Ελληνοτουρκικά

Καθηγητής Συρίγος: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν Ελληνοτουρκικό πόλεμο- Τρεις βασικοί λόγοι ... (Βίντεο)

 

Δεν είναι απλά μία ιστορική αντιπαράθεση η Ελληνοτουρκική.  Υπάρχουν γεωπολιτικές προεκτάσεις που φτάνουν έως την σημερινή εποχή και αυτό καθιστά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τα βρούμε με την Τουρκία δηλώνει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος. 

Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί Στην Δύση θεωρούν ως πρότυπο δύο χωρών με εχθρικές σχέσεις που “τα βρήκαν” το παράδειγμα Γερμανίας και Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει καλύτερο πρότυπο με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η Γαλλία με τη Γερμανία οδήγησαν σε έναν μεγάλο πόλεμο το 19ο αιώνα και σε δύο καταστροφικότατους παγκόσμιους πολέμους το πρώτο και το δεύτερο και μετά έπεσαν όλα τα μάτια του κόσμου στη Γαλλία και στη Γερμανία και στις σχέσεις τους.

Για να φτιαχτεί η ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα δόθηκαν λεφτά και όλα αυτά τα πράγματα για να πάψουν να μαλώνουν. Στην περιοχή μας υπάρχει ένα πολύ πιο ενδιαφέρον παράδειγμα αυτό της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Τα δύο έθνη μαλώνουμε μεταξύ μας 500 χρόνια πριν εμφανιστούν οι Τούρκοι στην περιοχή χωρίς τα μάτια του κόσμου όλου πάνω μας ή τα λεφτά όλα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες μέχρι το 1944 ήταν σε κατάσταση απολύτως εχθρική, υπενθυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 44 αποχώρησαν από τη Βόρεια Ελλάδα ενώ παράλληλα βρεθήκαμε και σε διαφορετικό συνασπισμό και είχαμε κακές σχέσεις. Τώρα οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές. 

Γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε με τους Τούρκους; Γιατί έχουμε εντελώς ανταγωνιστικές σχέσεις, δεν είμαι μια ιστορική διαμάχη, με τους Τούρκους είναι μία διαμάχη στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο, στη γραμμή αντιπαράθεσης, έχουμε μία έντονη αντιπαλότητα λόγω διαφορετικών στοχεύσεων σε τρεις περιοχές που μας ενδιαφέρουν και τους δύο άμεσα.

Δηλαδή η Τουρκία μας βλέπει ανταγωνιστικά στις περιοχές των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου, και πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκεί είναι το πρόβλημα. Μέσα από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και τα λοιπά και τα λοιπά.

Δεν είναι ιστορική η αντιπαλότητα μας είναι μία ζώσα πραγματικότητα που οφείλεται στον ανταγωνισμό που αισθάνεται η μία χώρα για την άλλη στο Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο το νούμερο είναι μετά στα Βαλκάνια και σε τρίτο βαθμό στον Εύξεινο Πόντο. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.  Ακόμη και στον πόλεμο.

Αν η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί σε μια γείτονα χώρα το απαντάει η πραγματικότητα με της πράξεις της Τουρκίας στην Κύπρο, τη Συρία αλλά και το ΙΡΑΚ. Αν η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί στην Ελλάδα, η απάντηση θεωρώ ότι είναι αρνητική. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία ούτε Ιράκ ούτε Κύπρος 1974, ούτε Αρμενία και Ναγκόρνο-Καραμπάχ εξοπλισμένο με Σοβιετικής περιόδου όπλα.

Είναι μία ισχυρότατη στρατιωτική χώρα και η Τουρκία ξέρει ότι αν μας επιτεθεί το τίμημα και για τις δύο χώρες θα είναι απολύτως καταστροφικό. Θα καταστραφούν οι οικονομίες και των δύο χωρών. Δηλαδή η Τουρκία θα καταστρέψει την οικονομία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και εμείς θα καταστρέψουμε αντίστοιχο στη δική τους οικονομία στα μεγάλα οικονομικά κέντρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών για πολλούς και διάφορους λόγους. Το πρώτο είναι ένα λάθος. Θυμίζω την περίπτωση του Ηλιάκη Μία δεύτερη περίπτωση είναι όταν η μία πλευρά και τώρα να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους όταν η Τουρκική πλευρά πιέζει σε τέτοιο βαθμό που σε υποχρεώσει να αντιδράσεις.

Η Τουρκία κινείται σε γενικές γραμμές στη λογική να μη φανεί ότι λέει εκείνη είναι που έκανε την πρώτη κίνηση. Και φυσικά μια τρίτη περίπτωση είναι σε περίπτωση που κρίνει ο Τούρκος πρόεδρος ότι τα πράγματα πάνε πάρα πολύ άσχημα.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά