Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία “καίγεται” για τα F-16 και ζητά από το Πεντάγωνο να υποβάλει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο

Η Τουρκία αντιτάχθηκε στην καθυστέρηση της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και απαιτεί από το Πεντάγωνο, να υποβάλει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρει τουρκικό μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο πηγές.

«Η Τουρκία δεν θέλει αυτό το πρόβλημα να υποβληθεί σε μια μακρά διαδικασία και μια παρατεταμένη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, διαπραγματεύεται με το Πεντάγωνο και απαιτεί να κατατεθεί το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο», αναφέρει. 

Διευκρινίζει δε ότι «αν χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει το θέμα μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα».

Αυτό φυσικά αποκαλύπτει το πόσο πολύ «καίει» τους Τούρκους το θέμα, καθώς γίνεται όλο και πιο ορατός ο φόβος τους ότι,  θα δούν τις αεροπορικές δυνάμεις τους να μένουν πίσω από τις Ελληνικές, καθώς μακροπρόθεσμα θα αποκτηθούν 24 Rafale F3R, τουλάχιστον 85 F-16 Viper και, πολύ πιθανόν, 40 F-35A.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Στα σκαριά η αναβάθμιση 38 F-16 Block 50, αναφέραμε ότι εντός των επομένων ημερών φεύγει από το ΓΕΑ για τις ΗΠΑ η επιστολή για την έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης 38 F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στην επίλυση μιας ακόμη εκκρεμότητας στην πορεία εκσυγχρονισμού της Π.Α. και τη μετατροπή της σε μία από τις πλέον υπολογίσιμες αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα στην Άγκυρα πιστεύουν ότι, η Τουρκική αντιπροσωπεία που  πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα θα αποσπάσει, τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Να αναφέρουμε ότι, η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαιτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποδείξει ότι η πώληση των F-16 Vipers στην Τουρκία, είναι απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και να παρέχει μια «λεπτομερή περιγραφή» των μέτρων που θα εξετάσει, να διασφαλιστεί ότι αυτά τα μαχητικά-βομβαρδιστικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για να «υπονομεύσουν την κυριαρχία ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ» (με λίγα λόγια, της Ελλάδας).

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Αυγούστου ο İbrahim Kalın, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, συναντήθηκε με τον Jason Crow, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις κοινές προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Kalın υπογράμμισε τη σημασία των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω εάν αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομική και αμυντική βιομηχανική συνεργασία. Εξέφρασε την ικανοποίηση της Άγκυρας για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 νέα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τους υπάρχοντες στόλους της, ζητώντας ανάλογη προσέγγιση και από το Κογκρέσο.

Τονίζεται επίσης ότι, η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), υπέβαλε αίτηση για αγορά 40 Blok 70 Viper F-16 και έως και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της F-16 μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400. Η απόκτηση των ρωσικών όπλων το 2019, ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να  απαγορεύσουν  την Τουρκία από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 stealth.

Αλλά ακόμα κι αν η Τουρκία έχει τα 120 F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα) μέχρι το 2030, αυτά θα έχουν να αντιμετωπίσουν 84  F-16 Block 72 Vipers (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20-40 F- 35, και τουλάχιστον, 24 Rafales της Ελλάδας, η οποία θα έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέψουν στην Τουρκία να αγοράσει αυτά τα νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία  (HAF), πιθανότατα θα καταλήξει να διαθέτει έναν πιο τεχνολογικά προηγμένο στόλο μαχητικών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Όπως και να έχει, η τουρκική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να το αφήσει... Και θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον στις 15 Αυγούστου, για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για αυτήν την αγορά του F-16V.

«Οι συζητήσεις για την απόκτηση του F-16V συνεχίζονται. Έχουμε μια συνάντηση στις 15 Αυγούστου: έχουμε προσκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Γεγονός παραμένει ότι, και όπως θα περίμενε κανείς, οι όροι που θέτει η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι «απαράδεκτοι» για την Άγκυρα. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», είπε ο κ. Ακάρ, προτού τονίσει ότι «η προσέγγιση του κ. Μπάιντεν ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη».

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο ενημέρωσης: «Αναφέρεται ότι το θέμα αυτό, θα τεθεί στο τραπέζι σε πιθανή συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