Στις αρχές του 2022 με άρθρο μας που είχε τίτλο, "Καμπανάκι" για την ελληνική αεράμυνα έναντι των τουρκικών drones το χτύπημα στο Άμπου Ντάμπι -Δύο άμεσες κινήσεις που χρειαζόμαστε", επισημαίναμε τις επιπτώσεις και πως πρέπει να διαμορφώσει την Ελληνική αεράμυνα κατά των τουρκικών drones η επίθεση με drones των Χούτι κατά των ΗΑΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
"Οι Eurasian Times ανέφεραν νωρίτερα ότι η Σαουδική Αραβία εξαντλούσε επικίνδυνα τα πυρομαχικά της για να αμυνθεί από τις επιθέσεις των drones των Χούτι και είχε απευθύνει έκκληση στην Ουάσιγκτον να αναπληρώσει το απόθεμα της σε πυραύλους Patriot
Υπενθυμίζουμε ότι το 2019, ένα σμήνος πυραύλων και drones κατάφερε να διεισδύσει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, τερματίζοντας για λίγο τη μισή παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου.
Η Ελληνική αεράμυνα
Η χώρα μας έχει ενισχύσει ενεργά την αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή Πυροβολαρχίας Patriot με 200 περίπου στρατιωτικούς
Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια της στρατιωτικής διπλωματίας και έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, με τη Σαουδική Αραβία να συσφίγγει πολιτικά ,οικονομικά και στρατιωτικά τις μεταξύ μας σχέσεις
Το παράδειγμα της έλλειψης πυραύλων Patriot από τη Σαουδική Αραβία και των κινήσεων που κάνει εσπευσμένα για ανεύρεση τους από άλλες χώρες του Κόλπου πρέπει να μας αφυπνίσει
Η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αντιαεροπορική της άμυνα στα πυραυλικά συστήματα Patriot που διαθέτει.
Η Τουρκία από την άλλη διαθέτει πληθώρα drone και πυραυλικών συστημάτων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κορεσμό στόχων του δικτύου αντιαεροπορικής μας άμυνας αφενός και αφετέρου στην εξάντληση σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπάρχοντος αποθέματος των πυραύλων μας Patriot.
Aρχικές εισηγήσεις-προτάσεις
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται όπως η χώρα μας προβεί από τώρα στην εξασφάλιση επιπρόσθετων πυραύλων Patriot ως απόθεμα είτε από τις ΗΠΑ, είτε βάσει συμφωνίας από χώρες της ΕΕ που διαθέτουν επίσης το υπόψιν αντιαεροπορικό σύστημα.
Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο άμεσες κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η χώρα μας.
Η δεύτερη είναι ότι θα πρέπει αμεσότατα να προβεί στην απόκτηση στρατηγικών και τακτικών όπλων αντιμετώπισης των τουρκικών drones
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ΑΜΕΣΑ στα νησιά μας και στον έβρο ένα εννοποιημένο δίκτυο συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την παρεμβολή , την διακοπή της εποικοινωνίας των τουρκικών UAV με τους σταθμούς ελέγχου τους και την καταστροφή τους ή τον έλεγχό τους από εμάς.
Παράλληλα θα πρέπει να εφοδιαστούν οι χερσαίες δυνάμεις μας από επίπεδο Λόχου και άνω με antidrone όπλα, τα οποία να προβαίνουν στην κατάρριψη των τουρκικών UAV.
Η δημιουργία ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχων αντιαρματικών-φορητών αντιαρεπορικών) θα πρέπει να επισπευθεί έτσι ώστε να υπάρξει ένα επιπλέον αμυντικό σύστημα σε συγκερασμό με τα παραπάνω.
