Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αυτό είναι το μέλλον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Σε χθεσινό άρθρο γράφαμε πως η συμφωνία Άγκυρας-Ελσινκι-Στοκχόλμης είναι σοβαρή απόφαση υπέρ της Τουρκίας , της οποίας η πολεμική βιομηχανία βρίσκεται σε τέλμα λόγω του ιδιότυπου εμπάργκο όπλων από τη Δύση . Οι Τούρκοι προσβλέπουν ότι την πορεία Φινλανδίας-Σουηδίας για άρση του εμπάργκο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια  ανταγωνισμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αμυντική βιομηχανία, η οποία είναι ένα οικοσύστημα από μόνη της, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Ο τομέας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεργασία με διαφορετικούς τομείς, βρίσκεται στην κορυφή των απαραίτητων βασικών αναγκών για τα κράτη. Η ανάγκη για άμυνα και ασφάλεια, που είναι και η βασική συνιστώσα της ίδρυσης των πρώτων κρατών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. Η Τουρκία, από την άλλη, έχει φτάσει σε ένα σημαντικό κατώφλι στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια αναφέρει ο Ντενίζ Ιστίκμπαλ, αναλυτής του τουρκικού think tank SETA.

Στην ανάλυσή του τονίζει χαρακτηριστικα:

«Οι διαδικασίες ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας των χωρών είναι ένας τομέας που πρέπει να αξιολογηθεί με τη δική τους εσωτερική δυναμική. Η μη εισαγόμενη θέση και η πραγματικότητα της ανάγκης για ασφάλεια είναι επίσης σημαντική από αυτή την άποψη. Ενώ οι χώρες χρηματοδοτούν στρατούς για αυτοάμυνα, μπορούν να εισάγουν τα προϊόντα που χρειάζονται από το εξωτερικό ή να τα παράγουν στο εσωτερικό. Η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, που μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες της εγχώριας αγοράς, είναι μια επιλογή που προτιμούν πολλά κράτη. Η στρατιωτική παραγωγή, που έχει πολλά παραδείγματα από το παρελθόν μέχρι σήμερα, μπορεί να αποφέρει οφέλη στη δημόσια τάξη και σταθερότητα.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι μια σοβαρή εξέλιξη που συμβάλλει στην οικονομία της χώρας, τη δημόσια ασφάλεια, την τεχνολογική παραγωγή, τη στρατιωτική υπεροχή και τη σταθερότητα στη διαδικασία που έχει περάσει. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειώσει αυτή η σημαντική ανακάλυψη τα τελευταία 50 χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που μπορεί να ανταγωνιστεί τους παγκόσμιους παράγοντες. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, έχει πάρει τη θέση της ανάμεσα στους παγκόσμιους παίκτες. Συμβάλλοντας στην ανεξαρτησία της Τουρκίας και βασιζόμενη στην εγχώρια παραγωγή, η αμυντική βιομηχανία είναι ενσωματωμένη στην οικονομία της χώρας με την ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς τεχνολογίας. Η έμπειρη ολοκλήρωση σχετίζεται στενά με εξωτερικά γεγονότα καθώς και με εσωτερικές δυναμικές.

Τα προβλήματα ασφαλείας στα οποία έχει εκτεθεί η Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια και η επιθυμία της να ενισχύσει την ανεξαρτησία της είναι οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Αμυντική Βιομηχανία και Ε&Α

Εθνικό αεροσκάφος μάχης, ελικόπτερο γενικής χρήσης, εθνικό σύστημα εκτόξευσης δορυφόρων, εθνικός δορυφόρος μικροπαρατήρησης, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV), οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (SİHA), ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο ŞAHİ 209, κινητήρας turbo jet, τεθωρακισμένα οχήματα, τανκ Altay, προηγμένα πυραυλικά συστήματα, πολεμικά πλοία του πολεμικού ναυτικού MİLGEM, υποβρύχια, κανονιοφόροι και ευαίσθητα ραντάρ αποτελούν μέρος της εργασίας Ε&Α. Τα προϊόντα που παράγονται ή προετοιμάζονται να παράγει η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας υψηλής τεχνολογίας της οικονομίας της χώρας. Η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, μεταποιητικής βιομηχανίας και τεχνοπάρκων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας. Ενώ αυξάνει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται ο κλάδος στα πανεπιστήμια.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού που καθιερώθηκε στο πλαίσιο της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) πραγματοποιείται σε συντονισμό με τα πανεπιστήμια και τα τμήματα που απαιτούνται από την αμυντική βιομηχανία ανοίγουν σε ινστιτούτα. Αντανακλώντας τις ακαδημαϊκές μελέτες στο πεδίο με τρόπο που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του κλάδου και θα τον καθιστά μέρος της παραγωγής, η SSB καθιστά την αμυντική βιομηχανία μέρος της εθνικής οικονομίας με τα τεχνοπάρκα που οργανώνει στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι τομεακές συνδέσεις που δημιουργήθηκαν βοηθούν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT) και τις αστυνομικές δυνάμεις να παράγουν, να αναπτύξουν και να εξάγουν τα προϊόντα που χρειάζονται για ασφάλεια με εγχώρια μέσα και δυνατότητες.

