Ελληνοτουρκικά

Τούρκος απόστρατος Ταξίαρχος για 1922: Ο Κεμάλ εκδικήθηκε την Τροία 3.100 χρόνια αργότερα-Το περιστατικό με την ελληνική σημαία

Ξαναχτύπησε ο απόστρατος Ταξίαρχος Ναϊμ Μπαμπούρογλου και ούτε λίγ οούτε πολύ με αφορμή την σημερινή ημέρα μνήμης ισχυρίστηκε πως " ο Κεμάλ εκδικήθηκε την Τροία 3.100 χρόνια αργότερα". 

Συγκεκριμένα σε άρθρο του που βασίζεται σε βιβλίο του αναφέρει: 

Το ταξίδι, που ξεκίνησε στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, ολοκληρώθηκε στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Αυτό το τέλος ήταν η αρχή ενός νέου αγώνα για να γίνει η Τουρκία μια σύγχρονη χώρα.

Ο Γενικός Διοικητής Μουσταφά Κεμάλ Πασάς δεν κέρδισε απλώς έναν πόλεμο.

Έγινε διοικητής που σταμάτησε την αποχώρηση των Οθωμανών και την απώλεια γης, που ξεκίνησε το 1683, στο Σαγγάριο στις 13 Σεπτεμβρίου 1921, 238 χρόνια αργότερα, καταφέρνοντας έτσι να μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου πολέμου με χρυσά γράμματα.

***

Η Μεγάλη Επίθεση, που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1922, συνεχίστηκε με επιτυχία. Η «Μάχη του Ανώτατου Διοικητή» στις 30 Αυγούστου έληξε με νίκη.

Το πρωί της 31ης Αυγούστου 1922, ο Γενικός Διοικητής Μουσταφά Κεμάλ Πασάς και ο Ισμέτ Πασάς περιοδεύουν στο πεδίο της μάχης. Υπάρχουν χιλιάδες όπλα, οχήματα, πολλοί τραυματίες και νεκροί, εγκαταλειμμένα από τον εχθρό.

Ο Ισμέτ Πασάς αναφέρει ότι ο αριθμός των αιχμαλώτων πυροβολικού ξεπερνά τα 300 και ο αριθμός των αιχμαλώτων ξεπερνά τις 15 χιλιάδες και ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Οι απώλειες ζωής του ελληνικού στρατού είναι 130-150 χιλιάδες.

Μουσταφά Κεμάλ Πασάς: «Δεν θέλαμε να πολεμήσουμε, χρησιμοποιήσαμε κάθε μέσο για να διευθετήσουμε την υπόθεσή μας μέσω διαπραγματεύσεων. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε κανένα αποτέλεσμα. Πήραμε τα όπλα για να σώσουμε την πατρίδα μας. Αφού ξεπεράσω αυτή τη φρίκη, νομίζω ότι μια μέρα οι Έλληνες θα καταλάβουν την αλήθεια και θα είμαστε φίλοι. Επειδή ο λαός μας δεν είναι εκδικητικός, γνωρίζει την αξία της ειρήνης. Τι καλύτερο από την ειρήνη;» είπε.

Ο Ανώτατος Διοικητής βλέπει μια ελληνική σημαία στο έδαφος στο πεδίο της μάχης:

«Σήκωσε την από το έδαφος» , λέει.

Ο βοηθός Muzaffer σηκώνει τη σηαμία από το έδαφος και το ακουμπάει σε μια μπάλα .

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρ είπε:  Ο Μουσταφά Κεμάλ και η Δημοκρατία που ίδρυσε δεν ήταν ποτέ εκδικητικές.

***

Ο Γενικός Διοικητής είπε από το Dumlupınar την 1η Σεπτεμβρίου 1922, «Στρατιά! Ο πρώτος σας στόχος είναι η Μεσόγειος, εμπρός!» δίνει την εντολή.

Με αυτή τη διαταγή, ο Ήρωας Τουρκικός Στρατός, προελαύνοντας από τρία όπλα, εισήλθε στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου.

***

Στις 30 Αυγούστου 1922, ο ελληνικός στρατός, εξοπλισμένος και κατευθυνόμενος από τους ιμπεριαλιστές, όχι μόνο ηττήθηκε, αλλά συνετρίβη μπροστά στον Ανώτατο Διοικητή Μουσταφά Κεμάλ. Μια νέα εποχή ξεκινούσε για την Τουρκία.

