Ελληνοτουρκικά

Πως η οικονομική πολιτική Ερντογάν ευθυγραμμίζεται με αυτές Κίνας-Ρωσίας και τα επακόλουθα στα Ελληνοτουρκικά

Σε άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο, "Ενόψει των εκλογών στην Τουρκία του 2023 θα αποφέρει η επικίνδυνη μείωση των επιτοκίων υποστήριξη για τον Πρόεδρο Ερντογάν;" γίνεται ευθύς λόγος  για ευθυγράμμιση της Τουρκίας με Ρωσία και Κίνα, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

Η Τουρκία ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία και την Κίνα;

"Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης στο μυαλό των περισσότερων κεντρικών τραπεζών είναι πώς να μειωθεί ο διψήφιος ΔΤΚ. (Δείκτης τιμών καταναλωτή)

Αντίθετα, η Τουρκία, η Ρωσία και πιο πρόσφατα, η Κίνα μειώνουν τα επιτόκια αναφοράς. Η κεντρική τράπεζα της Μόσχας πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η νομισματική πολιτική στο Πεκίνο αντιμετωπίζει τις οικονομικές συνέπειες της αυστηρής στρατηγικής μηδενικού Covid και μιας τεράστιας κρίσης ακινήτων.

Οι στόχοι της Άγκυρας είναι διαφορετικοί.

Αυτοί είναι ο κατασκευαστικός τομέας και οι συναφείς βιομηχανίες του έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Τουρκίας, απασχολώντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Λόγω της τάσης του κλάδου να επιτρέπει νεποτιστικούς δεσμούς, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε δημόσια και ιδιωτικά έργα στον κατασκευαστικό τομέα για να ανταμείψει τους φίλους του και να ρίξει χρήματα στους πολιτικούς του συμμάχους.

Στη λίστα του 2021 με τους 250 κορυφαίους διεθνείς εργολάβους στον κόσμο, η Τουρκία κατατάσσεται τρίτη, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν επιδιώκει επίσης να διατηρήσει στη ζωή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ανατολίας που αντιπροσωπεύουν μια από τις ισχυρότερες βάσεις υποστήριξής του.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης με επαναλαμβανόμενες μειώσεις επιτοκίων θα επιδεινώσει τα προβλήματα πληθωρισμού της Τουρκίας και θα υποτιμήσει περαιτέρω το εγχώριο νόμισμα.

Αλλά αυτό μπορεί να είναι μέρος του επικίνδυνου σχεδίου του Ερντογάν.

Πρώτον, δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά  μέσω μιας επιστροφής στην οικονομική ορθοδοξία σε μια προεκλογική χρονιά.

Η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις της φτώχειας και της ανεργίας, ενώ θα μείωνε τις εκλογικές προοπτικές του Ερντογάν.

Είναι αλήθεια ότι τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού πλήττουν σοβαρά τους αστικούς ψηφοφόρους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να υπολογίσει ότι όσο τα επίπεδα απασχόλησης δεν μειώνονται και οι κατώτατοι μισθοί αυξάνονται τακτικά, όπως συνέβη δύο φορές τους τελευταίους επτά μήνες, η κυβέρνησή του μπορεί να διατηρήσει την υποστήριξη των περισσότερων ψηφοφόρων χαμηλού εισοδήματος.

Λόγω της συντηρητικής πολιτιστικής ατζέντας του και των προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας, μπορεί ακόμα να προσελκύει πολλούς φτωχούς ψηφοφόρους.

Είναι απίθανο, ωστόσο, ένα τέτοιο στοίχημα να αποδώσει στην κάλπη."

Τι είναι ο ΔΚΤ

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΔΤΚ ή στα Αγγλικά (CPI), μετρά τη μηνιαία μεταβολή των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές υπολογίζοντά τον  ως σταθμισμένο μέσο όρο τιμών για ένα καλάθι αγαθών και υπηρεσιών που αντιπροσωπεύουν τις συνολικές καταναλωτικές δαπάνες μιας χώρας

Ο ΔΤΚ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα μέτρησης του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού.

Η αναφορά ΔΤΚ χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία έρευνας, δείγμα τιμών και σταθμίσεις δεικτών από τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI), ο οποίος μετρά την αλλαγή στις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί αγαθών και υπηρεσιών 

Ο ΔΤΚ είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο του πληθωρισμού, ακολουθούμενο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Ο ΔΤΚ βασίζεται σε χιλιάδες  τιμές που συλλέγονται μηνιαίως από χιλιάδες καταστήματα λιανικής και παροχής υπηρεσιών, καθώς και  ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Τα ενοίκια κατοικιών χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της αλλαγής στο κόστος στέγασης, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκατοίκησης που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του ΔΤΚ.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από την παραπάνω ανάλυση-άρθρο  προκύπτει ότι για διαφορετικούς λόγους, η οικονομική πολιτική του Ερντογάν στην Τουρκία της μείωσης των επιτοκίων, ευθυγραμίζεται  με τις αντίστοιχες της Ρωσίας και της Κίνας, ερχόμενη σε αντίθεση με τα δυτικά οικονομικά μοντέλα

Διαφαίνεται ότι το οικονομικό ρίσκο της πολιτικής του αυτής, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να το αντιμετωπίσει ,με αύξηση των κατώτατων μισθών και μέσω προγραμμάτων κοινωνικής βοήθειας προς τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει φτωχούς ψηφοφόρους ,ενόψει των επικείμενων εκλογών του 2023, κατι που εκτιμάται αν όχι απίθανο , πολύ δύσκολο

Συνεπώς δεν αναμένεται με τα παραπάνω μέτρα- τονωτικές ενέσεις , ο Ερντογάν να μπορέσει να ανακάμψει δημοσκοπικά, όπότε μια οδός του μένει, την οποία ξέρει πολύ καλά, να εγείρει το Εθνικιστικό συναίσθημα των Τούρκων, επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα της καθημερινότητας του Τούρκου πολίτη

Για τον λόγο αυτό βλέπουμε να υπάρχει  σε καθημερινή βάση ένας βομβαρδισμός αναφορών σε βάρος της Ελλάδας, από τον Τούρκο Πρόεδρο, τους  Τούρκους ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ-ΥΠΕΣ, αξιωματούχους του  κόμματος ΑΚP αλλά και του κόμματος MHP των γκρίζων λύκων που είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ααποστράτων αξιωματικών -αναλυτών και ΜΜΕ

Όλοι οι παραπάνω είναι ταγμένοι σε ένα και μοναδικό σκοπό, να εκτρέψουν την προσοχή του Τούρκου πολίτη από την οικονομία που δεν υπάρχει διέξοδος και να την κατευθύνουν στα Ελληνοτουρκικά

Εδώ υποβόσκει μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, αφού ο Ερντογάν με τις συνεχείς απειλές που εκτοξεύει σε βάρος της χώρας μας απευθυνόμενος και δεσμευόμενος προς το λαό του, γίνεται δέσμιος υλοποίησής τους, καθιστώντας έτσι τη στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες επιτακτική και αναπόφευκτη για τον ίδιο και την κυβέρνησή του 

Αυτό είναι εκείνο που κατά την εκτίμηση μας είναι και το πλέον επικίνδυνο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...