Το πασιφανές αναφέρει ο γνωστός Ισραηλινός ειδικός SETH J. FRANTZMAN σε άρθρο του στην jpost.com, για την επιθετική και προκλητική πολιτική των Τούρκων κατά της Ελλάδος, η οποία απειλεί τόσο το Ισραήλ, όσο και τον αγωγό East Med, ενώ στο βάθος βρίσκεται η Αίγυπτος.
Ξεκάθαρα πράγματα, αφού η Άγκυρα προετοιμάζει εδώ και χρόνια μια πανίσχυρη πολεμική μηχανή κατά των χωρών της Μεσογείου, για να επιβάλει τα νεο-οθωμανικά της όνειρα, απειλώντας ενεργειακά σχέδια τρις ευρώ, έχοντας παράλληλα πλάνα για την δημιουργία περιφερειακής επιρροής μέσω του σχεδιαζόμενου τουρκικού χαλιφάτου.
Ο ίδιος τονίζει: “Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα καθώς οι δύο χώρες φαίνονται για άλλη μια φορά να οδηγούνται σε κρίση. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις κρίσεις για να προσπαθήσει να παραμερίσει και να απομονώσει την Αθήνα, καθώς η Τουρκία περιμένει να παίξει το ενεργειακό της χαρτί εν μέσω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η Άγκυρα, για παράδειγμα, “κτυπά” την Ελλάδα χρησιμοποιώντας μια μοχθηρή ρητορική και φέρνει στο νους μας τις σκοτεινές μνήμες της εθνοκάθαρσης των Ελλήνων από τη Τουρκία το 1922.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας χλευάζει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, με την διαμεσολάβηση ειδικών συμφωνιών με τη Ρωσία.
Καμία από τις θέσεις της Τουρκίας δεν είναι καινούργια.
Ωστόσο, η Άγκυρα επιδίωξε να στραφεί από το 2020 για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με άλλες χώρες που απειλούσε πριν.
Η Άγκυρα έκανε ελιγμούς για να θεραπεύσει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.
Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση.
Η Τουρκία πλήττει την Ελλάδα και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έρθουν χειρότερα.
Το κρατικό μέσο της Τουρκίας TRT έλαβε εντολή να «εξηγήσει» τις πρόσφατες εντάσεις κατηγορώντας τη Δύση και την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο άρθρο στο TRT ισχυρίστηκε ότι «οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ελλάδα είναι μέρος μιας ατζέντας που ενθαρρύνεται από τη Δύση, για να στριμώξει την Τουρκία λόγω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αναφέρουν ανοιχτά ότι «το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου καθώς και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», είναι ζητήματα που αμφισβητεί η Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να απειλήσει τα ελληνικά νησιά σε μια μεγάλη προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία και να φέρει ξανά στο προσκήνιο τα φαντάσματα της δεκαετίας του 1920 όταν οι Έλληνες εκδιώχθηκαν και έτυχαν εθνοκάθαρσης από την Τουρκία.
Αργότερα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και επίσης εκδίωξε τον ελληνικό πληθυσμό.
Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ιστορικά, απλώς απαντούσε σε απειλές κατά της τουρκικής κοινότητας, η ουσία είναι ότι η τουρκική πλευρά έχει μακρά ιστορία επιθέσεων σε μειονότητες, όπως οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι.
Οι Έλληνες έχουν υποστεί πογκρόμ και επιθέσεις στην Τουρκία, ειδικά τον περασμένο αιώνα.
Ενώ μια εισβολή στα ελληνικά νησιά δεν είναι πιθανή στην ατζέντα της Τουρκίας, η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει μια δικαιολογία για να παρενοχλεί ελληνικά πλοία και αεροσκάφη.
Αυτό είναι μέρος της προσπάθειας της Άγκυρας να διεκδικήσει μια τεράστια λωρίδα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εξαγωγές ενέργειας, αλλά η ίδια έχει πολλές περιοχές αλλού για γεωτρήσεις και αναζήτηση φυσικού αερίου.
Στόχος της Άγκυρας είναι να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή απειλή για να δημιουργήσει στρατιωτικά και γεωστρατηγικά προβλήματα.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, η Ευρώπη είναι απελπισμένη για εισαγωγές φυσικού αερίου και ενέργειας.
Πώς χρησιμοποιεί η Τουρκία τις σχέσεις της με το Ισραήλ;
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιδίωξε να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά για να αλλάξει τις ενεργειακές συμφωνίες του Ισραήλ προς την Τουρκία, στον δρόμο για την Ευρώπη.
Στόχος και πάλι είναι να απομονωθεί και να παραγκωνιστεί η Ελλάδα και στη συνέχεια να εξαρτηθούν τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από την Τουρκία.
Η Άγκυρα έδειξε ήδη τις προθέσεις με Σουηδία και Φινλανδία.
Η τουρκική πλευρά την αποκαλεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αλλά αυτή η πολιτική είναι αντιευρωπαϊκή, αντιδυτική και γενικά φιλορωσική και μέρος μιας προσέγγισης που σημαίνει ότι η Άγκυρα συνεργάζεται στενά με το Ιράν καθώς και με άλλους αυταρχικούς ηγέτες.
