Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Βγαίνει Αύγουστο το τουρκικό γεωτρύπανο-"Φωτιά" στην Μεσόγειο μέχρι της Παναγίας

Καθορίστηκε η ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του πλοίου γεωτρύπανου "Abdülhamid Han". Μένει να διευκρινιστεί γιατί ο υπουργός της Τουρκίας μας τα είπε...μπερδεμένα! 

Ενώ μέχρι τώρα υπήρχε η πληροφορία πως το νέο γεωτρύπανο βγαίνει για έρευνες στην Αν. Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου, πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως πιάνει δουλειά τον Αύγουστο,. Το ζήτημα είναι το που; Μεσόγειο ή στην Μαύρη Θάλασσα.  

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez δήλωσε:  «Το πλοίο γεωτρήσεων Abdülhamid Han θα μεταβεί στην πρώτη του αποστολή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου». Και συμπλήρωσε πως "το πλοίο θα κατεβάσει σωλήνες στα βαθιά μέρη της Μαύρης Θάλασσας. Θα ξεκινήσει πιθανώς τις πρώτες του δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών." 

Και κάπου εκεί χάθηκε η μετάφραση!! 

Στην συνέχεια τα τουρκικά ΜΜΕ επανήλθαν με διευκρίνιση μετατρέποντας την φράση  "στα βαθιά μέρη της Μαύρης Θάλασσας" σε "στα βαθιά μέρη της θάλασσας".

Και μετά ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez δήλωσε ότι συζητήθηκαν 5-6 εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη θέση υπηρεσίας του πλοίου γεώτρησης Abdulhamid Han, "Ελπίζω να κάνουμε υπομονή για έναν ακόμη μήνα. Η θέση υπηρεσίας πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος. " 

Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε...

Το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων που θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο που αναζητά υδρογονάνθρακες στις θάλασσες βρίσκεται εδώ και καιρό στο λιμάνι Taşucu της Μερσίνης. Το γεωτρύπανο Abdülhamid Han, πρόσφατα  βάφτηκε κόκκινο και λευκό και πάνω του σχεδιάστηκε η τουρκική σημαία.

Το πλοίο είναι ικανό για γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρα.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναλύσει πως ετοιμάζουν Mega-ναυτικές βάσεις σε Ακσάζ και Μερσίνα ενώ ετοιμάζεται στόλος με ταχύπλοα για τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα

Όλα δείχνουν πλέον ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν εξορύξεις στην Α.Μεσόγειο, και για αυτό προσαρμόζουν όλες τις κινήσεις τους για τον σκοπό αυτόν. Η περίοδος μετά το καλοκαίρι και μέχρι την Άνοιξη του 2023, θα είναι ίσως η πιο  “καυτή” για την περιοχή μας από το 1974 και μετά.  

Από που πήρε το όνομα 

Το όνομα του σουλτάνου «Αμπντουλχαμίτ» έδωσε στο τέταρτο γεωτρύπανο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία γίνεται ακόμη πιο δυνατή με αυτό το πλοίο, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Ποιος είναι ο Αμπντουλχαμίτ Χαν 

Ήταν γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της Τιριμουτζγκάν Σουλτάν, γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 22 Σεπτεμβρίου του 1842. Η μητέρα του πέθανε είκοσι τρία χρόνια πριν από την ανάρρησή του στον θρόνο. Ο ίδιος έδωσε τον τίτλο της Βαλιντέ Σουλτάν στην πνευματική του μητέρα, Ραχιμέ Πιριστού Σουλτάν.

Διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Μουράτ Ε΄ στις 31 Αυγούστου 1876. Ο Αμπντούλ Χαμίτ ήταν ένας σουλτάνος με φιλελεύθερες απόψεις καθώς έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις. Στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο σουλτάνος κατέστειλε την εξέγερση στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, ωστόσο μετά τον συριακό πόλεμο αυτή η βαρβαρότητα προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη και έτσι αποφάσισαν να αλλάξει το σύνταγμα αλλά μετά την διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δημιουργηθεί ένα νέο σύνταγμα αλλά προτιμήθηκε το παλιό σύνταγμα. Ο πρώτος φόβος για τον σουλτάνο ήταν η κήρυξη πολέμου με την Ρωσική Αυτοκρατορία.

Σε αυτόν το πόλεμο η Βρετανική Αυτοκρατορία δεν συμμετείχε. Στο τέλος η Ρωσική Αυτοκρατορία νίκησε και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψε την Συνθήκη του Αγίου Στέφανου (1878) η οποία είχε σκληρούς όρους: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδωσε την Σερβία, την Ρουμανία, την Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τέλος έδινε αυτονομία της Βουλγαρίας. Ο Αμπντούλ Χαμίτ ήταν σύμμαχος της Γερμανίας και της Αγγλίας. Τα επόμενα χρόνια οι Αρμένιοι ζήτησαν περισσότερα δικαιώματα έτσι οι Τούρκοι έσφαξαν περίπου 20.000 Αρμένιους ωστόσο μετά τη σφαγή οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν τους Αρμένιους. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ξέσπασε η επανάσταση των Νεότουρκων.

Εκθρονίστηκε στις 26 Απριλίου του 1909 και πέθανε στο ανάκτορο Μπεηλέρμπεη, στις Χηλές του Βοσπόρου, στις 10 Φεβρουαρίου του 1918. Είχε επονομαστεί «Μέγας Χαν» αλλά και «ερυθρός Σουλτάνος», ή «αιμοσταγής Σουλτάνος». Τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Μωάμεθ Ε΄.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...