Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσική αποκάλυψη για κυοφορούμενη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας κατά Ελλάδος- Τι θα κάνει πραγματικά ο Ερντογάν αν χάσει τις εκλογές;

Νέα αποκάλυψη φέρνει ρωσική ιστοσελίδα για κυοφορούμενη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και καθεστώτος Ερντογάν με φόντο την Ελλάδα και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, φέρνοντας δυσοίωνες προβλέψεις για την χώρα μας.
Δεν ήταν καθόλου τυχαία η στάση του Κ.Μητσοτάκη που ενώ μιλά για “ γιοκ νταηλίκια”, την ίδια στιγμή καλεί σε συνομιλίες ..ποιόν τον Ερντογάν που μας απειλεί με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο ημέρα και νύκτα.    

"Αν δεν συμφωνήσουν ΗΠΑ-Τουρκία  πριν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τότε και μόνον τότε, η Δύση θα ανατρέψει το καθεστώς του Τούρκου προέδρου με κάθε μέσο" δηλώνει Ρώσος ειδικός.  

Με φόντο μια πιθανή κρίση με την Ελλάδα, Ρώσοι σύμβουλοι και ειδικοί μιλούν για το τι είναι πραγματικά έτοιμος ο Τούρκος πρόεδρος, αν χάσει στις προεδρικές εκλογές του 2023, ενώ στην εξίσωση τοποθετούν και τα αμερικανικά σχέδια για την εκδίωξη του σουλτάνου από την ηγεσία της χώρας, μετά από 22 συνεχόμενα χρόνια στην εξουσία.      
Ο Gevorg Mirzayan, Ρώσος Καθηγητής στο οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας αποκαλύπτει ότι το σκηνικό στην Τουρκία είναι πολύ επικίνδυνο ειδικά το επόμενο διάστημα.

Ρωσική ιστοσελίδα: - Τι είναι πραγματικά έτοιμος να κάνει ο Ερντογάν σε περίπτωση ήττας στις εκλογές; Θα εγκαταλείψει ήρεμα την εξουσία;

Απάντηση: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε για κάποιο είδος εκλογικής ήττας. Υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές.

Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων που θα ενίσχυαν την θέση του Ερντογάν.

Αλλά αν ο ίδιος καταλάβει ότι χάνει, είναι απίθανο να παραιτηθεί από την εξουσία, διότι διαφορετικά θα χάσει τον έλεγχο του δικαστικού συστήματος και των μέσων ενημέρωσης και θα πάει φυλακή.

Ρωσική ιστοσελίδα: Είναι ασύμφορη η νίκη του Ερντογάν για τους Αμερικανούς; Τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να το αποτρέψουν;

Απάντηση: Και πάλι, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα συμφωνήσουν με τον Ερντογάν πριν τις εκλογές.

Αν όμως δεν συμφωνήσουν, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν όντως ό,τι είναι δυνατό για να τον ανατρέψουν. Το κάνουν ήδη μέσω της “εξυγίανσης” της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Αν ρωτάτε για το αν αποφασίσουν για ένα νέο πραξικόπημα, τότε θα σας πως ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος για κάτι τέτοιο τώρα.

Ένα πραξικόπημα στην Τουρκία χρειάζεται χιλιάδες ανθρώπους να το οργανώνουν, καθώς και μεγάλες ήττες του Ερντογάν στην οικονομία και στην πολιτική”, τόνισε ο ίδιος.

Στο ίδιο θέμα απάντησε έτερος Ρώσος σύμβουλος με γνώση στο όλο θέμα για την Τουρκία  

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένες με τον Ερντογάν και, φυσικά, θα προσπαθήσουν να τον εκθρονίσουν και να τον βλάψουν στις επερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Σαπούνοφ, στρατιωτικός-πολιτικός εμπειρογνώμονας στο υπουργείο άμυνας.

"Υπάρχει μια διαιρεμένη Τουρκία, ενώ υπάρχει επίσης ένας ισχυρός αυταρχικός ηγέτης. Υπάρχει όμως και μια πολύ σοβαρή αντιπολίτευση, όπως για παράδειγμα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu που έχει πολύ μεγάλη επιρροή.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν άρχισαν να του επιτίθενται πολύ πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023.

Συγκεκριμένα, άρχισαν να αμφισβητούν το ενδεχόμενο  να  προταθεί ο Ερντογάν για νέα θητεία λόγω μακρόχρονης παραμονής στο ανώτατο αξίωμα.

Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο Ερντογάν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα είναι οι δεύτερες για τον ίδιο, μετά τη μετάβαση της Τουρκίας από κοινοβουλευτική σε προεδρική μορφή διακυβέρνησης το 2018.