(...)

***

10 Σεπτεμβρίου 1922…

Ο Μουσταφά Κεμάλ βρίσκεται στη Σμύρνη, η οποία ελευθερώθηκε από τους εισβολείς. 

Ο Αρχιστράτηγος έρχεται στην έπαυλη Iplikçizade στην Karşıyaka, η οποία είναι προετοιμασμένη για την ανάπαυσή του.

Όσοι βλέπουν τον Πασά μπροστά στην έπαυλη που ετοίμασαν οι κάτοικοι της Καρσίγιακα αρχίζουν να κλαίνε. Μια ελληνική σημαία απλώθηκε πάνω από τη μαρμάρινη είσοδο με λίγα σκαλοπάτια. Ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς ρώτησε:

"Γιατί είναι αυτό;"

Το πλήθος είναι ενθουσιασμένο :

«Ο βασιλιάς είχε μπει στο σπίτι που έμενε, πατώντας τη σημαία μας, σε παρακαλώ κάνε όπως έκανε, πασά, και εκδικήσου μας», του ειπαν.

«Σε παρακαλώ», παρακάλεσε μια γυναίκα δακρυσμένη .

Ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς είπε: «Σε καταλαβαίνω» .

« Αλλά έκανε λάθος που παραβίασε την εικόνα ενός έθνους. Η σημαία, που είναι το σύμβολο της ανεξαρτησίας ενός έθνους, δεν μπορεί να παραβιαστεί. Δεν μπορώ να επαναλάβω το λάθος του».

Γύρισε στον πλοίαρχο: «Τραβήξτε το, παιδί μου».

Σήκωσε τη νικηφόρα σημαία. Οι γυναίκες της Karşıyaka δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους…

***

Λέγεται ότι ο Αρχιστράτηγος Μουσταφά Κεμάλ Πασάς είπε στους συμπολεμιστές του μετά τις νίκες του Τσανάκκαλε και του Ντουμλουπινάρ «Εκδικηθήκαμε τον Έκτορα», δηλαδή εκδικηθήκαμε την Τροία. Ναι, ο Ανώτατος Διοικητής εκδικήθηκε όντως την Τροία 3.100 χρόνια αργότερα. 

(...)

Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας είναι ένας από τους πιο νόμιμους, πιο δίκαιους και ιερότερους πολέμους στον κόσμο. Ο Γενικός Διοικητής Μουσταφά Κεμάλ Πασάς, που γονάτισε τον ιμπεριαλισμό και τους συνεργάτες του και πέτυχε να ιδρύσει ένα ολοκαίνουργιο, σύγχρονο κράτος από τα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν 41 ετών όταν πάτησε το πόδι του στη Σμύρνη.

Ο νικηφόρος Γενικός Διοικητής κοιτάζει τον ορίζοντα της θάλασσας από τις ακτές της Σμύρνης στις 10 Σεπτεμβρίου 1922, με μεγάλη γαλήνη:

«Είναι σαν να είχα ένα όνειρο!» λέει…

Ναι, είναι πραγματικά σαν όνειρο…

***

Αυτή η ήττα κατά του Τουρκικού Στρατού υπό τη διοίκηση του Μουσταφά Κεμάλ Πασά λαμβάνει χώρα στην ελληνική ιστορία ως «Μικρασιατική Καταστροφή» , όπως αποκαλούν την Ανατολία «Μικρασιατική» … Αυτή η ήττα προκάλεσε μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα από όλες τις απόψεις.

Η κυβέρνηση παραιτείται, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται στις 27 Σεπτεμβρίου 1922.

Στη δίκη που έγινε στις 13-28 Νοεμβρίου 1922 στο Στρατοδικείο που ιδρύθηκε, καταδικάστηκαν σε θάνατο έξι άτομα. Εκτελούνται.

Τους πυροβολούν πισώπλατα για να τους ταπεινώσουν εξαιτίας της «καταστροφής» που έχουν γράψει στην ελληνική ιστορία...

Οι αχάριστοι άνθρωποι της ιστορίας που διαστρεβλώνουν την ιστορία συνεχίζουν να υποτιμούν αυτή τη νίκη.

Αφέντης του πολέμου, κύριος της ειρήνης, Μουσταφά Κεμάλ Πασάς...

Ο ηγέτης που ζηλεύει η ιστορία…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...