Η Άγκυρα δεν απείλησε ποτέ το Ιράν για παράδειγμα, αλλά “χτυπάει” την Ευρώπη και την Ελλάδα και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Το Ισραήλ βρίσκεται προς στιγμή έξω από τους άμεσους στόχους των Τούρκων, αλλά η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να έρθουν χειρότερες σχέσεις, καθώς η TRT επέκρινε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google για τις συμφωνίες τους στο Ισραήλ.
Η Τουρκία και το Ισραήλ ανανέωσαν πρόσφατα πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, αλλά η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει τους καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ για να προσπαθήσει να βλάψει τους δεσμούς Ισραήλ-Ελλάδας και Ισραήλ-Κύπρου.
Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την αεράμυνα της για να «κλειδώνει» τουρκικά αεροσκάφη πάνω από διεθνή ύδατα και ότι «παραβιάζει» τα χωρικά της ύδατα.
Εν ολίγοις, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Δύση είναι εναντίον της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία χρησιμοποιεί στη συνέχεια τη Δύση για να εκβιάζει το ΝΑΤΟ.
Ο στόχος της Άγκυρας σε αυτή τη διαμάχη έχει να κάνει με το να επιθυμεί να επαναφέρει ξανά την φρίκη του 20ου αιώνα.
Τούρκος ειδικός μιλώντας στο TRT, αναφέρει μια «γεωπολιτική γέννηση».
Όλα αυτά αφορούν τη διεκδίκηση της Άγκυρας στα παλαιά οθωμανικά εδάφη, μια πολιτική που είναι γνωστή ως νεο-οθωμανισμός.
Τέτοιες πολιτικές δημιούργησαν τους μεγάλους πολέμους και γενοκτονίες τον 20ο αιώνα.
Η Άγκυρα έχει ήδη εισβάλει στο Αφρίν και σε τμήματα της Συρίας, και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα βασίζεται, εν μέρει, στο ρόλο της Τουρκίας στη Συρία.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και άλλα καθεστώτα εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν μια νέα «γεωπολιτική» παγκόσμια τάξη όπου η ηγεμονία των ΗΠΑ θα είναι στο περιθώριο και οι δυτικές δημοκρατίες σε άμυνα”.
Η Ελλάδα, γενέτειρα της δυτικής δημοκρατίας και φιλοσοφίας, είναι πλέον ξεκάθαρος στόχος της Τουρκίας.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα και την Κύπρο σήμερα, και ότι οι αμερικανικές δηλώσεις πολιτικών καλύπτουν τις απειλές τις τουρκικές απειλές.
Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, η Άγκυρα απολάμβανε στενότερους δεσμούς με τον Λευκό Οίκο, αλλά μέχρι το 2020 είχε κάψει τις γέφυρες της με την αμερικανική ελίτ.
Η Άγκυρα φιλοξενούσε τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και απειλούσε τις ΗΠΑ μέχρι την εκλογή του Μπάιντεν.
Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτά τα περιστατικά, όπως και το περιστατικό με τον όμηρο Αμερικανό πάστορα, ενώ τουρκικές δυνάμεις παρενοχλούσαν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, τα οποία ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το κυβερνών κόμμα AKP, εκφράζουν τώρα ισχυρισμούς ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα οδηγήσουν σε τουρκική «αντίδραση» κατά της Δύσης.
Αυτό το σκηνικό θα τελειώσει με μια ώθηση προς την Τουρκία να «αναπτύξει μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση της συριακής σύγκρουσης».
Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση γιατί σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια επερχόμενη σύγκρουση αυτόν τον χειμώνα μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης και ότι η Άγκυρα και η Ρωσία ενδέχεται να συνεργαστούν, με το Ιράν, στη Συρία.
Η κρίση Ελλάδας-Τουρκίας επίσης, δεν αφορά μόνο μερικά περιστατικά στη Μεσόγειο. Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αναφέρουν ότι αυτό είναι μέρος του γεωπολιτικού σχεδίου της Άγκυρας, για να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με τη Μόσχα και να συνεργαστούν στην Συρία.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση στην ανατολική Μεσόγειο, να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και να οδηγήσει σε απελευθέρωση ισλαμιστών ριζοσπαστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία.
Η Άγκυρα συνήθως παραδέχεται τα σχέδιά της ανοιχτά μέσω μεγάλων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, επειδή το κυβερνών κόμμα της έχει μια ατζέντα πολιτικής για τα μέσα ενημέρωσης, αφού τα χρησιμοποιεί για να “τηλεγραφεί” προς όλους τους ενδιαφερομένους τις επόμενες κινήσεις της”, καταλήγει ο Ισραηλινός ειδικός μεταξύ άλλων.
Η Τουρκία αναζητά τον όλεθρο, αφού μιλά, κινείται, σχεδιάζει ξανά μια οθωμανική αυτοκρατορία, την οποία κανένας στην δύση, αλλά πιθανόν και στην Ανατολή δεν επιθυμεί.
Η Ανατολική Μεσόγειος και τα τεράστια κοιτάσματα της είναι η κινητήριος δύναμη, για να υλοποιηθούν τα τουρκικά σχέδια αυτά, για αυτό αν αποκοπεί η Άγκυρα από την περιοχή θα περιοριστεί στο εσωτερικό της, με τα ανάλογα αποτελέσματα.