Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην επικείμενη έξοδο του τουρκικό ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ένα αρνητικό σενάριο που εξετάζει η Αθήνα, το Oruc Reis αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, η οποία αποτελεί ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Abdulhamid Han, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων, θα κινηθεί νοτιότερα ταυτόχρονα με το Oruc Reis, στο βόρειο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.
Δεδομένου ότι η Navtex βάσει της οποίας ξεκίνησε τις επιχειρήσεις το Abdulhamid Han μεταξύ της Τουρκίας και της Κατεχομένων λήγει στις αρχές Οκτωβρίου, εξετάζεται η έκδοση νέας μαζί με το ενδεχόμενο να κινηθούν οι Τούρκοι προς την Κυπριακή ή ακόμη και στην Ελληνική ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι εκτιμάται ότι είναι πού πιθανόν να επιδιώξουν να “οριοθετήσουν” την περιοχή του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου, προκαλώντας εκ νέου την Ελλάδα, εκμτεαλλευόμενη τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη
Αυτός είναι και ο λόγος που μας κίνησε περιέργεια το χθεσινό twitter του Υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν, όπου δήλωσε:
«Το 40% των μη ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων πετρελαίου καλύπτονται από τη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία».
Εδώ διαπιστώνουμε ότι ο Λίβυος Υπουργός επικαλείται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, το οποίο δεν έχει επικυρωθεί από το Λιβυκό κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν έχει καμία απολύτως ισχύ
Ένθερμος υποστηρικτής του παράνομου τουκολιβυκού μνημονίου
Ωστόσο είναι ένθερμος υποστηρικτής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και φίλα προσκείμενος προς τον αχυράνθρωπο της Άγκυρας στη Λιβύη, μεταβατικό Πρωθυπουργό Dbeibeh
Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Αυγούστου 2022, ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Μοχάμεντ Ουν, δήλωσε ότι η συμφωνία για θαλάσσια οριοθέτηση με την Τουρκία έδωσε στη Λιβύη τεράστιο υδάτινο χώρο, προσθέτοντας σε συνέντευξή του στο Panorama TV, ότι το υπουργείο του έστειλε επιστολή στον πρώην Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), Μουσταφά Σανάλα να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα λιβυκά ύδατα σύμφωνα με τη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά δεν το έλαβε υπόψη του.
"Η Λιβύη χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να φτάσει η παραγωγή πετρελαίου τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Λιβύη έχει τώρα ανακαλύψει 29 τοποθεσίες πετρελαίου και 12 αερίου σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου. Ο πετρελαϊκός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα που περιλαμβάνουν δισταγμό ξένων εταιρειών να δουλειά στη Λιβύη», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τότε τις προτάσεις που έγιναν από τις πρεσβείες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με τη διαχείριση των εσόδων του λιβυκού πετρελαίου, ο Ουν είπε ότι η συζήτηση για τη διαχείριση των εσόδων από το πετρέλαιο ήταν μια προσπάθεια να ασκηθεί ξένη επιρροή στη διαχείριση του λιβυκού κράτους.
Ο Dbeibeh διόρισε δικό του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου
Ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο 2022, ο Dbeibeh είχε διορίζει νέο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου
«Ο Φαρχάτ Ομάρ Μπενγκντάρα διορίστηκε πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), αντικαθιστώντας τον Μουσταφά Σαναλά», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου Αχμάντ Τζουμάα στο πρακτορείο Anadolu, τότε
Είπε ότι διορίστηκαν επίσης τέσσερα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας πετρελαίου.
Ο Sanalla ήταν επικεφαλής της NOC από το 2015, αλλά προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ του ίδιου και του υπουργού Πετρελαίου Mohamed Aoun, ο οποίος κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της NOC ότι απέκρυψε αναφορές σχετικά με την παραγωγή και τα έσοδα πετρελαίου.
Ο Bengdara είχε διατελέσει στο παρελθόν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης μεταξύ 2006 και 2011.
Πριν από το κλείσιμο, η Λιβύη παρήγαγε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο τουρκόφιλος Dbeibeh έχει τοποθετήσει στις θέσεις του Υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης και του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, δικούς του ανθρώπους , υποστηρικτές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η ανάρτηση στο twitter του Υπουργού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν, για την ΑΟΖ της Λιβύης , όπως οριοθετήθηκε από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε συκερασμό με την επικείμενη έξοδο του Oruc Reis στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργούν συνειρμούς.
Ερντογάν και Dbeibeh, ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εφαρμόσουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, προβαίνοντας σε έρευνα αρχικά και γεώτρηση εκ των υστέρων σε τμήμα της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.
Άραγε έτσι θα ανοίξει το "κουτί της πανδώρας" μια και καλή στα Ελληνοτουρκικά;