Έρχεται “καταιγίδα” απροσδιόριστων διαστάσεων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από την πρόθεση της Άγκυρας να βγάλει στην περιοχή το πλωτό γεωτρύπανο Abdülhamid Han, προκαλώντας κρίση όχι μόνο με την χώρα μας, αλλά με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν φέρεται να συμμετέχει την ίδια περίοδο, στον άξονα Τεχεράνης και Μόσχας, αλλά στην ουσία κινείται ανεξάρτητα ακολουθώντας τα δικά του σχέδια.
Ο τουρκικός τύπος, που ότι γράφει εκπορεύεται από το Σαράι του σύγχρονου σουλτάνου Ρ.Ν.Ερντογάν, τονίζει σήμερα ότι “η Τουρκία είναι περήφανη που το τέταρτο γεωτρύπανο της, Abdülhamid Han, θα τεθεί σε λειτουργία τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου”.
Ο Τούρκος ειδικός αναφέρει περί συνεχιζόμενων ανησυχιών της Ελλάδας που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Abdulhamid Han τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ο ίδιος τονίζει σε 3 πιθανά σενάρια σχετικά με την πρώτη έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου “Abdulhamid Han” στο τραπέζι.
Αυτά τα σενάρια είναι:
1. Η δραστηριότητα του γεωτρύπανου Abdulhamid Han εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι υπάρχουν πολύ λίγα περιθώρια για αυτό το ενδεχόμενο.
Στην πραγματικότητα, η Αθήνα εξετάζει ελάχιστα αυτό το ενδεχόμενο.
2. Η γεώτρηση της Τουρκίας μεταξύ τουρκικών χωρικών υδάτων και των Κατεχομένων στην Κύπρο.
Πριν από λίγες εβδομάδες, πληροφορίες εστίασαν στο ενδεχόμενο τα Κατεχόμενα έλαβαν “πληροφορίες” από ειδικούς και ακαδημαϊκούς που προβλέπουν κινήσεις του πλωτού γεωτρύπανου της Άγκυρας στην περιοχή αυτή.
3. Δράση του τουρκικού γεωτρύπανου Abdülhamid Han στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ίδια θαλάσσια περιοχή που είχε λάβει χώρα η κρίση με το πλοίο Oruç Reis το 2020".
Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2020, το τουρκικό εφορευτικό πλοίο Oruç Reis, εξήλθε του λιμένα της Αττάλειας, ακολουθώντας ρότα στο Αιγαίο με τα γνωστά γεγονότα της “επακούμβησης” της τουρκικής ναυαρχίδας.
Η όλη διαδικασία προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα επιδιώξουν και τώρα οι Τούρκοι.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα σε περίπτωση νέας κρίσης θα βρεθεί μόνη της, και αυτό το γνωρίζουμε από την αρχή.
Αυτό που θα κόψει όμως τον αέρα των Τούρκων από την αρχή, θα είναι μια άκρως αποφασιστική στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε “απελευθερωμένους” κανόνες εμπλοκής, για να δείξουν στο καθεστώς Ερντογάν ένα μέρος των δυνατοτήτων τους.
Οι πρώτες Τρεις με Τέσσερις ημέρες θα είναι και οι πιο δύσκολες σε περίπτωση κρίσης τον Αύγουστο με την Τουρκία, αφού είναι σίγουρο ότι μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, της υπογραφής από την EXXON MOBIL για τα κοιτάσματα στην Κρήτη, οι ΗΠΑ ( για τα δικά τους συμφέροντα) δεν επιθυμούν οτιδήποτε στη διαδρομή Εύξεινος Πόντος-Στενά-Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.
Η Τουρκία όμως κινούμενη στην λογική ‘ανεξαρτητοποιήσεως” από ΝΑΤΟ-Δύση-ΗΠΑ, θα επιδιώξει πολύ πιθανόν να κάνει “σαματά” ( για να το πούμε πιο λαϊκά) με την Ελλάδα, είτε για να πάρει κάτι από την Ουάσιγκτον, είτε για να επιβάλει μόνη της τα συμφέρον τα της.
Σύμφωνα με τον Μαλίκ Κερίμοφ, Ρώσο σύμβουλο του Κρεμλίνου, Πολιτικό επιστήμονα, και συντονιστή της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (Ρωσίας-Τουρκίας), το παιχνίδι ΗΠΑ-Τουρκίας είναι χαμένο.
Σε ερώτηση ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων, αν είναι έτοιμος ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν να εγκαταλείψει κάτι στις σχέσεις με τη Ρωσία για χάρη της ειρήνης των «συντρόφων» στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, απάντησε τα εξής:
«Υποθέτω ότι ο Ερντογάν δεν ανησυχεί πολύ για την ηρεμία του. Η Τουρκία θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική γραμμή που ταιριάζει καλύτερα στα εθνικά της συμφέροντα.
Επί του παρόντος, η Ρωσία θεωρείται σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος.
Επιπλέον, η οικοδόμηση ισότιμων σχέσεων με την Τουρκία είναι άμεση προτεραιότητα για την Μόσχα.
Ως εκ τούτου, η Άγκυρα είναι απίθανο να αναθεωρήσει τις προτεραιότητες της συνεργασίας (με το Κρεμλίνο).
Τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ικανές να τις δώσουν κάτι, να επέμβουν σε κάτι(στην Άγκυρα), διότι δεν φαίνεται να έχουν κάτι να προσφέρουν”.
Εκτιμάται ότι ο Ρώσος αξιωματούχος τα λέει όλα για τον πορεία των Τούρκων έξω από το μαντρί του ΝΑΤΟ, κινούμενοι πλέον σε περιβάλλον νεο-οθωμανικών διαστάσεων, που θα οδηγήσει σίγουρα σε καταστάσεις που έζησαν οι Τούρκοι το 1918-19, όταν απώλεσαν τεράστιο μέρος της αυτοκρατορίας του, αφού αυτό επιτάσσουν τα νέα συμφέροντα της δύσης αποκλειστικά.