Επίσης αναγκαίοι μαζί με τα παραπάνω και η λήψη παθητικών μέτρων αντιμετώπισης των drones, όπως η πλήρωση του πεδίου της μάχης με ανακλαστήρες πχ παρμπρίζ αυτοκινήτων, η διασπορά κούκλων όπως αυτές που υπάρχουν στα καταστήματα ένδυσης , η εκτεταμένη χρήση κουβερτών επιβίωσης ιδίως τη νύχτα από το προσωπικό, με αποτέλεσμα φορεμένες ανάποδα να μην δίνουν το θερμικό στίγμα του ανθρώπινου σώματος στους αισθητήρες των drone και η εκπαίδευση του προσωπικού στην αποφυγή της παρατήρησης των drones κινούμενα όσο το δυνατόν περισσότερο σε σκιερά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τελευταίο άφησα την εφαρμογή εκτεταμένου "Σχέδιο παραπλανήσεως", το οποίο θα συμβάλλει πάρα πολύ στην μείωση των αποτελεσμάτων τυχόν τουρκικής ενέργειας σε βάρος μας στα νησιά μας στο Αιγαίο και στον Έβρο.
Σχέδιο Παραπλανήσεως
Φουσκωτά ομοιώματα φιλίων κύριων οπλικών συστημάτων όπως αντιαεροπορικά, ΠΕΠ, αυτοκινούμενο και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, άρματα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αντιαρματικά και όλμοι είναι εκείνα τα οποία θα προκαλέσουν τρομερή σύγχυση στον εχθρό αναφορικά με την μαχητική μας ισχύ σε τόπο και χρόνο.
Αυτό που θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και επίδραση στις επιχειρήσεις, θα είναι εάν τα φουσκωτά αυτά ομοιώματα κινούνται και βρίσκονται αναμεμειγμένα διάσπαρτα μαζί με τα πραγματικά οπλικά συστήματα στον ίδιο τόπο και χρόνο
Φανταστείτε μια πιθανή ζώνη προσγειώσεως ελικοπτέρων του εχθρού, για την δημιουργία ΑΠ/Γ στην οποία θα κινούνται 10 ομοιώματα ΤΟΜΠ και 4 πραγματικά φίλια ΤΟΜΠ το τι παρενέργειες θα έχει στον εχθρό.
Πρώτον η εκτίμησή του θα είναι ότι απέναντί του είναι ένας φίλιος μηχανοκίνητος Λόχος και όχι μια Διμοιρία, γεγονός που σημαίνει αναπροσαρμογή των δυνάμεων του αλλά και των πυρών του και δεύτερον θα διαθέσει πολλά πυρά του από UAV και επιθετικά ελικόπτερα για καταστροφή εικονικών στόχων με μηδενικό αντίκρυσμα στην εξέλιξη των επιχειρήσεων.
Τα τουρκικά UAV έχουν κάμερες καναδικής εταιρείας ως γνωστόν γεγονός το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα εξέτασης των δυνατοτήτων και των περιορισμών τους προκειμένου να μην ανιχνεύουν τα ομοιώματα μας από τα κανονικά οπλικά μας συστήματα.
Αναφορικά με την κίνηση των ομοιωμάτων των οπλικών συστημάτων μας, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στα πρότυπα αυτόνομων οχημάτων που κινούνται με αισθητήρες, όπως ακριβώς γίνεται λεωφορεία στην πόλη των Τρικάλων τα οποία κινούνται αυτόνομα και χωρίς οδηγό.
Κλείνοντας θα λέγαμε ότι απαιτείται τάχιστα η κατασκευή τέτοιων ομοιωμάτων, καθώς και η πρόβλεψη ύπαρξης ανά Μονάδα και Σχηματισμό προσωπικού που θα ασχολείται με την προετοιμασία του ,τάξη του στο έδαφος, και κίνησή του, καθώς και με την απενεργοποίηση του και την μεταφορά του σε άλλο εδαφικό σημείο.
Τέλος το κόστος εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου είναι τέλος ασύγκριτα χαμηλότερο, σε σχέση με το επιδιωκόμενο και πιθανότατο αποτέλεσμα, αφού θα διασφαλίσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τώρα, την επιβιωσιμότητα και την λειτουργία στο πεδίο της μάχης κύριων οπλικών μας συστημάτων.
