Ενοπλες ∆υνάµεις, ΕΛ.ΑΣ., Συνοριοφυλακή, Λιµενικό και στο βάθος Εθνοφυλακή και πυρασφάλεια συνθέτουν το δίχτυ προστασίας απέναντι σε µια νέα υβριδική απειλή τουρκικής έµπνευσης. Με ισχυρές δόσεις ψυχραιµίας, αλλά και υψηλή ετοιµότητα παρακολουθεί η Αθήνα το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας που ηχεί σε υψηλότερες συχνότητες τις τελευταίες ηµέρες, εκπέµποντας σήµα για ένα θερµό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Καθώς η «ενεργή απειλή» εναντίον της Ελλάδας επανέρχεται στο καθηµερινό ρεπερτόριο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, καθίσταται ολοένα και πιο πιθανό το ενδεχόµενο επανάληψης της υβριδικής απειλής που βίωσε η χώρα τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία εργαλειοποίησε τις µεταναστευτικές ροές δηµιουργώντας συνθήκες κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου.Αλλωστε, η αύξηση των µεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Εβρου -παρότι τα νερά του ποταµού έχουν υπερχειλίσει αυτή την περίοδο καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση-, σε συνδυασµό µε την ακραία κλιµάκωση της ρητορικής της γειτονικής χώρας, δίνει έδαφος στην πιθανότητα η Αγκυρα να αναζητήσει µια βαλβίδα εξαέρωσης της προεκλογικής έντασης και του οικονοµικού της αδιεξόδου στη «ρεβάνς» του Μαρτίου του 2020, οπότε και απέτυχε να κάµψει τις ελληνικές δυνάµεις από την πίεση της συγκέντρωσης χιλιάδων µεταναστών στα σύνορα.
Αναβάθµιση στο πεδίο
Την πιθανότητα µιας νέας υβριδικής απειλής αυξάνει και η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο πεδίο, καθώς µε αµείωτο ρυθµό εξελίσσονται οι παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά και οι υπερπτήσεις, σε συνδυασµό µε την επίδειξη της στρατιωτικής και ναυτικής ισχύος της γειτονικής χώρας από τις αρχές του καλοκαιριού και µε κάθε ευκαιρία, δηλαδή άλλοτε µε ασκήσεις µε πραγµατικά πυρά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο (µετά από έκδοση ΝΟΤΑΜ) και άλλοτε µε διακλαδικές ασκήσεις, όπως η «Efes 2022», που εξελίσσεται τις τελευταίες ηµέρες στον κόλπο της Σµύρνης.
Η παρουσία, άλλωστε, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της πολυεθνικής άσκησης ερµηνεύεται ως µέρος της µετατόπισης σε µια πιο επιθετική συµπεριφορά από πλευράς της γειτονικής χώρας, µε τις ελληνικές αρχές να «κλειδώνουν» τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα το επόµενο δεκαπενθήµερο.
Συναγερµός
Ενα κρίσιµο δεδοµένο που προστίθεται στη µεγάλη εικόνα, θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τις ελληνικές δυνάµεις, είναι η συγκέντρωση µεταναστών τόσο στα τουρκικά παράλια όσο και σε περιοχές σε µικρή απόσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο τις τελευταίες ηµέρες, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στις ελληνικές αρχές, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα επίπεδα συναγερµού για το επόµενο δεκαπενθήµερο.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις µεταναστευτικών πληθυσµών σε συγκεκριµένα σηµεία, όπου δίνουν ραντεβού κατόπιν οδηγιών σε ψηφιακές εφαρµογές µε το πρόσχηµα των «οδικών εκδροµών», δηλαδή όπως ακριβώς συνέβη και το 2020, δεν πτοούν τις ελληνικές αρχές, δεδοµένου ότι οι αποτρεπτικές υποδοµές της χώρας έχουν πλήρως αναβαθµιστεί κατά τη διετία που µεσολάβησε, ενώ το τελευταίο διάστηµα επικαιροποιήθηκαν και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης στον Εβρο.
Σε περίπτωση, µάλιστα, που επιχειρηθεί νέα απόπειρα µαζικής εισόδου µεταναστών στη χώρα, αναµένεται να ενεργοποιηθεί ένα πλέγµα επίγειων δυνάµεων και υλικών µέσων προκειµένου να συνδράµει στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριµένα, το σχέδιο αναχαίτισης περιλαµβάνει, κατά πληροφορίες, την ενεργοποίηση του προσωπικού στα Τµήµατα Συνοριακής Φύλαξης του Νοµού Εβρου (µετά και τις πρόσφατες προσλήψεις), αλλά και τη συνδροµή του προσωπικού από τα όµορα Τµήµατα των Νοµών Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ σε περίπτωση αυξηµένης πίεσης ενδέχεται να ενεργοποιηθεί προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Εθνοφυλακή και πυρασφάλεια
Στην ίδια περίπτωση, πιθανό θεωρείται να επιστρατευτούν τα τµήµατα Εθνοφυλακής στην ελληνική µεθόριο µε επίκεντρο τον Νοµό Εβρου, ενώ δεν αποκλείεται να εµπλακούν και τα κλιµάκια πυρασφάλειας των Ενόπλων ∆υνάµεων, τα οποία περιπολούν επαυξηµένα αυτή την περίοδο λόγω των υψηλών θερµοκρασιών.
Αν το «έργο» του 2020 «παίξει σε επανάληψη», το σκηνικό, ωστόσο, για τις ελληνικές δυνάµεις έχει αλλάξει άρδην και σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισµού, καθώς αναµένεται να διατεθούν ως µέσα αποτροπής οι «αύρες» (υδροφόρες) της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τεθωρακισµένα οχήµατα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δροµολογηθεί µαζικές προµήθειες σε επίγεια υλικά µέσα (θωρακισµένα τζιπ περιπολιών, φουσκωτές βάρκες κ.ά.) και, πρωτίστως, εξοπλισµός υψηλής τεχνολογίας, όπως drones παρακολούθησης, θερµικές κάµερες, µεγάφωνα προειδοποιητικών µηνυµάτων και άλλα τεχνικά µέσα.