Το αμερικανο-εβραϊκό ινστιτούτο Jinsa, σε ειδική έκθεση του ανέφερε ότι “η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύει ραγδαία τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της εταιρικής της σχέσης της στον τομέα της ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο βόρειο Αιγαίο.
Παρακάμπτοντας σημεία εμπλοκής, που ελέγχονται από μια αναξιόπιστη και συχνά ανταγωνιστική Τουρκία, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την επίτευξη κοινών διατλαντικών στόχων για τη μείωση της επικίνδυνης εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.
Έτσι έχουμε ενίσχυση της στάσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.
Επίσης διασφαλίζεται ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να φτάνουν στα σημεία πώλησης τους στο νότο στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ πρέπει επειγόντως να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το λιμάνι και η Ελλάδα γενικότερα, με :
Α. Επέκταση της ικανότητας εισαγωγής και διανομής φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.
Β. Ενίσχυση της υποστήριξης των ΗΠΑ για την δημιουργία ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης μακριά από τη Ρωσία και προς το νότο·
Γ. Υποστήριξη της ειρηνικής ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Δ. Επέκταση του αγωγού καυσίμων του ΝΑΤΟ Αθήνα-Καβάλα προς την Αλεξανδρούπολη και τα Ανατολικά Βαλκάνια.
Ε. Ενίσχυση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων της Ανατολικής Ευρώπης με την Αλεξανδρούπολη. Κρατώντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μακριά από τα χέρια της Ρωσίας. και Εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας με την Ελλάδα ευρύτερα”, καταλήγει το ινστιτούτο.
Αυτό που ισχύει είναι ότι δημιουργείται ένα νέο σύστημα τροφοδοσίας με φυσικό αέριο προς την ΕΕ, το οποίο έχει ως πυλώνα την Ελλάδα, αφού η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες στην Ευρώπη.
Επίσης τα περίκλειστα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία δεν έχουν φυσικά λιμάνια, δεν μπορούν να εισάγουν αέριο LNG, και αυτό δίνει πολλές δυνατότητες στην χώρα μας.
Η σημασία λοιπόν της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, και της Αλεξανδρούπολης, είναι τεράστια σε αυτά τα σχέδια της δύσης και αυτό οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε όσο τον δυνατόν περισσότερο.
Αυτό που εξάγεται είναι ότι τους επόμενους μήνες, οι ΗΠΑ θα “φροντίσουν” την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο μαζί με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την ελληνική ακτοφυλακή,αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει σε όλα αυτά η Τουρκία.
Οι περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής "επιθετικότητας" ενδέχεται να είναι πολλές ( Έβρος, Αιγαίο,ΝΑ Μεσόγειος ,Λιβυκό πέλαγος), αφού το καθεστώς του Ερντογάν είναι απρόβλεπτο, αλλά για όλα μεριμνούν πάντα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. ειδικά με τους εξοπλισμούς που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.