Ελληνοτουρκικά

Τουρκικές Πολεμικές προετοιμασίες-Στον αέρα θα πετούν drone TOGAN-KURGU ενώ στο έδαφος αυτοκινούμενα άρματα μάχης Barkan

Σε επιχειρησιακή υπηρεσία τέθηκε το νέο τουρκικό αναγνωριστικό drone TOGAN μαζί με το drone καμικάζι KARGU, από την αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Οι Τούρκοι όπως δηλώνουν επίσημα τα ετοιμάζουν για κοινή δράση σε όλα τα πιθανά σενάρια μάχης, και αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει ακόμα πιο πολύ στον τομέα της κατασκευής ελληνικών drone.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών ή καθυστερήσεων, αφού οι Τούρκοι πουλάνε UAV σε πολλές χώρες( πρόσφατα ζήτησε 18 ΤΒ2 Η Ρουμανια), ενώ τα UCAV MIUS και AKINCI, είναι τα κύρια στρατηγικά εναέρια συστήματα της Άγκυρας κατά της Ελλάδος και των χωρών της Μεσογείου με τα οποία θα έχουμε νέες απειλές.  

Προδιαγραφές KARGU:

Εμβέλεια Επικοινωνίας: 5/10χλμ
Ικανότητα διάρκειας πτήσης : 30 λεπτά
Κεφαλή: 1,3 kg

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το drone αυτό που ζυγίζει 15 κιλά, μπορεί να πετάξει με ταχύτητα έως 145 km / h, και μέσα σε 30 λεπτά να διανύσει απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ειδικούς, το σύγχρονο τουρκικό μη επανδρωμένο όχημα Kargu είναι εξοπλισμένο με τους ακόλουθους τύπους πυρομαχικών, υψηλής εκρηκτικότητας και θερμοβαρικά βλήματα.

Το Kargu μπορεί να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί από μεμονωμένο προσωπικό τόσο με αυτόματες όσο και σε χειροκίνητες λειτουργίες, και έχει σχεδιαστεί ειδικά για όλα τα σενάρια πολέμου.

Το τουρκικό drone μπορεί να ανταποκριθεί ταχύτατα και αποτελεσματικά σε σταθερούς ή κινητούς στόχους (δηλαδή οχήματα, άτομα κ.λπ.) μέσω των ενσωματωμένων δυνατοτήτων επεξεργασίας εικόνας σε πραγματικό χρόνο.

Τουρκικό μίνι μη επανδρωμένο άρμα μάχης

Έγινε γνωστό ότι είναι σε τελικό στάδιο το Barkan, ένα μη επανδρωμένο όχημα ξηράς που αναπτύχθηκε από την HAVELSAN, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στις τουρκικές στρατιωτικές μονάδες το 2023.

Η HAVELSAN, η οποία διεξάγει μελέτες στον τομέα της ρομποτικής και των αυτόνομων τεχνολογιών από το 2019, στοχεύει στην αυτονομία σε στρατιωτικά και πολιτικά χερσαία, εναέρια, θαλάσσια και διαστημικά οχήματα.

Η ίδια εταιρεία οποία συμμετείχε στην αμυντική έκθεση  TEKNOFEST BLACK, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Σαμψούντας, εκθέτοντας το μη επανδρωμένο όχημα ξηράς «Barkan», του οποίου το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση.

Το Barkan, το οποίο ζυγίζει περίπου 500 κιλά και έχει  ενσωματωμένο ένα τηλεκατευθυνόμενο οπλικό σύστημα SARP.

Το μίνι άρμα μάχης, αναπτύχθηκε για να αυξήσει την υποστήριξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των στοιχείων ασφαλείας στο πεδίο...της μάχης.

Πρόκειται δηλαδή για νέο σύστημα που θα συνοδεύει τις μονάδες του τουρκικού πεζικού στις χερσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας πυρά υποστήριξης, κινούμενο σε όλα τα εδάφη.    

Το Barkan προσφέρει στον χειριστή μια ευρεία θέα με το τηλεχειριστήριο του ενώ έχει την δυνατότητα ολόπλευρης παρατήρησης.

Ο Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης και Μηχανικής της HAVELSAN, Mehmet Onur Özçelik, δήλωσε ότι το Barkan είναι ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα, που αποτελεί μέρος ενός πολύ μεγάλου σχεδίου πάνω στο οποίο εργάζεται η HAVELSAN.

Ο Özçelik είπε, «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ψηφιακές, μη επανδρωμένες πλατφόρμες για το πεδίο της μάχης του μέλλοντος. Το Barkan παίζει σημαντικό ρόλο ως μη επανδρωμένο όχημα εδάφους.

Σκοπεύουμε να το παραδώσουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας το 2023. Το μη επανδρωμένο μίνι άρμα μάχης θα μπορεί να εκτελέσει αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και φυσικά υποστήριξη πυρός.

Βελτιώνουμε συνεχώς της ικανότητες αναρρίχησης, κινητικότητας του συστήματος αυτού. Στη συνέχεια θα παραδοθεί στις στρατιωτικές μονάδες μας το 2023. Το όχημά μας μπορεί να ελεγχθεί με τηλεχειριστήριο έως τα 4-5 χιλιόμετρα. Εκτός από αυτό, μπορεί να ελεγχθεί από οποιοδήποτε μέρος που έχει τηλέφωνο, ενώ μπορεί επίσης να καθοδηγηθεί και με καλώδιο», τόνισε ο ίδιος.

Τι πρέπει να κάνει άμεσα η Ελλάδα μπροστά σε αυτήν την απειλή

Αν και έχουμε καλά νέα στον τομέα των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, οφείλουμε να επιταχύνουμε άμεσα όλα τα υπάρχοντα προγράμματα μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, και να αναπτύξουμε νέα  που θα αφορούν χερσαίες πλατφόρμες σε συνεργασία με το ΕΜΠ, και άλλα πανεπιστήμια ( όπως της Κρήτης για παράδειγμα).

Δεν μιλάμε για δυνατότητες αρχικά παραγωγής ισάξιων με την Τουρκία UAV  BAYRAKTAR TB2, διότι οι Τούρκοι ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό εδώ και κάποια χρόνια, αλλά οφείλουμε σε αυτά τα UAV που ήδη ετοιμάζουμε, να δοκιμάσουμε την ενσωμάτωση κάποιας μορφής όπλων, όπως για παράδειγμα πολυβόλου, και στην συνέχεια να εξετάσουμε την τοποθέτηση συστήματος εκτόξευσης μικρών πυραύλων, μετά από δοκιμές και εργασίες, που θα διαρκέσουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία είτε με ξένους φορείς αλλά και εξειδικευμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πρέπει επίσης να τοποθετήσουμε σε όσο τον δυνατό ταχύτερο διάστημα το σύστημα αντι-drone που αγοράσαμε στα νησιά μας.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο σε ένα τομέα που πολλές χώρες ( μικρές ή μεγάλες) πλέον καταπιάνονται, αφού έχει αναγνωρισθεί διεθνώς το νέο είδος πολέμου, ενώ η χρήση τους θα βοηθήσει και στην καθημερινότητα, η οποία αλλάζει και αυτή ραγδαία.        

Μπορεί να “ξυπνήσαμε” αργά στο θέμα των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, έχουμε όμως τον χρόνο και κυρίως τις δυνατότητες, ειδικά μετά το εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, να ετοιμάσουμε τα δικά μας drone, και να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