμη αναβαθμισμένο Boeing KC-135R Stratotanker, για αποστολές εναερίου ανεφοδιασμού.  

Σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι παραδόθηκε στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία το εν λόγω αεροσκάφος μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης στο πρότυπο Block 45.1 στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αεροσκάφος επέστρεψε στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ – έδρα της 10ης Διοίκησης Βάσης αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού στη νότια Τουρκία στις 17 Οκτωβρίου.

Ο σειριακός αριθμός του αεροσκάφους έχει καλυφθεί  στην εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας (MOD).

Το επόμενο KC-135R της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα υποβληθεί σε αναβάθμιση πιλοτηρίου τύπου Block 45.1 μετά την άφιξή του από τις ΗΠΑ με την ολοκλήρωση στις 17 Οκτωβρίου 2022.

Και τα επτά KC-135R της Τουρκίας αναβαθμίζονται, με το τελευταίο να έχει προγραμματιστεί για εκ νέου παράδοση το 2023.

Το πρώτο παραδόθηκε εκ νέου στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, αφού οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί στο Field Aerospace στην Οκλαχόμα Σίτι.

Τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση του τουρκικού αεροσκάφους

Οι τροποποιήσεις είναι οι ίδιες με αυτές για την παρόμοια αναβάθμιση KC-135R της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF).

Αυτές περιλαμβάνουν μια πλήρη αναδιαμόρφωση του θαλάμου πτήσης με νέες οθόνες υγρών κρυστάλλων, νέο υψόμετρο, ενημερώσεις μονάδας υπολογιστή, αυτόματο πιλότο και ψηφιακό σύστημα πτήσης.

Περιλαμβάνει επίσης την αντικατάσταση 63 εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων απαρχαιωμένων αναλογικών οργάνων υψηλής συντήρησης.

Η τουρκική αναβάθμιση υλοποιεί χρησιμοποίησε το πρόγραμμα Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS) της USAF για την εν λόγω αναβάθμιση.

Αυτά τα αεροσκάφη, περιττό να τονίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει ποτέ αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού;

Η Πολεμική Αεροπορία μας, σύμφωνα με άρθρο μας, συνεχίζει τον σχεδιασμό της για αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της στο επόμενο επίπεδο, που θα την καταστήσει κυρίαρχη εκτός από το Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Η πρόσφατη συνεκπαίδευση με τους Γάλλους, και το ιπτάμενο τάνκερ Α330 MRTT, επιβεβαίωσε τις σκέψεις για άμεση προμήθεια ανάλογων μέσων που θα προσδώσουν ακόμη ένα στοιχείο υπεροχής στους αιθέρες έναντι κάθε απειλής εξ ανατολής.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, η απόσυρση από τις ΗΠΑ των KC-135 δημιουργεί ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την Πολεμική Αεροπορία.

H USAF υπολογίζει ότι από την πρόωρη απόσυρση των KC-10 και KC-135 θα εξοικονομήσει περίπου 2 δισ. δολλάρια ετησίως. Σε ότι μας αφορά, τα λειτουργικά έξοδα του KC-10, σύμφωνα με το nation.time φθάνει τα 21.270$/ώρα. Για το KC-135 η τιμή σύμφωνα με το cbo.cov εκτοξεύεται στα 45.000$/ώρα.

Οι υποστηρικτές της άποψης απόκτησης τέτοιων αεροσκαφών στην Ελλάδα ισχυρίζονται ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για την απόκτηση 2 μονάδων. Επιχειρησιακά θα μπορούσε εν καιρώ κρίσης ή ακόμη και θερμού επεισοδίου να πετούν κοντά στην ηπειρωτική χώρα, ώστε όσα αεροσκάφη εφορμούν από το κεντρικό Αιγαίο να μην αναγκάζονται για προσγείωση προκειμένου να ανεφοδιαστούν.

το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και κατάθεσης οριστικής εισήγησης για την προμήθεια 4ων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. Μελετήθηκαν διάφορες προτάσεις, ακόμη κι αυτό της μετατροπής κάποιων C-130 σε ιπτάμενα τάνκερ.

Ακόμα περιμένουμε όμως την απόφαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