Με την τουρκική ρητορική του Ερντογάν και των εξαπτέρυγών του κατά της Ελλάδας να έχει απογειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά την επιστροφή του Τούρκου Προέδρου από τη Νέα Υόρκη, όπου γύρισε με άδεια χέρια αναφορικά με το θέμα προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ , τις συνεχώς αυξανόμενες παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις σε νησιά μας ,από τουρκικά μαχητικά, drones, CN-235 και ελικόπτερα στο Αιγαίο και την πλύση εγκεφάλου με ανθελληνικό μένος των τουρκικών ΜΜΕ προς τον τουρκικό λαό, αντιλαμβανόμαστε ότι η πιθανότητα θερμού επεισοδίου που θα οδηγούσε σε στρατιωτική αντιπαράθεση Τουρκίας -Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Κοινώς το Αιγαίο "βράζει", χωρίς να φαίνεται η αμυδρή πιθανότητα επιστροφής των σχέσεων των 2 χωρών σε επίπεδο διαλόγου, αφού ο Ερντογάν έχει διακόψει οποιαδήποτε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Η πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και η ανακοίνωση του, δείχνουν δύο πράγματα σε σχέση με την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, που είναι:
- Πρώτον επισημοποιούνται δεσμευτικά για απάντηση επί του πεδίου από την Τουρκία, οι υποτιθέμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας .
- Δεύτερον ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο πλέον των προετοιμασιών έμπρακτης εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας και εφαρμογής των ήδη υπαρχόντων τουρκικών σχεδίων για το Αιγαίο.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει κατά συμπλέγματος ακατοίκητων ή με λίγο πληθυσμό μικρονήσων-βραχονησίδων μας, αποσκοπώντας να καταλάβει γρήγορα χρονικά μερικές από αυτές, προκειμένου να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, ευελπιστώντας στη συγκράτησή μας από τους Συμμάχους για να μην μετουσιωθούν οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη.
Η Τουρκία πραγματοποιώντας συνεχείς υπερπτήσεις UAV της ,ημέρα και νύχτα σε Κανδελεούσα και Κίναρο, δείχνει τις προθέσεις-προτιμήσεις της, σε μικρονήσους-βραχονησίδες, εστιάζοντας σε ένα νοητό ορθογώνιο που εκτείνεται από την χερσόνησο της Κνίδου (Ντάτσα)-Νισύρου-Κανδελεούσας Τριανήσια- Σύρνα-Μικρός και Μεγάλος αδελφός- Ανατολικά Αστυπάλαιας- Κίναρος-Μαύρα-Λεβίθα- Λειψοί- Αρκιοί-Αγαθονήσι -Didym στα μικρασιατικά παράλια.
Κως-Ψέριμος-Φαρμακονήσι-Καλόλιμνος-ΙΜΙΑ-Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, αποτελούν τα κοντινότερα νησιά προς τα μικρασιατικά παράλια σε αυτό το ορθογώνιο που προαναφέραμε, με Κάλυμνο-Λέρο και Πάτμο να περικλείονται σε αυτό.
Μέτρα προστασίας μικρονήσων-βραχονησίδων
Επισημαίνουμε ότι νησίδες-βραχονησίδες μας θα πρέπει να καλύπτονται-προστατεύονται με πολλαπλά μέσα και τρόπους, όπως:
1. Αυξημένα μέσα επιτηρήσεως θαλάσσιας επιφανείας και αέρα (ρανταρ κυρίων νήσων, UAV, USV, πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία Ειδικών δυνάμεων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, πλωτά μέσα λιμενικού , κλπ) αλλά και από μέσα υποθαλάσσιας επιτήρησης προς αποφυγή υποθαλάσσιας διείσδυσης SAT, στα οποία εμβαθύνουν ιδιαίτερα οι Τούρκοι.
2. Eνοποιημένη αντιαεροπoρική άμυνα, με επικαλυπτόμενη αντιαεροπορική προστασία από αντιαεροπορικά μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς από παρακείμενη κύρια νήσο και με MANPADS από την φρουρά της μικρονήσου.
Ενίσχυση των φρουρών μικρονησίδων μας στο Αιγαίο με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα (MANPADS) και επικάλυψή της αεράμυνάς τους εκτός των ανωτέρω και με anti-drone σύστημα.
Ειδικότερα τα MANPADS αναγκαιούν μαζί με το anti-drone σύστημα για την κατάρριψη των τουρκικών UAV και ελικοπτέρων επιθετικών και μεταφορικών, τα οποία αναμένουμε να χρησιμοποιήσει κατά κόρον η Τουρκία στη φάση της επίθεσης της, αλλά και συνδυαστικά με ΠΕΠ αλλά και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου πχ. Koral, που θα έχει εγκαταστήσει στα μικρασιατικά παράλια.
Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο ο αμυνόμενος έχει δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού οι σύγχρονοι πόλεμοι με τελευταίο αυτόν στην Ουκρανία κετέδειξαν ότι το πυρ κυριαρχεί έναντι του ελιγμού.
Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
3. Προώθηση των Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένων οχημάτων σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων, τα οποία είναι κατάλληλα για την εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων.
4. Δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης πυροβολικού από γειτονική νήσο, πολεμικό ναυτικό ή πολεμική αεροπορία, καθώς και διάθεσης μέσων στα κύρια νησιά μας (ελικόπτερα, φουσκωτά σκάφη) για μεταφορά ενισχύσεων από νήσο σε νήσο εφόσον κριθεί απαραίτητο, ιδίως φορητών αντιαεροπορικών (MANPADS) και αντιαρματικών.
Συνεπώς ενέχει πολύ μεγάλη σημασία η ύπαρξη αξιόπιστων και ασφαλών επικοινωνιών των παραπάνω εμπλεκομένων με τη φρουρά της μικρονήσου.
5. Οι Εθνοφύλακες μας τέλος, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα και την τελευταία πτύχωση του εδάφους και τον τελευταίο όρμο, αποτελούν σημαντικότατη πτυχή της άμυνας μικρονήσων μας, μαχόμενοι υπέρ "βωμών και εστιών".
Εφεδρεία
Επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών και φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων, προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.
Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταφορικών ελικοπτέρων με τη συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).
Τέλος υπάρχει και η Διακλαδική δύναμη αμέσου επεμβάσεως, η οποία διαθέτει κολοσσιαία ισχύ πυρός, την οποία δεν συνιστούμε να την δοκιμάσει νοήμων άνθρωπος.
Επίλογος
Η νέα κρίση στο Αιγαίο δεν θα έχει από πλευράς μας τα χαρακτηριστικά αυτής των Ιμίων του 1996, όπου εστιάσαμε στο δένδρο (ΙΜΙΑ) και όχι στο δάσος που λέγεται ΑΙΓΑΙΟ.
Ότι και όποιος τολμήσει να ανεβεί σε ελληνική βραχονησίδα-νησίδα-νήσο θα εξαϋρώνεται από τα πυρά της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και των ΠΕΠ των νησιών μας.
.