Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) συνεχίζει τις δραστηριότητές του στην Αντικατασκοπεία (IKK) για το προσωπικό που εργάζεται σε οργανισμούς της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η MIT, οι εξελίξεις που έχει κάνει η Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και η επιτυχία των SİHAs στο πεδίο - αναφερόμενοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ουκρανία - έχουν κάνει τις ξένες μυστικές υπηρεσίες να βάλουν αυτόν τον τομέα στους καταλόγους τους στις δραστηριότητές τους στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η MIT πραγματοποιεί δραστηριότητες Αντικατασκοπείας για υπαλλήλους από ιδρύματα τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η MIT ενέτεινε τις ενημερώσεις κατά των πληροφοριών και της στρατηγικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 2009 για στρατηγικούς θεσμούς μετά την πανδημία. Μεταξύ 2009 και 2020, δόθηκαν συνολικά 259 ενημερώσεις Αντικατασκοπείας και Στρατηγικής Συνεργασίας σε 21.593 ανώτερα στελέχη, μηχανικούς και εμπειρογνώμονες σε 411 ιδρύματα.
Στόχος των μελετών είναι η προστασία των πληροφοριών κρίσιμης αξίας τόσο με στρατιωτικούς όσο και εμπορικούς όρους σε γιγάντιες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ενημερώσεις Αντικατασκοπείας σε περισσότερα από 22 χιλιάδες ανώτερα στελέχη, μηχανικούς και εμπειρογνώμονες σε περίπου 450 ιδρύματα.
Τα θέματα που καλύπτονται στις ενημερώσεις είναι τα εξής:
- Τα καθήκοντα, οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες της MIT και οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των δημόσιων φορέων στον τομέα των πληροφοριών.
- Ορισμός της Αντικατασκοπείας και των αρχών της προοπτικής στρατηγικής συνεργασίας, θέματα προς εξέταση στον τομέα της ατομικής και προστατευτικής ασφάλειας.
- Παραδείγματα περιστατικών κατασκοπείας που πραγματοποιήθηκαν κατά τέτοιων ιδρυμάτων στο παρελθόν.
- Θέματα που πρέπει να προσέξουν πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας που μεταβαίνουν στο εξωτερικό σχετικά με την Αντικατασκοπεία.
- Προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται κατά της κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο.
- Αντιμετώπιση ηλεκτρονικών τεχνικών πληροφοριών και προστασία των πληροφοριών εθνικής ασφάλειας.
Στις ενημερώσεις για την αμυντική βιομηχανία, ο σκοπός της δραστηριότητας συνοψίστηκε ως εξής: «Προτεραιότητα έχει δοθεί στην αμυντική βιομηχανία στις μελέτες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της σημασίας της Αντικατασκοπείας και στο σημείο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα μας. τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και να αυξήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, εστιάζοντας στην προστασία των κρίσιμων πληροφοριών, καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων ξένων στοιχείων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και καταβάλλονται προσπάθειες για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ στρατηγικών ιδρυμάτων και της MIT».
Η ΜΙΤ εφιστά την προσοχή σε έναν ολικό αγώνα δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες για Αντικατασκοπεία δεν ανήκουν μόνο στο ίδρυμα.
«Αφαιρώντας το γεγονός ότι το επίκεντρο του έργου που διεξάγεται είναι η υποστήριξη των συμφερόντων των πολιτών μας και της χώρας μας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συλλογή πληροφοριών και το έργο της Αντικατασκοπείας δεν μπορούν να αφεθούν μόνο στις προσπάθειες της MIT και ότι αυτό απαιτεί ολοκληρωτικό αγώνα με όλα τα εθνικά πλεονεκτήματα της χώρας».
Το συμπέρασμα της δράσης της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών είναι ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει μπει στη λίστα πιθανών στόχων άντλησης κρίσιμων ή/και στρατηγικών πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληροφοριών που αφορούν οπλικά συστήματα που ήδη δραστηριοποιούνται στο πεδίο ή σχεδιάζονται.
Πιθανώς έχουν ήδη υπάρξει περιπτώσεις κατασκοπείας στους τουρκικούς οργανισμούς που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, με αποτέλεσμα η ΜΙΤ να ξεκινήσει εκ νέου μια εκστρατεία που σίγουρα δεν αφορά μόνο την Αντικατασκοπεία, αλλά και τη διείσδυση σε εχθρικούς για την Τουρκία στόχους ακόμα και από απλούς πολίτες (assets).