Τι έγινε μέχρι τώρα
Πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας ήρθε αποκάλυψη ότι η Ελλάδα προμηθεύθηκε το Ισραηλινό antidrone σύστημα Drone Dome, ενώ παράλληλα εμείς σε άρθρο μας αναφερθηκαμε εκτενώς στο Ελληνικής κατασκευής και προέλευσης antidrone σύστημα που αναπτύσσει η ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) και το οποίο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου ALADDIN, συμμετείχε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση, ενός συστήματος αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ, βασιζόμενο σε ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα και ενισχύοντας το με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.
Στο Ελληνικό σύστημα αναπτύχθηκαν μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) , ενσωματώνοντας αισθητήρες διαφόρων τύπων για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.
Πλέον μέσω μεθόδων βαθιάς μάθησης (Deep Learning) είναι εφικτή η ανάπτυξη μηχανισμών ακριβείας για την ανίχνευση απειλών από συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια κρίσιμων υποδομών
Το σύστημα συμμετείχε στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge) στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου πάνω στα Στρατιωτικά Συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών (ICMCIS 2021). Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Πρακτορείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ και διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021. Απέσπασε την 1η θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη, που βασίζεται σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης / Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με μια πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης, που βασίζεται στη συσχέτιση και συγχώνευση δεδομένων από πολλούς αισθητήρες.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η Ελλάδα έστω και καθυστερημένα θα κερδίσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τα UAV, αφού κινείται αποφασιστικά στην κατεύθυνση των antidrone συστημάτων, τα οποία τρελαίνουν τα τουρκικά UAV...
Aυτός είναι και ο επικρατέστερος λόγος που τουρκικά UAV φαίνεται να διαγράφουν πάνω στην ίδια τροχιά πήγαινε- έλα κοντά στα μικρασιατικά παράλια...
Ωστόσο αυτό θα πρέπει να είναι η αρχή, αφού ως γνωστόν η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και τη μόνη λέξη που καταλαβαίνει ο Τούρκος είναι ο φόβος, του να πληρώσει βαρύ τίμημα αν κάνει το απονενωημένο και μας επιτεθεί
Κοινώς πέραν των antidrone συστημάτων η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε τρείς πυλώνες απόκτησης οπλισμένων UAV, οι οποίοι θα πρέπει να είναι:
1.Προμήθεια από συμμαχική χώρα (ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ και άλλες), είτε από το απόθεμά τους, είτε leasing, είτε με απευθείας αγορά μεταχειρισμένων ή καινούργιων άμεσα διαθέσιμων
2. Εγχώρια κατασκευή με τελειοποίηση του ΑΡΧΥΤΑΣ και άλλων συστημάτων...
3. Συμμετοχή στην κατασκευή του μέσω PESCO, της ΕΕ
Κλείνω επισημαίνοντας για τα UAV, ότι στα πλαίσια της παλαϊκής άμυνας, τακτικού επιπέδου drone καμικάζι, θα πρέπει να διατεθούν στα νησιά μας, κάνοντας έτσι πολύ κοστοβόρο σε αίμα οποιαδήποτε απόπειρα κατάληψης τους από τους Τούρκους, αφού τα υπόψιν drone μπορούν χειριζόμενα ακόμη και από έναν ή μια μεσήλικα να εξουδετερώσουν μια ομάδα ανδρών των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων...
Τέλος θα πρέπει ανάλογα βήματα να κάνει η χώρα μας και στα USV , αφού αυτά σε συγκερασμό με τα UAV και τα υπόλοιπα οπλικά μας συστήματα, θα καταστήσουν αδύνατη την όποια αμφίβια και αεροκίνητη επιχείρηση στο Αιγαίο από τους Τούρκους