Το σημείο στο οποίο έφτασαν οι μελέτες Έρευνας και Ανάπτυξης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι μεγάλη επιτυχία για την Τουρκία. Ωστόσο, το μέγεθος και η λειτουργία του ανταγωνισμού στη διεθνή σκηνή διαμορφώνεται ανάλογα με τον νέο αιώνα. Σε αντίθεση με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ ο ιδιωτικός τομέας ηγείται των δαπανών Ε&Α, κάθε εταιρεία καταβάλλει προσπάθεια προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες. Οι χώρες που επικεντρώνονται σε τομείς όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, οι κβαντικοί υπολογιστές και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας ηγούνται του μετασχηματισμού σε πολλούς τομείς. Το γεγονός ότι αυτός ο μετασχηματισμός αλλάζει την έννοια της ασφάλειας και φέρνει καινοτομίες στην αμυντική βιομηχανία μεταφέρει τον διεθνή ανταγωνισμό σε διαφορετικούς τομείς.

Οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες είναι πλέον απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια, συγκαταλέγονται στα σημαντικά αποτελέσματα του τρέχοντος ανταγωνισμού. Οι δαπάνες Ε&Α της αμυντικής βιομηχανίας, που έχουν γίνει αντικείμενο εμπορίου, είναι ένας νέος τομέας με τον οποίο η Τουρκία πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ιδέα, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο εθνικές αλλά και παγκόσμιες δραστηριότητες Ε&Α, μπορεί να στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Το μέλλον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογικής ικανότητας

Το κοινό, που αποτελεί τη θεμελιώδη υποδομή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, υποστηρίζει τον κλάδο με την οργανωτική του δύναμη και το σύστημα κινήτρων. Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που χρηματοδοτείται από το δημόσιο, έχει σχεδιαστεί μακροπρόθεσμα με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό. Η αμυντική βιομηχανία, που υποστηρίζεται από κέντρα Ε&Α, έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της εθνικής οικονομίας προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό.

Η συγκέντρωση εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο, η ευαισθητοποίηση για την εξυπηρέτηση της χώρας, οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες έχουν βοηθήσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί. Η παρουσία ερευνητικών πανεπιστημίων και η εστίαση στην αποτελεσματικότητα έχουν επίσης προσελκύσει πολλές επενδύσεις στον κλάδο. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει γίνει παγκόσμιος παράγοντας με την ενθάρρυνση, την υποστήριξη και τη βούληση του κοινού, έχει επίσης αναπτύξει τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά την τεχνολογική ικανότητα, την εμπειρία και τις υποδομές. Είναι δυνατό να δοθούν οι Vestel, Arçelik, TOGG και Türk Telekom ως παραδείγματα της υπάρχουσας αναπτυσσόμενης υποδομής. Από την άλλη πλευρά, η BMC, η FNSS και ο όμιλος Bayraktar έγιναν οι πιο καινοτόμες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με παραγωγική ικανότητα υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, προσεγγίσεις όπως οι κυρώσεις, τα εμπόδια και η αποφυγή συνεργασίας που εκτίθεται η Τουρκία καθιστούν δύσκολο το άνοιγμα του κλάδου στις ξένες αγορές.

Ως παγκόσμιος παίκτης, η τουρκική αμυντική βιομηχανία πρέπει να παγκοσμιοποιηθεί και να ηγηθεί των καινοτομιών στον τομέα. Αυτό είναι δυνατό παρακολουθώντας, ανιχνεύοντας και εξετάζοντας τις νέες τάσεις της τεχνολογίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά