Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θα έχει και παρέα το Abdulhamid Han για "μεγάλο νταβαντούρι";

"Συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση για το γεωτρύπανο Abdulhamid Han", είναι ο τίτλος τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα σημαντικότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Zeynep Gül Yılmaz, γραμματέας της Συνταγματικής Επιτροπής της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και βουλευτής του AK Party Mersin, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για ένα από τα πιο προηγμένα πλοία γεώτρησης στον κόσμο, το Abdülhamid Han, έχουν φτάσει στο ένα τέλος, δηλώνοντας: "Ο Abdulhamid Han θα ξεκινήσει το καθήκον του στα μέσα Αυγούστου, όπως και τα άλλα πλοία μας."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εργασίες για το 4ο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, που ονομάστηκε «Abdülhamid Han» από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζονται στο λιμάνι Taşucu στην περιοχή Silifke της Μερσίνης.

Λαμβάνοντας πληροφορίες από τις αρχές για το Abdülhamid Han, ένα από τα 5 πλοία με την πιο προηγμένη τεχνολογία στον κόσμο τα οποία η Τουρκία πρόσθεσε στον στόλο της, η βουλευτής του AK Party Mersin Zeynep Gül Yılmaz είπε ότι η Τουρκία πλησιάζει τους στόχους της στη "γαλάζια πατρίδα" με τον ενισχυμένο στόλο της.

Δηλώνοντας ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δραστηριότητες γεώτρησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες τους συνεχίζονται για 4 χρόνια χωρίς επιβράδυνση, η Γιλμάζ είπε:

"Το γεωτρύπανο Abdülhamid Han αγκυροβόλησε στο λιμάνι Taşucu στις 19 Μαΐου. Αυτό το πλοίο, που ανήκει στην 7η γενιά, έχει τη διάκριση ότι είναι ένα από τα 5 πλοία στον κόσμο με αυτήν την τεχνολογία. Το μήκος του είναι 239, το πλάτος 42, το ύψος του πύργου 112 μέτρα. Το πλοίο μας, που έχει βάρος 62 χιλιάδες μεικτούς τόνους, μπορεί να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες 200 μέτρα. Εκτός από αυτά, διαθέτει χαρακτηριστικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, χαμηλού ενεργειακού κόστους, ασφαλέστερα, με προηγμένη δυνατότητα λειτουργίας και τεχνολογίας.

Η Γιλμάζ σημείωσε ότι το όνομα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν ταιριάζει στο πλοίο, το οποίο είναι βαμμένο ερυθρόλευκο και κεντημένο με την τουρκική σημαία.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία, ως η χώρα με τον  πιο εξοπλισμένο και ο μεγαλύτερο  τεχνικό στόλου της, πιστεύει ότι θα προσθέσει σημαντική δύναμη στις προσπάθειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη γαλάζια πατρίδα, είπε:

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, πολύ χαρούμενοι. Η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται για να πλεύσει το πλοίο μας από την Μερσίνα στη "γαλάζια πατρίδα". Το πλοίο μας Abdülhamid Han, του οποίου οι προετοιμασίες συνεχίζονται στη Μερσίνα, θα ενταχθεί τώρα στα πλοία γεώτρησης Fatih, Yavuz και Kanuni Sultan, τα οποία έχουμε προσθέσει προηγουμένως στον στόλο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ας ελπίσουμε ότι στα μέσα Αυγούστου, όπως και τα άλλα πλοία μας, ο Abdulhamid Han θα ξεκινήσει το καθήκον του και θα συνοδεύσει τις εργασίες γεώτρησης.

Πιστεύουμε ότι η πρώτη του αποστολή θα είναι στη Μεσόγειο.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας συνεχίζει να εργάζεται για αυτό το θέμα. Πριν από περίπου 2 εβδομάδες ήρθε και ο υπουργός μας Fatih Dönmez και εξέτασε το πλοίο.

Ας ελπίσουμε ότι οι προετοιμασίες  του θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα πάρει τη θέση του στη "γαλάζια πατρίδα" και θα χαράξει το όνομά του στις καρδιές του έθνους μας με τα καλά νέα που θα δώσει.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε γιγάντια έργα όπως ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Δημοκρατίας μας σε ένα μόνο στοιχείο και για τον οποίο βάλαμε τα θεμέλια για τον τέταρτο αντιδραστήρα του, και θα συνεχίσουμε να μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό στην ενέργεια. Σας εύχομαι να είστε καλά τώρα. », είπε.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

H Τούρκαλα αξιωματούχος κάνει λόγο "για έξοδο του  γεωτρύπανου Abdulhamid Han από το λιμάνι της Μερσίνας στα μέσα Αυγούστου,  λέγοντας όπως και τα άλλα πλοία μας, ενώ πιστεύει ότι η πρώτη του αποστολή θα είναι στη Μεσόγειο"

Αν αναγνώσουμε προσεκτικά την παραπάνω πρόταση, διαπιστώονουμε ότι αυτή μπορεί να δεχθεί διάφορες ερμηνείες και εξηγώ.

