Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πιθανή ζώνη ελληνοτουρκικής σύγκρουσης η Α.Μεσόγειος και το Αιγαίο αναφέρει Ισραηλινός ειδικός

Πολλοί ειδικοί και αξιωματούχοι ανησυχούν για τον αγωγό EastMed, ο οποίος σχεδιάζεται να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη, η οποία πλήττεται από μια τρομερή ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιφερειακοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ταυτόχρονα όμως, ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ο «θάνατος» των έργων που στοχεύουν στη μεταφορά φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, η οποία βιώνει αυτήν την ενεργειακή κρίση.

Ο ειδικός του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, εμπειρογνώμονας για την Τουρκία Δρ. Hay Eytan Cohen δήλωσε :

«Υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το εάν το έργο του EastMed είναι πλέον βιώσιμο. Δεδομένων των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δεν νομίζω ότι καμία πολυεθνική εταιρεία θα ήταν διατεθειμένη να κάνει αυτό το επικίνδυνο βήμα και να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε μια πιθανή ζώνη σύγκρουσης».

Η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει σημαντικούς πόρους φυσικού αερίου και θεωρείται σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για τις χώρες της περιοχής.

Οι ηγέτες της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου υπέγραψαν το έργο EastMed στις αρχές του 2020.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους νωρίτερα φέτος, δηλώνοντας ότι το έργο δεν ήταν βιώσιμο.

Ωστόσο, με την ενεργειακή κρίση που εμφανίστηκε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη άρχισε να ενδιαφέρεται ξανά για αυτό το έργο.

“Εάν πρόκειται να φτάσει το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, το Ισραήλ, η Τουρκία, η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστούν.

Αλλά αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Άγκυρα επανειλημμένα κατηγορεί την Αθήνα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες οχυρώνοντας στρατιωτικά τα νησιά στην περιοχή, ενώ οι Έλληνες κατηγορούν την Τουρκία για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τη στάση της στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι προστατεύει τα εν λόγω νησιά από πιθανή τουρκική επίθεση", τονίζει το τουρκικό δημοσίευμα.

Ο ανώτερος ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα την Αθήνα, Δρ. Γιώργος Τζογόπουλος δήλωσε: «Η ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας είναι πολύ πιο βαριά από τις ενέργειές της. Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας αστάθειας και οι περιφερειακές φιλοδοξίες της Άγκυρας στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη για το μέλλον».  

Οι ειδικοί βλέπουν τον αγωγό EastMed ως ένα σημαντικό έργο που θα μπορούσε να δώσει λύση στα συνεχιζόμενα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης ως αποτέλεσμα του περιορισμού των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι το έργο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες, το Ισραήλ προσπαθεί να ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους για να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Τον Ιούνιο, το Ισραήλ συμφώνησε να στείλει αέριο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη μέσω αιγυπτιακών εργοστασίων υγροποίησης.

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Karine Elharrar, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει ενισχύσει τις εξαγωγές του στην Ευρώπη, με την παραγωγή φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 22% το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες του Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 35% την ίδια περίοδο, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 50% σε περίπου 253 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ συζητείται το μέλλον του έργου EastMed, το κύριο ερώτημα στο μέλλον είναι ποια θα είναι η τύχη της Τουρκίας για να βγει η Ευρώπη από την κρίση φυσικού αερίου και πώς θα μοιραστούν και θα διαμορφωθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