Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επιβεβαίωση Πενταπόσταγμα-«Αλλάχ ου Άκμπαρ» μέσα στην Αγιά Σοφιά και θέμα μειονότητας θέτει και πάλι η Τουρκία

Ο σεβασμός στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς έχει χαθεί εντελώς και σε βίντεο  που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγεται ο καθοδηγητής μικρών παιδιών να φωνάζει την λέξη «τεκμπίρ» και αυτά όλα μαζί να φωνάζουν «Αλλάχ ου Άκμπαρ» μέσα στην Αγία Σοφία.

Το θέμα ανέδειξε πρώτο εδώ και πολλές μέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και τώρα ευαισθητοποιήθηκαν και οι υπόλοποι. 

Τα παιδιά αυτά είναι μαθητές του ιδρύματος Τουρκικής Νεολαίας της περίφημης TUGVA στην οποία ο γιος του τούρκου προέδρου Μπιλάλ Ερντογάν, φέρεται να έχει ηγετική θέση.

Στην πιο τρυφερή τους ηλικία, μικρά παιδιά στην Τουρκία, καλούνται να φωνάζουν μέσα στην Αγιά Σοφιά, «Αλλάχ ου Ακμπαρ», φυτεύοντας με αυτό τον τρόπο στις καρδιές τους μια φράση που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ισλαμιστές φονταμενταλιστές και τρομοκράτες πριν από τις επιθέσεις τους.

Για την κατάσταση στην Αγιά Σοφιά τα απέδωσε όλα αναλυτικά και χωρίς ωραιοποιήσεις στη συνέντευξή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Σερίφ Γιασάρ (Şerif Yaşar), Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας της Τέχνης (STD).

Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει σε κάθε ευκαιρία να ανακινεί θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην ελληνική Θράκη.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της τουρκικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης:

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Εκλεγμένη Μουφτεία της Ξάνθης ανακοίνωσε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή σχετικά με την λειτουργία των μουφτειών και καταδικάζουν αυτό το νομοσχέδιο το οποίο αγνοεί το δικαίωμα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να εκλέγει τον δικό της μουφτή.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από την ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς της Μουφτείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώθηκε πως το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ‘απαράδεκτο’.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως το εν λόγω νομοσχέδιο συνιστά επέμβαση στον αγώνα που δίνουν εδώ και χρόνια και δεν συνάδει με τις διεθνείς συμφωνίες που περιλαμβάνουν το κεκτημένο της θρησκευτικής ελευθερίας και ιδίως τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις προσπάθειες του ελληνικού κράτους και κυβέρνησης να κλείσει τα μειονοτικά σχολεία και υπογραμμίζεται πως οι συγκεκριμένες ενέργειες είναι αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πλουραλιστική δημοκρατία.

Αναφέρεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν κάνει οποιαδήποτε βελτίωση στο θέμα του δικαιώματος της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να εκλέγει τους δικούς της μουφτήδες και τονίζεται: «Ως Μουφτεία της Ξάνθης καταδικάζουμε έντονα το εν λόγω νομοσχέδιο και δεν παραιτούμαστε από τα να εκφράζουμε όλες τις επεμβάσεις που γίνονται κατά του δίκαιου αγώνα μας».

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως το νομοσχέδιο σχετικά με την λειτουργία των μουφτείων στη Δυτική Θράκη κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά από το θάνατο του εκλεγμένου Μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και αναφέρθηκε: «Παρόλο που βάσει της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει το δικαίωμα να εκλέγει τον δικό της μουφτή, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσημα τους μουφτήδες που εκλέγει η μειονότητα. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη βουλή σχετικά με τις μουφτείες δεν συμπεριλήφθηκε το δικαίωμα εκλογής των μουφτήδων και το δικαίωμα αυτό παραβιάστηκε για μια ακόμη φορά»».

Ανακοίνωση και από το τουρκικό ΥΠΕΞ 

Σήμερα το πρωί είχαμε και σχετική ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ . Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «Ενώ η Ελλάδα πρέπει να παρέχει στην Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης την απαραίτητη υποστήριξη και ευκολία στην επιλογή των μουφτήδων της, τη διοίκηση και τη δομή του μουφτή τους, είναι απαράδεκτο να προσπαθούν να θέσουν τον μουφτή υπό την εξουσία τους. Την καλούμε να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της Τουρκικής Μειονότητας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στενοί ακόλουθοι των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των συμπατριωτών μας, όπως μέχρι τώρα». 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό της μαραθώνιο.

Ο Νίκος Δένδιας κατά την 2η ημέρα της 55ης Συνόδου του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή του ASEAN, απέσπασε την διαβεβαίωση και την στήριξη του Πεκίνου ενάντια στον τουρκικό αναθεωρητισμό

«Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στην συνάντηση με τον κύριο Wang Yi, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωση του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Εν τω μεταξύ με μόλις πέντε ημέρες μέχρι την έξοδο του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν πως η Άγκυρα θα στείλει το σκάφος της κυρίως στα σημεία που έπλευσε το Ορούτς Ρέις αποφεύγοντας «καυτά» σημεία όπως του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

«Στην περίπτωση του τουρκολιβυκού Συμφώνου είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για την Τουρκία να προχωρήσει σε μια κίνηση στις περιοχές εκείνες γιατί θα βρει αντιμέτωπη την Ελλάδα και όπως θυμάστε από την προηγούμενη κρίση η Τουρκία με μείον μία φρεγάτα στους ναυστάθμους» δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό σταθμό ο διεθνολόγος Νικόλας Παούνης συμπληρώνοντας σχετικά με τις κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να έχει η Αθήνα

«Επ’ ουδενί δεν πρέπει να επιτρέψει σε διαφιλονικούμενη ζώνη να πραγματοποιηθεί γεώτρηση. Διότι αποδέχεται ουσιαστικά ένα τετελεσμένο γεγονός εις βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει ακόμα και στην άσκηση ένοπλης βίας. Δεν θα πρέπει να είναι πια ταμπού αυτό.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...