Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέα απειλή! Η Τουρκία προχώρησε στο επόμενο στάδιο με το υπερηχητικό UAV καμικάζι

Η TAI μίλησε για πρώτη φορά για την ιδέα της μετατροπής του drone σε πύραυλο κρουζ ή drone καμικάζι πέρυσι, όταν η Τουρκία δοκίμασε την ανάπτυξή της Human-in-the-Loop (HITL).

Σήμερα, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της TUSAŞ, Ömer Yıldız, δήλωσε: "Αυτή τη στιγμή πετάμε υποηχητικά (κάτω από την ταχύτητα του ήχου). Αλλά μέσα σε 6 μήνες, θα έχουμε ένα νέο αεροσκάφος στόχο που θα πετά με ταχύτητα 0,8-0,9 mach."

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για την υπερηχητική (γρηγορότερη από τον ήχο) πτήση του του  «Şimşek», το οποίο έχει σχεδιαστεί για χρήση ως «αεροσκάφος στόχος» από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAŞ) και μπορεί επίσης να μετατραπεί σε μη επανδρωμένο drone καμικάζι.

Ο Yildiz ισχυρίζεται, ότι αφού αυξήσει την ταχύτητα του drone σε υπερηχητικό, ο χειριστής του μπορεί να αποφασίσει πώς θα το χρησιμοποιήσει. 

Εάν το Σίμσεκ είναι φορτωμένο με ειδικά πυρομαχικά, το drone γίνεται καμικάζι ικανό να καταστρέψει κάθε στόχο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της εταιρείας, ο χειριστής UAV δεν πρέπει να περιμένει να χτυπήσει πολύ μεγάλους στόχους. 

«Ωστόσο, η πιθανότητα το Σίμσεκ να εκτελέσει κρίσιμα καθήκοντα σε κρίσιμες στιγμές είναι τεράστια», είπε ο Γιλντίζ.

Οι προαναφερθείσες εξελίξεις, αναδεικνύουν δύο ερωτήματα μείζονος σημασίας για την Αθήνα. Πρώτον, με ποιον τρόπο θα εξισορροπήσει το τουρκικό πλεονέκτημα στα drones; Δεύτερον, πώς θα ανασχέσει, αν χρειαστεί, τυχόν επιχείρηση με drones σε βάρος της;

Πηγές από τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζουν ότι η ανάπτυξη και η χρήση προηγμένων drones θα είναι καταλυτική για το αξιόμαχο των ελληνικών όπλων. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, τα drones θα συμβάλουν σε σειρά δραστηριοτήτων, όπως στον επιχειρησιακό τομέα, αλλά και στη συλλογή πληροφοριών, ενώ θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Ένα παράδειγμα, αποτελεί η κίνηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όταν πέρυσι αντελήφθησαν υπερπτήσεις τουρκικών drones πάνω από τον -υπό κατασκευή- φράχτη του Έβρου, όσο και στον ουρανό εντός του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Άμεσα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή των συνόρων  ραντάρ με αντί drone τεχνολογία, κατάλληλα και για την «τύφλωση» των «ιπταμένων ματιών» του τουρκικού κράτους, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε με επιπλέον κάμερες σύγχρονης τεχνολογίας, ο -υπό κατασκευή- φράχτης στο Έβρο.

Όσον αφορά στις κάμερες, είναι σύγχρονης τεχνολογίας και βεβαίως θερμικές, ενώ έχουν την δυνατότητα να «βλέπουν» σε μια απόσταση ακόμα και 100 χλμ και να εντοπίζουν σημεία κινήσεις και δραστηριότητας.

Μετά την ευρεία χρήση τουρκικών UAV και την νέα επιθετική στάση των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, η ελληνική πλευρά σε ειδική συνεδρίαση αποφάσισε να αντιδράσει η χώρα μας, για να μην βρεθούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προ τετελεσμένων γεγονότων.  

Σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα η χώρα μας, θα είναι ικανή να στήνει “ ξόβεργες” στο Αιγαίο για να πιάνει “ τουρκικούς μπούφους” δηλαδή τουρκικά drone -UAV , αφού το πρώτο ελληνικό ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, εντοπίζει από μικρά drone ως εξοπλισμένα UAV με εμβέλεια 20 χλμ. θα τεθεί σε ισχύ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV.

Αυτές αφορούν κύρια σε δύο συστήματα: Τα Skylock και Skylord. Πρόκειται για συστήματα, που έχουν ως στόχο την ηλεκτρονική εξουδετέρωση των εχθρικών drones και όχι την κατάρριψή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

mitsotakis
Κυβέρνηση 0

«Το τέλος σας πλησιάζει» - Τρομοκρατημένοι αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από τις χθεσινές διαμαρτυρίες για τα Τέμπη - «Νευρική» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τρομοκρατήθηκαν από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις στο σύνταγμα και αλλού