Δηλαδή, σύμφωνα με το σύνταγμα, αυτή δεν θα είναι η τρίτη θητεία, όπως πιστεύει η τουρκική αντιπολίτευση, αλλά η δεύτερη.

Ο Ερντογάν λοιπόν σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα. Φυσικά, η Τουρκία δεν είναι ΗΠΑ, όπου η εξωτερική πολιτική δεν έχει τέτοιο αντίκτυπο στις προεκλογικές αναμετρήσεις.

Όμως ο Ερντογάν προσπαθεί διαρκώς να αυξήσει το βάρος των διεθνών του προσόντων εντός της χώρας, αφού αυτό είναι το δυνατό του σημείο.

Ωστόσο, η πιθανότητα ο Ερντογάν να είναι έτοιμος να μπει σε ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα για να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα είναι μικρή. Δεν έχει ακόμη τόσο σοβαρά προβλήματα για να ξεκινήσει πόλεμο. Αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια περιορισμένη κλιμάκωση, ένταση", συνέχισε ο ίδιος.

Ερώτηση ιστοσελίδας: Στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι και οι Έλληνες έχουν ήδη συγκρουστεί το 1974 στην Κύπρο. Είναι δυνατόν να επαναληφθεί αυτό; Ή δεν θα επιτρέψουν οι Αμερικανοί πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ;

Απάντηση: Δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν άλλο σημαντικό παίκτη σε αυτήν την ιστορία, την Γαλλία. Είναι αυτή που στέκεται πρωτίστως πίσω από την Ελλάδα και η Αθήνα θεωρεί το Παρίσι ως τον σημαντικότερο σύμμαχό της.

Το 2020, η Γαλλία παρείχε σοβαρή διπλωματική βοήθεια στην Ελλάδα στην προαναφερθείσα διαμάχη με την Τουρκία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο Πέλαγος, υποστηρίζοντάς την με προμήθειες όπλων.

Στην Κορσική τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε λάβει χώρα μια  συνάντηση των ηγετών των χωρών της Νότιας Ευρώπης, των «Επτά Μεσογειακών χωρών», στην οποία το ζήτημα του Αιγαίου ήταν το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Η Τουρκία δεν περιλαμβάνονταν στους επτά, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη.

Τότε, στη συνάντηση αυτή εκφράστηκε ξεκάθαρη υποστήριξη στην Αθήνα, ενώ η Άγκυρα κατηγορήθηκε για προκλήσεις και απειλήθηκε με κυρώσεις, ενώ ο Μακρόν είπε ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον Ευρωπαίος εταίρος στην ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου.

Η καταδίκη προκλήθηκε τότε από το γεγονός ότι ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποίησε γεωλογική έρευνα σε επίμαχη περιοχή. Στη δυσαρέσκεια Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας προστέθηκε η συμφωνία του τέλους του 2019 για συνεργασία Τουρκίας-Λιβύης, όταν, μεταξύ άλλων, οι δύο αυτές χώρες συμφώνησαν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Τουρκία έλαβε το δικαίωμα σε θαλάσσια εδάφη από τα οποία θα πρέπει να διέρχεται ο κοινός αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, την κατασκευή του οποίου συμφώνησαν νωρίτερα το 2019.

Στα τέλη Αυγούστου 2020, η Ελλάδα πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις κοντά στην Κρήτη, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και τα ΗΑΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν σύμβαση για την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών τελευταίας γενιάς που κατασκευάζει η Naval Group αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα αγοράσει επίσης έξι επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.

Δεν εμπλέκονται λοιπόν μόνο οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Γαλλία χρειάζεται μια ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ακόμη λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελεγχόμενη κλιμάκωση, προμήθεια όπλων, υποκινήσεις, προβλήματα για τον Ερντογάν, μπορούν να γίνουν ναι. Αλλά ο πόλεμος μεταξύ  δύο χωρών της συμμαχίας δεν είναι κάτι απλό. Αυτό είναι κάτι που όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να κάνουν μόνο ως έσχατη λύση”, καταλήγει ο ίδιος.

Οι Ρώσοι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ επιχειρούν στην κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε, να αποσοβήσουν στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, κάτι το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλη την περιοχή και γενικότερα για τη Δύση.

Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι μέχρι στιγμής, ότι  δεν υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία να υποδηλώνουν ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βαίνει προς ύφεση, παρά τις παραπάνω προσπάθειες, ενώ γίνεται υπόμνηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά και των Ελληνοτουρκικών στρατιωτικών αντιπαραθέσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