 1η ερμηνεία

Το  γεωτρύπανο Abdulhamid Han  βγαίνει από το λιμάνι της Μερσίνας στα μέσα Αυγούστου και το πιθανότερο είναι να κατευθυνθεί στη Μεσόγειο  για εργασίες, όπως έκαναν τα  άλλα τουρκικά πλοία γεωτρύπανα  Fatih, Yavuz και Kanuni Sultan.

2η ερμηνεία

Το  γεωτρύπανο Abdulhamid Han  βγαίνει από το λιμάνι της Μερσίνας στα μέσα Αυγούστου και το πιθανότερο είναι να κατευθυνθεί στη Μεσόγειο  για εργασίες, όπως θα κάνουν και τα  άλλα τουρκικά πλοία γεωτρύπανα  Fatih, Yavuz και Kanuni Sultan.

Αντιλαμβανόμαστε ότι στην 1η ερμηνεία έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή εκδήλωσης της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο, ενώ σύμφωνα με τη 2η ερμηνεία μπορεί να έχουμε από 2-4 περιοχές, ενδεχομένως και ταυτόχρονα.

Σε πρόσφατο άρθρο μας, με τίτλο ,"Γιατί ο Ερντογάν θα στείλει το γεωτρύπανό του στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή/και στο Λιβυκό πέλαγος" , αναλύαμε τους λόγους για τους οποίους το Αιγαίο θα πρέπει να αποκλειστεί αρχικά τουλάχιστον, ως περιοχή δραστηριοποίησης του τουρκικού γεωτρύπανου  Abdulhamid Han, κυρίως λόγω του ότι  ο Ερντογάν καίγεται για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι μια τέτοια  πρόκληση αυτή τη στιγμή, θα "έβαζε οριστικά ταφόπλακα" στις λιγοστές πιθανότητες απόκτησης των εν λόγω μαχητικών από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκική στρατιωτική προστασία του γεωτρύπανου

Βεβαίως, η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για σόου στρατιωτικής επίδειξης, με το πρόσχημα της στρατιωτικής προστασίας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και με καταιγισμό δημοσιευμάτων από τον φιλοερντογανικό τουρκικό τύπο και ΜΜΕ. 

Θα υπάρξει οπωσδήποτε στο γεωτρύπανο συνοδεία  τουρκικών πολεμικών πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και οπωσδήποτε UAV, ενώ στην περιοχή του θα περιπολούν και σκάφη με ειδικές δυνάμεις των Τούρκων (Bordo Berelli- SAT-SAS). 

H αντίδραση της Ελλάδας

Η αντίδραση μας θα πρέπει να συνίσταται σε δύο βασικούς πυλώνες

1 Εισήγηση στην ΕΕ-ΝΑΤΟ ,δημιουργίας Διακλαδικής Δύναμης  η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από χώρες της ΕΕ και ΗΠΑ.

Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής Αιγαίου -Ανατολικής Μεσογείου-Λιβυκού πελάγους.

Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών   κατά τα πρότυπα  του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

2. Ενοικίαση από ιδιωτική εταιρεία γεωτρύπανου από την Ελλάδα. Αποστολή του σε περίπτωση που ο Ερντογάν στείλει δικό του γεωτρύπανα σε Αιγαίο, Λιβυκό πέλαγος ή ΝΑ Μεσόγειο, η χώρα μας να στείλει το δικό της γεωτρύπανο με αεροναυτική προστασία στην ίδια περιοχή μερικά μίλια μακρύτερα από το τουρκικό. 

Με αυτόν τον τρόπο δεν προβαίνουμε σε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος του τουρκικού γεωτρύπανου, δείχνοντας παράλληλα ότι έχουμε δικαιώματα εκμετάλλευσης στην υπόψιν περιοχή, προτάσσοντας επιτακτικότερα την επίλυση της μόνης  πραγματικής διαφοράς που υφίσταται με την Τουρκία, αυτής της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. 

Επίλογος

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν αρχικά θα στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ, πιθανότατα στο οικόπεδο 6,  να το στείλει μεταγενέστερα το ίδιο ή άλλο γεωτρύπανο και νοτίως Κρήτης. 

Εντός του Αυγούστου οι κρίσιμες συμβολικές ημερομηνίες εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας είναι η η 6η Αυγούστου(ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ), η 14η Αυγούστου (Αττίλας 2) και η 30η Αυγούστου (ημέρα νίκης των Τούρκων σε βάρος μας το 1922). 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF